Kemurungan adalah keadaan yang berterusan merasakan harapan, sedih, atau tidak berdaya. Walaupun ada gejala umum yang berkaitan dengan kemurungan, orang dapat mengalami depresi dengan cara yang berbeza. Walaupun kemurungan teruk bukanlah jenis kemurungan yang berbeza, psikiatri profesional menyedari bahawa sesetengah orang mempunyai gejala kemurungan serta pergolakan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Fakta cepat mengenai kemurungan yang teruk:

 • Psikiatri tidak mendefinisikan kemurungan gelisah sebagai jenis kemurungan yang berbeza.
 • Agitasi boleh menjadi gejala biasa gangguan mood.
 • Doktor memanggil kemurungan dengan gangguan “episod bercampur” kemurungan.

Gejala


Kemurungan dengan pergolakan, dikenali sebagai “episod bercampur” kemurungan.

Profesional kesihatan mental menggunakan manual yang disebut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5) untuk mendiagnosis gangguan kesihatan mental, termasuk kemurungan.

Dengan menggunakan kriteria yang sama, doktor di hospital seluruh Amerika boleh mendiagnosis gejala depresi dengan cara yang sama.

Bagi doktor untuk mendiagnosis seseorang yang mengalami kemurungan, orang itu mesti mengalami mood yang tertekan atau hilang minat atau kesenangan dalam kehidupan (anhedonia) selama sekurang-kurangnya 2 minggu.

Juga, seseorang juga akan mengalami sekurang-kurangnya lima gejala berikut:

 • Rasa kesedihan, keputusasaan, atau kesengsaraan pada hampir setiap hari.
 • Kurang minat atau keseronokan dalam aktiviti hampir setiap hari.
 • Mengalami penurunan berat badan atau kehilangan selera yang mengakibatkan penurunan berat badan.
 • Kesukaran tidur atau tidur berlebihan.
 • Mengalami agitasi psikomotor, kegelisahan, atau perasaan menjadi “perlahan.”
 • Merasa lelah atau kekurangan tenaga hampir setiap hari.
 • Merasa tidak bersalah atau mengalami rasa bersalah yang berlebihan dan tidak dapat dijelaskan hampir setiap hari.
 • Memikirkan kesukaran dengan jelas, menumpukan perhatian, atau membuat keputusan setiap hari.
 • Mengalami pemikiran kematian, berfikir merosakkan diri sendiri, atau membuat rancangan tertentu untuk melakukan bunuh diri.

Agitasi adalah satu gejala yang boleh menyebabkan seseorang mengalami perasaan tidak selesa dan kecemasan. Sesetengah gejala yang berkaitan dengan pergolakan termasuk:

 • kemarahan marah
 • melengkapkan tangan
 • tingkah laku mengganggu
 • bercakap berlebihan
 • perasaan seolah-olah seseorang tidak boleh duduk diam atau fokus
 • kaki pacing atau mengalir
 • ketegangan
 • merosakkan tangan
 • ledakan ganas

Seseorang yang mengalami gangguan kemurungan mengalami perasaan tidak berdaya yang boleh membuat mereka merasa tidak terkawal.

Akibatnya, mereka kemudian dapat merasa tidak percaya, yang mungkin membawa kepada pemikiran depresi. Agitasi boleh menyebabkan seseorang yang mengalami kemurungan bertindak secara tidak langsung. Ini boleh menyebabkan seseorang menyerang diri mereka atau orang lain dan terlibat dalam tingkah laku yang berbahaya.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Bagaimanakah kemurungan terasa berbeza dari bipolar?

Seseorang yang mempunyai gangguan bipolar mungkin mengalami gejala-gejala kemurungan dan mania yang berfluktuasi (keadaan yang tinggi).

Mania adalah berbeza daripada pergolakan kerana mania menyebabkan seseorang berasa hiper, “tinggi,” atau terlalu bertenaga. Seseorang hanya boleh tidur beberapa jam setiap malam dan tetap berjaga untuk tempoh yang lama.

Mania tidak merasa baik atau euphoric kepada setiap orang, tetapi ia boleh untuk sesetengah orang.

Punca


Kemurungan mungkin disebabkan oleh peristiwa kehidupan yang penting, seperti kehilangan ahli keluarga.

Agitasi sering merupakan gejala gangguan mood yang mendasari dan bukan keadaannya sendiri. Penyebab kemurungan itu sendiri boleh diubah dan boleh terjadi jika:

 • otak tidak mengawal mood dengan sewajarnya
 • seseorang mempunyai sejarah keluarga kemurungan dan lebih terdedah kepada keadaan
 • seseorang telah mengalami peristiwa-peristiwa kehidupan penting yang sangat tertekan atau sedih, seperti kehilangan ahli keluarga atau perceraian
 • seseorang mempunyai beberapa masalah perubatan kronik

Beberapa faktor ini boleh menyumbang kepada kemurungan. Walau bagaimanapun, doktor tidak tahu mengapa seseorang mengalami kemurungan yang teruk.

Bawa seseorang yang mempengaruhi tingkah laku mereka dapat meningkatkan kemungkinan mereka mengalami gangguan yang berkaitan dengan kemurungan.

Bagaimana ia didiagnosis?

Doktor mendiagnosis kemurungan teruk dengan meminta seseorang untuk menerangkan gejala yang mereka alami.

Mereka mungkin bertanya, seperti apabila gejala pertama dimulakan, apa yang membuat simptom lebih baik, atau apa yang menjadikan gejala lebih buruk. Kadang-kadang orang yang tersayang juga boleh menerangkan perubahan yang telah mereka perhatikan dalam keperibadian seseorang.

Doktor akan menggunakan kriteria daripada DSM-5 untuk mendiagnosis seseorang yang mengalami masalah kemurungan utama, tetapi kemurungan yang teruk tidak didiagnosis menggunakan kriteria DSM-5. Doktor juga akan cuba untuk menolak syarat-syarat yang serupa, termasuk gangguan bipolar.

Bagaimanakah kemurungan teruk?


Psikiatri atau profesional kesihatan mental yang lain boleh membantu merawat kemurungan yang teruk.

Doktor mengubati kemurungan berisiko dengan pelbagai pendekatan.

Pada mulanya, seorang doktor boleh menetapkan ubat-ubatan yang dipanggil sedatif atau benzodiazepin.

Contoh-contoh boleh termasuk diazepam (Xanax) atau lorazepam (Ativan). Ubat-ubatan ini berfungsi dengan cepat untuk membantu seseorang berasa lebih tenang dan dapat melegakan sementara gangguan.

Langkah tambahan termasuk:

 • Ubat-ubatan untuk melegakan kemurungan : Doktor boleh menetapkan pelbagai ubat untuk melegakan kemurungan, termasuk anti-depresan. Sekiranya seseorang tidak bertindak balas kepada ubat-ubatan ini, doktor boleh menambah ubat lain atau menetapkan jenis ubat yang berbeza sepenuhnya. Contohnya boleh termasuk ubat anti-kecemasan atau penstabil mood.
 • Kaunseling : Melihat pakar psikiatri atau profesional kesihatan mental yang lain dapat membantu seseorang mengenal pasti pemikiran dan perasaan yang dapat memberi isyarat permulaan gejala agitasi atau depresi. Terapi boleh membantu seseorang menumpukan perhatian kepada fikiran dan tingkah laku yang dapat membantu mereka berasa lebih baik apabila mereka berjuang dengan kemurungan yang teruk.
 • Teknik melegakan tekanan : Mengurangkan tekanan dan kemurungan melalui aktiviti fizikal, meditasi, pernafasan mendalam, dan jurnal boleh membantu seseorang mengatasi perasaan depresi yang teruk.

Tiada penyelesaian tunggal untuk mengubati kemurungan yang teruk. Doktor mesti menimbangkan gejala unik seseorang.

Mereka mungkin akan mengambil pelbagai pendekatan, termasuk memberi ubat-ubatan dan mengesyorkan terapi.

Kadang-kadang ia boleh mengambil beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun untuk seseorang untuk mencari gabungan yang tepat ubat-ubatan, terapi, dan teknik melegakan tekanan yang membantu mereka menjalani kehidupan yang lebih baik dengan kemurungan yang teruk.

Bawa pulang

Walaupun tiada ubat untuk kemurungan yang teruk, terdapat banyak rawatan yang dapat membantu seseorang menjalani kehidupan yang lebih sihat dan lebih bahagia. Walaupun mencari kombinasi rawatan yang betul boleh mengambil masa, bantuan boleh didapati.

Sekiranya seseorang mengalami pemikiran bunuh diri atau pemikiran membahayakan diri, mereka perlu mendapatkan rawatan perubatan kecemasan. Pakar perubatan boleh membantu mengenal pasti cara untuk menstabilkan orang itu secara perubatan, dan mengurangkan risiko mereka mencederakan diri mereka sendiri.