KONGSI

Gangguan pergerakan mata pesakit dengan pesat dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit Parkinson. Untuk pertama kalinya, penyelidik menunjukkan bahawa keradangan mungkin memainkan peranan penting.

Tidur wanita yang teruk
Satu kajian baru telah menemui hubungan antara Parkinson dan RBD.

Gangguan pergerakan mata ( REM ) yang cepat pesakit ( RBD ) dikaitkan dengan impian jelas dan sering menakutkan digabungkan dengan aktiviti motorik pada waktu malam. Dalam erti kata lain, orang dengan syarat bertindak mimpi mereka .

Bermimpi berlaku semasa tidur REM. Dalam fasa tidur ini, badan kita lumpuh dengan berkesan dan otot kita tetap tenang; ini menghalang kita daripada berlanggar.

Walau bagaimanapun, individu yang mempunyai RBD dapat mengalami lengan dan gerakan kaki yang ganas dan juga menjerit semasa mimpi mereka. Ini dirujuk sebagai tingkah laku impian.

Episod mungkin hanya berlaku setiap kali, atau mereka boleh muncul beberapa kali pada suatu malam. RBD umumnya muncul pada pertengahan hingga hayat kemudian dan cenderung menjadi lebih buruk dari masa ke masa. Keadaan ini boleh menyedihkan dan menyebabkan kecederaan kepada individu dan pasangan tidur mereka.

RBD dan penyakit Parkinson

Penyelidik telah mendapati bahawa RBD dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit Parkinson di kemudian hari.

Keadaan ini boleh mendahului penyakit Parkinson dan demensia yang lain sebanyak setengah abad . Malah, kebanyakan orang dengan RBD akan terus membangun Parkinson, demensia badan Lewy, atau pelbagai atrofi sistem. Tetapi mengapa hubungan ini wujud tidak jelas.

Baru-baru ini, penyelidik dari Aarhus University di Denmark berhasrat untuk menyiasat interaksi ini dengan lebih terperinci. Kepentingan tertentu kepada para penyelidik adalah peranan neuroinflammation. Penemuan mereka diterbitkan minggu ini dalam The Neurology Lancet .

Penyakit Parkinson disebabkan oleh kematian neuron penghasil dopamin di bahagian striatum yang dipanggil substantia nigra. Oleh kerana tahap dopamin secara perlahan dikurangkan, gejala motorik ciri penyakit Parkinson muncul, termasuk otot yang tegar, gegaran, pergerakan perlahan, dan perubahan dalam ucapan.

Dalam penyakit Parkinson dan keadaan yang sama, keradangan di otak juga telah diperhatikan. Khususnya, terdapat pengaktifan mikroglia, yang merupakan jenis makrofag dan pemain utama dalam tindak balas imun sistem saraf pusat. Mereka banyak terlibat dalam neuroinflammation.

Mempengaruhi tindak balas keradangan ini sedang disiasat sebagai laluan berpotensi untuk rawatan untuk penyakit Parkinson.

Menyiasat peranan keradangan

Pasukan ini mahu memahami sama ada atau tidak neuroinflammation ini juga mungkin berlaku dalam RBD. Mereka menjalankan imbasan PET pada 20 individu dengan RBD yang disahkan secara perubatan dan membandingkannya dengan 19 kawalan sihat. Mereka menilai pengaktifan mikroglial di kawasan yang berlainan striatum (substantia nigra, caudate, dan putamen). Fungsi neuron dopamin juga dinilai.

Seperti yang dijangkakan, mereka mendapati bahawa pada orang yang mempunyai RBD, terdapat peningkatan pengaktifan mikroglial dalam substantia nigra dan mengurangkan fungsi dopaminergik dalam putamen. Penulis menulis:

Secara ringkasnya, kami telah membuktikan bahawa pengaktifan microglial yang dibangkitkan di substantia nigra dan fungsi dopaminergik presinaptik dikurangkan presinaptik dapat dikesan pada pesakit dengan RBD […] Hasil ini menunjukkan bahawa defeksi neuroinflamasi dan dopaminergik berlaku pada pesakit dengan RBD.”

Kajian lanjut diperlukan untuk mengesahkan penemuan ini; kajian ini hanya melibatkan bilangan subjek yang agak kecil. Para penyelidik juga ingin mengikuti orang-orang dari kajian untuk melihat sama ada atau tidak Parkinson berkembang pada mereka yang mempunyai RBD.

Tetapi jika hasilnya direplikasi, ia mungkin menawarkan laluan berpotensi baru untuk merawat RBD dan mungkin melambatkan permulaan Parkinson. Seperti yang ditulis penulis, “Modulasi pengaktifan mikroglial dapat memberikan strategi terapeutik yang potensial untuk melambatkan perkembangan penyakit, khususnya dalam peringkat terawal.”

Kajian itu menambah bukti bahawa neuroinflammation adalah faktor dalam penyakit Parkinson dan RBD. Di masa depan, penemuan ini mungkin membantu menangkap penyakit sebelum ini dan berpotensi menawarkan laluan ke rawatan baru.

KONGSI
Artikel sebelum iniKanser payu dara: Variasi gen ini boleh memendekkan jangka hayat hidup wanita muda
Artikel seterusnyaPara saintis menyiasat hubungan antara strok dan kanser
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.