KONGSI

Rawatan sakit belakang

Mengalami sakit belakang boleh mengganggu kemampuan anda untuk duduk, berdiri, berjalan, bengkok, memandu, tidur atau mengangkat. Kecuali dikendalikan dan dikendalikan dengan rawatan yang mencukupi, sakit belakang mungkin akan menjadi halangan utama ketika melakukan aktiviti rutin.

Apa itu Sakit Belakang Bawah?

Data semasa meramalkan bahawa hampir setiap orang akan mengalami semacam sakit belakang bawah sekurang-kurangnya sekali seumur hidup mereka. Kenapa? – Sakit punggung bawah, keadaan muskuloskeletal yang biasa, mempengaruhi sehingga 84% populasi orang dewasa. Masalah punggung bawah digambarkan sebagai ketegangan otot dan sakit di mana sahaja di bawah tulang rusuk dan di atas punggung dan paha.

Sakit belakang boleh dikategorikan kepada beberapa subkumpulan. Sakit belakang mekanikal adalah akibat kecederaan pada tulang belakang dan cakera intervertebral. Sakit belakang yang berjangkit berlaku kerana jangkitan tulang belakang dan abses tisu. Sakit belakang onkologi disebabkan oleh kerosakan pada barah tulang belakang dan sumsum. Sakit belakang degeneratif adalah akibat osteoartritis – kemerosotan sendi. Sakit belakang yang meradang disebabkan oleh keradangan akut atau kronik seperti ankylosing spondylitis.

Sakit belakang boleh menjadi akut atau kronik. Kesakitan akut biasanya berlangsung kurang dari enam minggu, sementara sakit kronik biasanya berlangsung lebih lama daripada tiga bulan.

Penyebab sakit pinggang yang rendah termasuk ketegangan dan ketegangan otot, kecenderungan genetik, dan pergerakan fizikal yang minimum. Isyarat kesakitan tambahan mungkin disebabkan oleh tekanan, kegelisahan, kemurungan, sejarah kesihatan, pendedahan kepada bahan kimia, bahaya di tempat kerja, dan kebiasaan kehidupan seharian.

Satu kajian penyelidikan melihat hubungan antara faktor risiko di tempat kerja dan sakit belakang bawah. Hasil kajian menunjukkan bahawa wanita dan individu yang lebih tua mempunyai risiko peningkatan sakit belakang bawah. Selain itu, mereka yang bekerja lebih dari 60 jam seminggu dan yang mempunyai masalah keluarga-keluarga dan ketidakamanan pekerjaan lebih berisiko mengalami komplikasi punggung bawah.

rawatan sakit belakang

Bendera merah

Sakit punggung bawah yang akut biasanya tidak menunjukkan kebimbangan. Ada kemungkinan rasa sakit itu dapat kembali atau berubah-ubah dari masa ke masa. Seorang doktor boleh menganggap gejala tertentu sebagai tanda amaran atau “bendera merah.” Gejala-gejala ini termasuk rasa sakit yang tidak berkaitan dengan aktiviti atau masa, penurunan berat badan, kecacatan tulang belakang, sejarah perubatan HIV sebelumnya, karsinoma atau steroid, rasa sakit yang lebih teruk pada kaki daripada belakang dan kebas di kawasan ini. X-ray dan alat analisis pencitraan lain dapat digunakan untuk mengenal pasti sebarang potensi gangguan tulang belakang atau saraf.

Apakah Sakit Belakang Bawah Kronik?

Sakit belakang pada pinggang bawah adalah penyebab kesakitan kronik yang paling dapat diramalkan, yang mempengaruhi lelaki dan wanita di semua kumpulan etnik. Seperti namanya, rasa sakit ini ditakrifkan sebagai sengatan tajam dan / atau berdenyut di kawasan pinggang bawah yang berlangsung selama kira-kira 12 minggu.

Otot di punggung bawah sangat penting untuk kestabilan tulang belakang dan merupakan faktor utama fungsi fizikal harian. Terdapat dua kumpulan otot teras yang menstabilkan tulang belakang. Kategori pertama melibatkan otot penstabil tempatan seperti multifidus lumbar dan lumborum quadratus yang membolehkan kawalan motor yang tepat. Kategori kedua melibatkan otot penstabil global seperti tulang belakang ereksi dan otot pinggul yang menghubungkan tulang rusuk ke pelvis.

Ini menangkis daya tambahan pada tulang belakang dengan menghasilkan daya kilas tinggi, dengan itu sekunder, menstabilkan tulang belakang. Apa yang menyebabkan sakit belakang yang kronik? – Soalan ini masih belum dijawab tetapi data semasa menunjukkan bahawa penyebab utama kesakitan termasuk meletihkan batang dangkal dan melemahkan otot perut.

Kehamilan dan Sakit Belakang Bawah

Sakit pelvis dan sakit lumbal adalah dua sakit belakang yang biasa berlaku semasa kehamilan. Kesakitan panggul berlaku antara puncak iliac dan lipatan gluteal semasa tempoh kehamilan. Kesakitan lumbar berlaku berhampiran tulang belakang lumbal semasa tempoh selepas bersalin.

Wanita hamil digalakkan menggunakan tapak kaki, menggunakan sokongan belakang, dan berehat pada waktu tengah hari. Sangat penting untuk mempraktikkan teknik postur yang betul semasa kehamilan untuk meminimumkan perkembangan sakit belakang bawah.

Ubat untuk rawatan sakit belakang bawah

Kesukaran untuk mendiagnosis sakit pinggang bawah menjadikannya sangat sukar untuk mendapatkan rawatan dan rawatan secara klinikal. Itulah sebabnya memerhatikan simptom dan memerhatikan sakit punggung bawah yang akut dapat membantu merawat kesakitan. Sebilangan besar masalah sakit belakang tidak menjadi perhatian dan boleh dirawat dengan ubat sakit, yang paling biasa adalah ubat anti-radang nonsteroid (NSAID). NSAID adalah ubat bertindak cepat untuk sakit belakang. Mereka adalah perencat laman aktif aktif siklo-oksigenase 2 (Cox-2). Cox-2 menukar asid arakidonat menjadi prostaglandin radang — molekul yang mampu menyebabkan kesakitan. Pada dasarnya, NSAID menyekat molekul yang mampu menyebabkan kesakitan. NSAID yang biasa termasuk aspirin, ibuprofen, dan naproxen, yang boleh digunakan untuk mengurus dan memberikan penghilang rasa sakit.

Relaksan otot seperti siklobenzaprin dan metaxalone juga boleh digunakan. Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan kesakitan dan kekejangan otot. Terdapat kesan sampingan yang berkaitan dengan semua ubat. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai pilihan rawatan terbaik untuk sakit belakang anda.

Rawatan Sakit Belakang yang bukan ubat

Pilihan bukan ubat untuk merawat sakit belakang bawah termasuk aktiviti fizikal biasa, manipulasi tulang belakang, terapi tingkah laku, akupunktur, ti chi dan yoga. Menurut kajian sekarang, aktiviti fizikal yang paling berkesan untuk mengatasi sakit belakang (dengan tempoh dan intensiti yang sesuai) adalah latihan kekuatan-tahan. Selain itu, mereka yang menghidap kegemukan mungkin bermanfaat untuk bercakap dengan pakar pemakanan mengenai menguruskan berat badan mereka untuk mencegah sakit belakang.

Terapi terapi (pemanasan) dan kriooterapi (penyejukan) digunakan untuk merawat pelbagai sakit belakang. Terapi pemanasan – misalnya, penggunaan pad pemanasan – meningkatkan aliran darah dan suhu tisu sehingga mengurangkan ketegangan pada otot dan menghilangkan rasa sakit. Terapi penyejukan – misalnya, penggunaan pil sejuk – mengurangkan keradangan dan metabolisme tisu, membantu pengurangan kekejangan otot dan ketegangan. Mengaplikasikan ais atau panas untuk jangka masa yang panjang, seperti lebih dari 20 minit, boleh menyebabkan kerosakan pada kulit seperti radang dingin dan bisul.

Penyelidikan menunjukkan bahawa latihan terapi fizikal sangat bermanfaat dalam rawatan sakit belakang. Kaedah McKenzie adalah salah satu latihan fisioterapi yang paling berkesan dalam rawatan sakit belakang. Pada tahun 1950-an, Robin Anthony McKenzie merekayasa pelbagai latihan tulang belakang. Beberapa latihan pemanjangan tulang belakang yang terlibat dalam rawatan sakit belakang bawah termasuk pemanjangan lumbal berdiri, kedudukan rawan disangga pada tangan dan kedudukan rawan disangga pada siku.

Berjumpa dengan ahli terapi fizikal untuk rawatan kesakitan jangka panjang anda mungkin bermanfaat bagi kesihatan anda. Penyelidikan semasa terus mencari pelbagai pilihan untuk rawatan sakit pinggang. Sentiasa berjumpa doktor untuk pilihan pengurusan kesakitan yang terbaik.

Rujukan:

 1. Koes, BW, van Tulder, MW, & Thomas, S. (2006). Diagnosis dan rawatan sakit pinggang. BMJ (Edisi penyelidikan klinikal.) , 332 (7555), 1430–1434. https://doi.org/10.1136/bmj.332.7555.1430
 2. Massimo Allegri, Silvana Montella, Fabiana Salici, Adriana Valente, Maurizio Marchesini, Christian Compagnone, Marco Baciarello, Maria Elena Manferdini, dan Guido Fanelli (2016) Mekanisme sakit pinggang: panduan untuk diagnosis dan terapi. doi: 10.12688 / f1000research.8105.1
 3. Casiano VE, Dydyk AM, Varacallo M. Sakit Belakang. [Dikemas kini 2020 24 Okt]. Dalam: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): Penerbitan StatPearls; 2020 Jan-. Boleh didapati dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538173/
 4. Mann SJ, Lam JC, Singh P. McKenzie Latihan Belakang. [Dikemas kini 2020 7 Dis]. Dalam: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): Penerbitan StatPearls; 2020 Jan-. Boleh didapati dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539720/
 5. Kuritzky, L., & Samraj, GP (2012). Ubat anti-radang nonsteroid dalam rawatan sakit belakang. Jurnal penyelidikan kesakitan , 5 , 579–590. https://doi.org/10.2147/JPR.S6775
 6. Chang, WD, Lin, HY, & Lai, PT (2015). Latihan kekuatan teras untuk pesakit dengan sakit belakang rendah kronik. Jurnal sains terapi fizikal , 27 (3), 619–622. https://doi.org/10.1589/jpts.27.619
 7. Dreisinger TE (2014). Latihan dalam pengurusan sakit belakang kronik. Jurnal Ochsner , 14 (1), 101–107.
 8. Kim, EJ, Choi, YD, Lim, CY, Kim, KH, & Lee, SD (2015). Kesan terapi kombinasi pemanasan dan penyejukan pada pesakit dengan sakit belakang yang kronik: protokol kajian untuk percubaan terkawal secara rawak. Percubaan , 16 , 285. https://doi.org/10.1186/s13063-015-0800-4
 9. InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Jerman: Institut Kualiti dan Kecekapan dalam Penjagaan Kesihatan (IQWiG); 2006-. Sakit belakang rendah: Gambaran keseluruhan. 2012 9 Februari [Dikemas kini 2019 14 Februari]. Boleh didapati dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK284941/
 10. Menggunakan Pek Ais dan Sejuk. https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/sig43888spec
 11. Yang, H., Haldeman, S., Lu, ML, & Baker, D. (2016). Prevalensi Sakit Punggung Rendah dan Faktor Risiko Psikososial di Tempat Kerja yang Berkaitan: Satu Kajian Menggunakan Data Dari Tinjauan Temubual Kesihatan Nasional 2010. Jurnal terapi manipulatif dan fisiologi , 39 (7), 459-472. https://doi.org/10.1016/j.jmpt.2016.07.004
 12. Katonis, P., Kampouroglou, A., Aggelopoulos, A., Kakavelakis, K., Lykoudis, S., Makrigiannakis, A., & Alpantaki, K. (2011). Sakit belakang yang berkaitan dengan kehamilan. Hippokratia , 15 (3), 205–210.
KONGSI
Artikel sebelum iniTurf toe pada kaki dan apa yang perlu diketahui?
Artikel seterusnyaKencing manis atau diabetes boleh disembuhkan?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.