KONGSI

Kecederaan “turf toe” adalah apabila sendi jari kaki terbesar terseliuh – biasanya di sekitar ligamen (tali tisu elastik yang sukar) yang mengelilingi sendi jari kaki besar. Ia boleh dikategorikan sebagai kecederaan sukan. Keseleo pada jari kaki biasanya disebabkan oleh penekanan jari kaki dengan kuat atau dari penyekatnya.

Apa yang menyebabkan turf toe?

Anatomi

Jari kaki besar mempunyai dua sendi. Yang terbesar disebut metatarsophalangeal (MTP). Sendi MTP menghubungkan tulang terpanjang di kaki (metatarsal) ke tulang jari kaki pertama (phalanx). Di sekelilingnya terdapat ligamen dan struktur lain yang menyokong dan menahan sendi di tempatnya. Ini dipanggil kompleks plantar.

Ligamen jari kaki digunakan untuk membolehkan pergerakan naik dan turun pada sendi. Tulang yang menggerakkan ibu jari kaki terdapat di dalam bola kaki. Tulang bergerak seperti sistem takal, dan mereka mengambil berat badan ketika bola kaki ditekan ke bawah.

Semasa berjalan atau berlari, setiap langkah dilakukan dengan menaikkan tumit sebelah kaki dan meletakkan berat badan ke bola kaki yang lain. Ibu jari kaki berfungsi untuk menurunkan berat badan ketika melangkah dari kaki ke kaki. Sekiranya jari kaki tetap rata di atas tanah, bukannya mengangkat untuk menolak, maka sendi boleh cedera.

turf toe pada kaki

Sukan

Bermain sukan adalah faktor risiko yang besar untuk turf toe. Membengkokkan jari kaki ke belakang, melampaui sejauh mana biasanya ia dapat berjalan, mengakibatkan kecederaan.

Atlet bermain di rumput tiruan, seperti rumput palsu, lebih sering mengalami masalah pada kaki rumput kerana betapa sukarnya permukaannya. Dalam sukan, seperti bola sepak, ia juga boleh terjadi di permukaan rumput biasa. Pemain mesti memakai kasut yang menyokong, kerana jika kasut terlalu lentur maka kaki boleh dibengkokkan terlalu jauh ke hadapan.

Gejala kaki rumput

Kecederaan jari kaki, yang menyebabkan kerosakan pada kompleks plantar, boleh menyebabkan pelbagai gejala ringan hingga teruk. Profesional perubatan menilai tahap keparahannya melalui beberapa tahap. Gred satu ringan, dan ia berlaku apabila kompleks plantar terlalu banyak. Gred dua adalah sederhana, dan ia disebabkan oleh air mata separa atau robek di kompleks plantar. Gred tiga teruk, dan ini adalah robekan lengkap dari kompleks plantar.

Gejala jari kaki yang paling sering dilihat adalah rasa sakit, bengkak dan lebam, kelembutan, dan penurunan keupayaan untuk bergerak di pangkal jari kaki. Pada beberapa kesempatan, “pop” dapat dirasakan di sendi jari kaki. Gejala jari kaki jarang berlaku secara tiba-tiba. Mereka berkembang dari masa ke masa dan, jika kecederaan berulang, secara beransur-ansur dapat menjadi lebih buruk. Namun, jika disebabkan oleh kecederaan mendadak dan kuat, maka gejala dapat segera terjadi dan memuncak dalam 24 jam.

Rawatan untuk turf toe

Rawatan di rumah

Rawatan untuk turf toe bergantung pada seberapa parah kecederaannya. Kebiasaannya, profesional penjagaan kesihatan akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk menentukan tahap kecederaan. Untuk keseleo kelas satu yang sangat ringan, rawatan di rumah boleh digunakan .

Kaedah RICE (rehat, ais, mampatan, dan ketinggian) terbukti paling berguna untuk kecederaan yang berkaitan dengan sukan. Penting untuk berehat dan tidak mengulangi aktiviti yang menyebabkan kecederaan. Menggunakan pek sejuk beberapa kali sehari, selama kira-kira 20 minit setiap kali, akan membantu mengatasi rasa sakit dan bengkak. Jalur mampatan elastik juga baik digunakan untuk menghilangkan kecederaan. Mengangkat kaki juga membantu mengurangkan bengkak. Ubat di kaunter boleh diambil untuk pengurusan kesakitan.

Rawatan perubatan

Untuk gejala yang berterusan atau kecederaan yang lebih teruk, penting untuk berjumpa dengan profesional perubatan. Dalam beberapa kes kaki turf gred sederhana, kasut berjalan atau kasut keras akan ditetapkan untuk memastikan kaki tidak bergerak. Ini akan membolehkannya sembuh.

Untuk kes gred tiga yang teruk, but atau pemain berjalan juga mungkin diperlukan. Rawatan lain boleh melibatkan berjumpa dengan pakar kaki dan pergelangan kaki (doktor haiwan) dan kemungkinan pembedahan untuk memperbaiki ligamen atau sendi.

Seseorang yang menderita turf toe sering kali mendapat faedah selepas terapi fizikal. Latihan khusus dapat meregangkan jari kaki, membantunya sembuh dan menjadi lebih kuat. Turf toe boleh menyebabkan sakit dan kekejangan sendi jangka panjang. Sekiranya tidak dirawat, ia boleh bertambah buruk dari masa ke masa. Mengikuti rawatan, seperti terapi fizikal, dapat mengurangkan rasa tidak selesa dan meningkatkan pergerakan.

Bercakap dengan profesional penjagaan kesihatan perlu jika gejala berterusan atau bertambah buruk. Beberapa tanda-tanda kecederaan jari kaki yang memerlukan rawatan segera termasuk demam badan, kelainan pada penampilan kaki, kebas kaki, dan kaki sejuk atau pucat.

Rujukan:

Aran, F., Ponnarasu, S., & Scott, AT (2020). Kaki Turf. Dalam StatPearls . Penerbitan StatPearls.

Chiou, D., Stupay, KL, & Waryasz, G. (2020). Kajian Turf Toe. Pakar kaki & pergelangan kaki , 13 (2), 161–168. https://doi.org/10.1177/1938640019857794

Kadakia, AR, Alshouli, MT, Barbosa, MP, Briggs, D., & Mutawakkil, M. (2020). Turf Toe, Traumatic Hallux Valgus, dan Hallux Rigidus -Apa Yang Boleh Saya Lakukan Selepas Metatarsophalangeal Fusion ?. Klinik dalam perubatan sukan , 39 (4), 801-818. https://doi.org/10.1016/j.csm.2020.07.007

Kaki Turf . (nd). Cedars Sinai. Diakses pada 9 Februari 2021, dari https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/t/turf-toe.html

KONGSI
Artikel sebelum iniManfaat kesihatan magnesium kepada tubuh badan
Artikel seterusnyaRawatan sakit belakang yang dapat mengurangkan kesakitan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.