KONGSI

Strok

Satu kajian baru menyokong idea bahawa mangsa strok lebih cenderung mempunyai kanser yang mendasarinya daripada penduduk umum. Walaupun penemuan belum disahkan oleh kajian lanjut, para penyelidik mencadangkan bahawa mangsa strok harus dipantau dari kanser.

Penyelidik di Sepanyol menasihatkan bahawa mangsa strok yang akan dipantau untuk kanser dalam beberapa bulan pertama selepas serangan itu.

Kajian yang disiarkan di Kongres Eropah untuk Onkologi Perubatan (ESMO) 2017 , yang diadakan di Madrid, Sepanyol, adalah karya penulis utama Dr. Jacobo Rogado, ahli onkologi perubatan di Hospital de La Princesa di Madrid, dan rekan-rekannya.

Dr. Rogado menjelaskan, “Kajian postmortem telah mencadangkan bahawa kanser boleh berkembang selepas strok, tetapi magnitud persatuan ini belum diterangkan.”

Beliau dan rakan-rakannya memutuskan untuk menjalankan kajian untuk menyelidiki pautan itu dan mengetahui faktor-faktor yang mungkin terlibat.

Strok adalah serangan di otak yang berlaku apabila gumpalan darah mengganggu dan menghalang bekalan darah atau pecah. Hasilnya adalah bahawa sel-sel telah kehilangan oksigen penting dan mereka boleh mati dalam masa beberapa minit.

Setiap tahun di Amerika Syarikat, lebih daripada 795,000 orang mengalami strok. Bagi kebanyakan mereka – sekitar 610,000 – ia adalah yang pertama.

Kajian baru berkenaan strok iskemia, yang berlaku apabila bekalan darah di otak disekat atau terganggu. Jenis ini bertanggungjawab untuk majoriti strok (hampir 90 peratus).

Pemeriksaan boleh mengurangkan kematian akibat kanser

Kanser adalah penyakit yang berkembang apabila sel-sel yang tidak normal yang tidak terkawal tumbuh dari kawalan dan membentuk pertumbuhan, atau tumor, yang menyerang tisu sekitarnya.

Dari masa ke masa, kanser dapat mencapai tahap yang disebut metastasis. Ini berlaku apabila sel-sel kanser melepaskan diri dari tumor primer – iaitu, di mana kanser bermula – dan bergerak melalui sistem darah atau limfa untuk membentuk baru, atau metastatik, tumor dalam organ dan tisu lain. Kebanyakan kematian kanser disebabkan oleh kanser metastatik.

Lebih daripada 1.5 juta orang didiagnosis dengan kanser setiap tahun di Amerika Syarikat, dan lebih daripada 500,000 meninggal dunia. Jumlah kes baru setahun dijangka mencapai 2 juta menjelang tahun 2020.

Penyelidikan menunjukkan bahawa vaksin, pilihan yang sihat, dan pemeriksaan boleh menghalang lebih daripada separuh kematian disebabkan kanser.

Kajian baru ini berkaitan dengan pemeriksaan kanser, dan jika penemuannya disahkan, pasukan itu menyarankan bahawa pesakit stroke mungkin perlu ditayangkan dan diikuti seketika sekiranya mereka mempunyai kanser yang mendasarinya.

Pembekuan darah yang berlebihan

Pembekuan darah, atau pembekuan darah, adalah tindak balas yang biasa – berikutan luka, contohnya, di mana protein yang dipanggil gentian dan platelet berkumpul untuk membentuk massa tebal tisu darah.

Walau bagaimanapun, pembekuan darah yang berlebihan adalah keadaan yang serius yang menimbulkan risiko strok, serangan jantung, kerosakan organ, dan kematian.

Penemuan baru menyokong idea bahawa kanser dapat mempromosikan pembekuan darah yang berlebihan, atau hiperakuagakan.

“Telah dicadangkan bahawa kanser adalah keadaan hypercoagulable di mana sel-sel tumor mengaktifkan sistem pembekuan,” kata Dr Rogado.

Untuk kajian baru, pasukan menganalisis data mengenai 381 pesakit yang dirujuk dari bilik kecemasan ke unit stroke Hospital de La Princesa antara Januari 2012 dan Disember 2014. Pesakit telah diikuti selama 18 bulan selepas menerima diagnosis stroke.

Hasil kajian menunjukkan bahawa semasa tempoh susulan, 7.6 peratus daripada pesakit stroke (29 individu) didiagnosis dengan kanser. Angka ini hampir dua kali ganda insiden dalam populasi umum (4.5 peratus), perhatikan penulis.

Kanker yang paling kerap berlaku dalam mangsa yang terkena strok adalah kolon, paru-paru, dan kanser prostat.

Waktu purata yang berlarutan antara diagnosis strok dan kanser adalah 6 bulan, dengan hampir separuh (45 peratus) diagnosis kanser yang timbul dalam tempoh separuh pertama setahun.

Pasukan itu juga mendapati hampir dua pertiga (62 peratus) daripada kanser yang didiagnosis dalam survival strok sama ada di peringkat tempatan atau metastatik.

Tahap darah tinggi fibrinogen

Analisis lanjut mengenai rekod perubatan pesakit menunjukkan bahawa empat faktor dikaitkan dengan diagnosis kanser: usia lebih tua (77 tahun ke atas); mempunyai diagnosis terdahulu untuk kanser; paras darah tinggi fibrinogen (melebihi 450 miligram setiap desiliter); dan paras hemoglobin yang rendah (di bawah 13 gram setiap desiliter).

Dr. Rogado mencadangkan bahawa penemuan mereka menunjukkan “bahawa kanser sudah ada ketika strok berlaku tetapi tidak ada gejala.”

Tahap fibrinogen yang lebih tinggi – yang merupakan protein yang menggalakkan pembekuan darah – dalam pesakit-pesakit strok yang terus membangun kanser menyokong idea bahawa “kesan prothrombotik kanser menyumbang kepada strok,” tambahnya.

Penyintas strok harus diikuti secara klinikal untuk perkembangan kanser dalam tempoh 18 bulan selepas diagnosis stroke. Ini berlaku terutamanya untuk pesakit yang lebih tua yang mempunyai kanser sebelum ini, atau yang mempunyai fibrinogen tinggi atau hemoglobin yang rendah.”

Dr. Jacobo Rogado

Dr. Fausto Roila, pengarah onkologi perubatan di Hospital Santa Maria della Misericordia di Perugia, Itali – yang telah dijemput oleh ESMO untuk mengulas mengenai penemuan – menunjukkan beberapa batasan penting penyelidikan.

Sebagai contoh, tiada kumpulan kawalan yang sesuai, dan terdapat masalah dengan membandingkan kejadian kanser dalam kumpulan kajian dengan kejadian dalam populasi umum. Beliau menjelaskan, “Penduduk umum termasuk orang-orang dari semua peringkat umur, sementara populasi kes (pesakit dengan stroke) adalah pesakit yang lebih tua.”

“Oleh itu, kajian lebih lanjut diperlukan sebelum persatuan tegas dapat dibentuk antara strok dan kanser,” Dr. Roila menyimpulkan.

KONGSI
Artikel sebelum iniKenapa tidur yang tidak sihat meramalkan penyakit Parkinson?
Artikel seterusnyaCedera buah pinggang akut dikaitkan dengan kegagalan jantung
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.