Kulit sensitif

Kulit sensitif adalah isu biasa tetapi bukan diagnosis perubatan dengan sendirinya. Istilah ini secara amnya merujuk kepada kulit yang lebih terdedah kepada keradangan. Punca keradangan mungkin berbeza bagi setiap orang.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Orang yang mempunyai kulit secara amnya sensitif mempunyai tindak balas tempatan terhadap bahan kimia, pewarna dan pewangi yang terdapat dalam produk yang bersentuhan dengan kulit mereka.

Mereka juga mungkin mendapat ruam atau kerengsaan daripada pakaian atau geseran. Sesetengah orang alah kepada bahan tertentu dan mungkin bertindak balas pada kulit mereka.

Kulit sensitif juga mungkin merupakan gejala keadaan yang mendasari. Mencari cara untuk mengelakkan potensi pencetus dan melegakan kulit yang merengsa boleh membantu orang yang mempunyai kulit sensitif mencari kelegaan dan meningkatkan kualiti hidup mereka.

kulit sensitif

Rawatan

Merawat kulit sensitif biasanya melibatkan mencari dan menghapuskan pencetus, serta menggunakan ubat rumah atau ubat preskripsi untuk merawat gejala:

Rawatan perubatan

Bergantung pada punca kulit sensitif dan gejala yang disertakan, doktor mungkin menetapkan beberapa ubat yang berbeza. Mereka termasuk:

 • Krim steroid: Kedua-dua krim steroid yang dijual bebas (OTC) dan preskripsi kekuatan seperti hidrokortison boleh membantu melegakan keradangan dan kegatalan. Orang tidak boleh menggunakannya pada muka.
 • Krim analgesik: Krim kebas boleh membantu Sumber Dipercayai mengurangkan kegatalan, yang boleh menyebabkan orang itu kurang berkemungkinan menggaru atau merengsakan kawasan tersebut.
 • Antihistamin: Mengambil antihistamin oral, seperti diphenhydramine (Benadryl), boleh membantu Sumber Dipercayai dengan beberapa tindak balas alahan.
 • Pelindung matahari pelindung: Pelindung matahari spektrum luas dengan faktor perlindungan matahari (SPF) 30 atau lebih tinggi boleh membantu melindungi kulit sensitif daripada sinaran ultraungu (UV).

Rawatan rumah dan pencegahan

Sesetengah ubat rumah juga boleh membantu merawat atau mencegah gejala kulit sensitif. Mereka termasuk:

Pelembap

Pelembap dan losyen hipoalergenik boleh mengurangkan kekeringan tanpa merengsakan kulit sensitif. Sesetengah bahan mungkin berfungsi lebih baik daripada yang lain, bergantung pada jenis sensitiviti.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Sebagai contoh, orang yang mempunyai kulit yang sangat kering mungkin bertindak balas dengan baik terhadap bahan-bahan seperti urea atau asid laktik.

Sesetengah minyak ringkas, seperti mentega shea atau minyak kelapa, mungkin berfungsi lebih baik untuk orang lain. Sentiasa penting untuk menguji produk pada kawasan kecil kulit sebelum menyapunya ke seluruh kulit yang terjejas.

Oatmeal

Oat mungkin berguna terutamanya untuk orang yang mempunyai kulit sensitif. Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan oatmeal koloid pada kulit boleh membantu dengan gejala seperti ruam, kulit kering dan ekzema.

Oatmeal berkesan kerana ia memperbaiki penghalang kulit dan bukannya merawat gejala. Sapukan pes oatmeal koloid pada kulit sensitif boleh membantu menguruskan gejala.

Petua lain

Orang yang mempunyai kulit sensitif juga mungkin dapat meminimumkan gejala dengan:

 • mandi lebih pendek dan mandi yang berlangsung kurang daripada 10 minit
 • elakkan menggunakan air yang sangat panas untuk mandi dan membasuh tangan
 • mengelakkan wangian, detergen atau bahan kimia lain yang keras
 • menggunakan produk hypoallergenic tanpa pewangi, seperti sabun, deodoran dan detergen
 • mengelakkan pembersih kimia yang keras
 • menepuk daripada menggosok badan sehingga kering
 • menguji produk baharu pada kawasan kulit yang kecil sebelum menggunakannya pada kawasan yang lebih luas

Seseorang boleh menyimpan jurnal produk yang mereka gunakan setiap hari untuk membantu mereka mengenal pasti sebarang kemungkinan pencetus gejala pada kulit mereka. Jika orang itu mendapati produk yang mereka percaya menyebabkan tindak balas, mereka harus berhenti menggunakannya dan membawanya ke pakar dermatologi mereka untuk menjalani ujian alahan.

Punca

Dalam kebanyakan kes, mempunyai kulit sensitif secara amnya bukanlah punca kebimbangan yang serius, kerana ia berkemungkinan berpunca daripada alahan kecil atau keadaan kulit yang mendasari

Pelupusan semula jadi

Jika seseorang mempunyai kulit sensitif tanpa keadaan kesihatan yang mendasari, kulit mereka mungkin menjadi lebih mudah merengsa.

Ramai orang pengalaman Sumber Dipercayai kerengsaan selepas terdedah kepada:

Selain itu, seseorang yang mempunyai kulit sensitif mungkin lebih terdedah kepada reaksi terhadap produk penjagaan kulit, alat solek atau jenis pakaian tertentu.

Gejala kulit sensitif atau reaktif mungkin muncul dalam pelbagai cara, termasuk:

 • ekzema
 • gatal-gatal
 • tompok kemerahan
 • ruam yang mungkin gatal, menyengat, atau melecur
 • gatal-gatal, pedih atau terbakar tanpa ruam yang kelihatan
 • sinaran matahari

Hubungan dermatitis

Dermatitis kontak merujuk kepada tindak balas keradangan kulit akibat sentuhan dengan sesuatu pada kulit. Terdapat pelbagai jenis dermatitis kontak.

Dermatitis sentuhan merengsa

Seseorang boleh mendapat dermatitis sentuhan merengsa daripada produk seperti sabun, detergen pakaian, atau pun daripada pendedahan kepada air. Tindak balas kulit yang tidak spesifik dan radang berlaku Sumber Dipercayai sebagai tindak balas kepada bahan kimia dalam produk ini. Orang ramai juga boleh bertindak balas terhadap barang kemas yang diperbuat daripada logam seperti nikel.

Kulit mungkin menjadi merah, bengkak, dan gatal. Dalam sesetengah kes, ia mungkin menjadi sangat kering dan retak, dan juga boleh terbentuk lepuh.

Dermatitis kontak fotoalergik berlaku apabila kulit merengsa selepas bersentuhan dengan sesuatu selepas terdedah kepada cahaya matahari, biasanya produk seperti losyen pelindung matahari. Sambungan