KONGSI

Kulit sensitif

Kulit sensitif adalah isu biasa tetapi bukan diagnosis perubatan dengan sendirinya. Istilah ini secara amnya merujuk kepada kulit yang lebih terdedah kepada keradangan. Punca keradangan mungkin berbeza bagi setiap orang.

Orang yang mempunyai kulit secara amnya sensitif mempunyai tindak balas tempatan terhadap bahan kimia, pewarna dan pewangi yang terdapat dalam produk yang bersentuhan dengan kulit mereka.

Mereka juga mungkin mendapat ruam atau kerengsaan daripada pakaian atau geseran. Sesetengah orang alah kepada bahan tertentu dan mungkin bertindak balas pada kulit mereka.

Kulit sensitif juga mungkin merupakan gejala keadaan yang mendasari. Mencari cara untuk mengelakkan potensi pencetus dan melegakan kulit yang merengsa boleh membantu orang yang mempunyai kulit sensitif mencari kelegaan dan meningkatkan kualiti hidup mereka.

kulit sensitif

Rawatan

Merawat kulit sensitif biasanya melibatkan mencari dan menghapuskan pencetus, serta menggunakan ubat rumah atau ubat preskripsi untuk merawat gejala:

Rawatan perubatan

Bergantung pada punca kulit sensitif dan gejala yang disertakan, doktor mungkin menetapkan beberapa ubat yang berbeza. Mereka termasuk:

 • Krim steroid: Kedua-dua krim steroid yang dijual bebas (OTC) dan preskripsi kekuatan seperti hidrokortison boleh membantu melegakan keradangan dan kegatalan. Orang tidak boleh menggunakannya pada muka.
 • Krim analgesik: Krim kebas boleh membantu Sumber Dipercayai mengurangkan kegatalan, yang boleh menyebabkan orang itu kurang berkemungkinan menggaru atau merengsakan kawasan tersebut.
 • Antihistamin: Mengambil antihistamin oral, seperti diphenhydramine (Benadryl), boleh membantu Sumber Dipercayai dengan beberapa tindak balas alahan.
 • Pelindung matahari pelindung: Pelindung matahari spektrum luas dengan faktor perlindungan matahari (SPF) 30 atau lebih tinggi boleh membantu melindungi kulit sensitif daripada sinaran ultraungu (UV).

Rawatan rumah dan pencegahan

Sesetengah ubat rumah juga boleh membantu merawat atau mencegah gejala kulit sensitif. Mereka termasuk:

Pelembap

Pelembap dan losyen hipoalergenik boleh mengurangkan kekeringan tanpa merengsakan kulit sensitif. Sesetengah bahan mungkin berfungsi lebih baik daripada yang lain, bergantung pada jenis sensitiviti.

Sebagai contoh, orang yang mempunyai kulit yang sangat kering mungkin bertindak balas dengan baik terhadap bahan-bahan seperti urea atau asid laktik.

Sesetengah minyak ringkas, seperti mentega shea atau minyak kelapa, mungkin berfungsi lebih baik untuk orang lain. Sentiasa penting untuk menguji produk pada kawasan kecil kulit sebelum menyapunya ke seluruh kulit yang terjejas.

Oatmeal

Oat mungkin berguna terutamanya untuk orang yang mempunyai kulit sensitif. Penyelidikan menunjukkan bahawa penggunaan oatmeal koloid pada kulit boleh membantu dengan gejala seperti ruam, kulit kering dan ekzema.

Oatmeal berkesan kerana ia memperbaiki penghalang kulit dan bukannya merawat gejala. Sapukan pes oatmeal koloid pada kulit sensitif boleh membantu menguruskan gejala.

Petua lain

Orang yang mempunyai kulit sensitif juga mungkin dapat meminimumkan gejala dengan:

 • mandi lebih pendek dan mandi yang berlangsung kurang daripada 10 minit
 • elakkan menggunakan air yang sangat panas untuk mandi dan membasuh tangan
 • mengelakkan wangian, detergen atau bahan kimia lain yang keras
 • menggunakan produk hypoallergenic tanpa pewangi, seperti sabun, deodoran dan detergen
 • mengelakkan pembersih kimia yang keras
 • menepuk daripada menggosok badan sehingga kering
 • menguji produk baharu pada kawasan kulit yang kecil sebelum menggunakannya pada kawasan yang lebih luas

Seseorang boleh menyimpan jurnal produk yang mereka gunakan setiap hari untuk membantu mereka mengenal pasti sebarang kemungkinan pencetus gejala pada kulit mereka. Jika orang itu mendapati produk yang mereka percaya menyebabkan tindak balas, mereka harus berhenti menggunakannya dan membawanya ke pakar dermatologi mereka untuk menjalani ujian alahan.

Punca

Dalam kebanyakan kes, mempunyai kulit sensitif secara amnya bukanlah punca kebimbangan yang serius, kerana ia berkemungkinan berpunca daripada alahan kecil atau keadaan kulit yang mendasari

Pelupusan semula jadi

Jika seseorang mempunyai kulit sensitif tanpa keadaan kesihatan yang mendasari, kulit mereka mungkin menjadi lebih mudah merengsa.

Ramai orang pengalaman Sumber Dipercayai kerengsaan selepas terdedah kepada:

Selain itu, seseorang yang mempunyai kulit sensitif mungkin lebih terdedah kepada reaksi terhadap produk penjagaan kulit, alat solek atau jenis pakaian tertentu.

Gejala kulit sensitif atau reaktif mungkin muncul dalam pelbagai cara, termasuk:

 • ekzema
 • gatal-gatal
 • tompok kemerahan
 • ruam yang mungkin gatal, menyengat, atau melecur
 • gatal-gatal, pedih atau terbakar tanpa ruam yang kelihatan
 • sinaran matahari

Hubungan dermatitis

Dermatitis kontak merujuk kepada tindak balas keradangan kulit akibat sentuhan dengan sesuatu pada kulit. Terdapat pelbagai jenis dermatitis kontak.

Dermatitis sentuhan merengsa

Seseorang boleh mendapat dermatitis sentuhan merengsa daripada produk seperti sabun, detergen pakaian, atau pun daripada pendedahan kepada air. Tindak balas kulit yang tidak spesifik dan radang berlaku Sumber Dipercayai sebagai tindak balas kepada bahan kimia dalam produk ini. Orang ramai juga boleh bertindak balas terhadap barang kemas yang diperbuat daripada logam seperti nikel.

Kulit mungkin menjadi merah, bengkak, dan gatal. Dalam sesetengah kes, ia mungkin menjadi sangat kering dan retak, dan juga boleh terbentuk lepuh.

Dermatitis kontak fotoalergik berlaku apabila kulit merengsa selepas bersentuhan dengan sesuatu selepas terdedah kepada cahaya matahari, biasanya produk seperti losyen pelindung matahari.

Dermatitis alahan sentuhan

Dermatitis alahan berlaku apabila kulit seseorang bersentuhan dengan sesuatu yang mereka alah. Alahan, yang adalah Sumber Dipercayai tindak balas imun, juga boleh menyebabkan ekzema dan gatal-gatal.

Alergen biasa yang boleh menyebabkan tindak balas kulit termasuk:

 • nikel
 • wangian
 • lateks atau getah
 • pewarna dan pewarna
 • bahan kimia atau bahan dalam krim atau mandian dan produk kecantikan
 • tindak balas terhadap tumbuhan tertentu, seperti poison ivy, poison oak, atau jelatang yang menyengat

Gejala mungkin termasuk:

 • kemerahan dengan atau tanpa bengkak
 • ruam atau gatal-gatal
 • kulit kering, mengelupas
 • kulit melepuh atau retak, meleleh
 • tompok kulit yang gelap dan berkulit

Gejala mungkin hilang dengan sendirinya jika orang itu menghapuskan produk yang menyinggung perasaan. Sesiapa yang mengalami kesukaran mengenal pasti produk yang menyebabkan gejala mereka harus berjumpa pakar dermatologi.

Kulit kering

Seseorang yang mempunyai kulit kering mungkin juga mempunyai kulit sensitif. Kulit cenderung menjadi lebih sensitif kerana kehilangan lembapan pelindung dan lemak yang menghalang kulit daripada kering.

Kulit kering mungkin lebih berkemungkinan muncul di kawasan yang terdedah kepada unsur-unsur, seperti tangan, muka dan lengan.

Mengambil langkah untuk mengekalkan kelembapan dalam kulit boleh membantu mengelakkannya daripada mengering. Menggunakan losyen pelembap dan krim muka setiap hari boleh membantu mencegah gejala.

Orang Afrika Amerika mungkin ingin mengambil perhatian khusus untuk melembapkan kulit mereka, sebagai penyelidikan menunjukkan Sumber Dipercayai kulit mereka mungkin lebih terdedah kepada kehilangan air.

Ekzema

Ekzema, atau dermatitis atopik , adalah keadaan yang biasanya menyebabkan tompokan kulit kering dan gatal muncul, walaupun simptom berbeza bagi setiap orang.

Biasanya, ekzema berlaku pada kanak-kanak, tetapi ia juga boleh berlaku pada orang dewasa. Kawasan yang paling biasa untuk ekzema flare-up termasuk muka, siku, leher, pergelangan tangan, buku lali, dan kaki.

Orang ramai akan mendapat ruam di kawasan ini yang biasanya gatal dan beralun. Pada kulit yang lebih gelap, ini mungkin lebih sukar untuk dilihat.

Rosacea

Orang yang mempunyai rosacea mungkin mempunyai kulit merah dan saluran darah yang kelihatan, biasanya di muka. Pada sesetengah orang, kulit mungkin mengalami ruam kecil, benjolan berisi nanah.

Rosacea boleh berlaku dalam pelbagai jenis dan menyebabkan pelbagai gejala. Ini boleh termasuk kemerahan, pembilasan, mata jengkel dan bengkak, dan ruam yang mungkin kelihatan seperti jerawat.

Fotodermatosis

Fotodermatosis adalah tindak balas yang tidak normal terhadap cahaya matahari di dalam kulit itu sendiri. Pada orang dengan keadaan ini, sinaran UV dalam cahaya matahari boleh mencetuskan Sumber Dipercayai sistem imun sensitif seseorang, menyebabkan tindak balas pada kulit.

Tindak balas kepada cahaya matahari pada seseorang yang mempunyai fotodermatosis boleh menyebabkan ruam, lepuh atau tompok bersisik muncul pada kulit yang terdedah. Tindak balas semakin teruk semakin lama cahaya matahari menyentuh kulit.

Kulit yang dilitupi oleh pakaian, topi, atau penutup rambut mungkin tidak akan menunjukkan gejala.

Bila perlu berjumpa doktor

Walaupun ubat-ubatan boleh membantu meredakan kerengsaan dan simptom lain kulit sensitif, cara terbaik untuk seseorang mencari sumber sensitiviti kulit mereka adalah dengan berjumpa pakar dermatologi.

Pakar dermatologi boleh menguji kulit dan memeriksa sebarang kemungkinan alahan atau keadaan asas. Mengetahui punca gejala sering menjadikannya lebih mudah untuk dirawat.

Walaupun jarang berlaku, seseorang mungkin mengalami reaksi alahan yang teruk terhadap produk penjagaan kulit dan mengalami anafilaksis. Ia juga mungkin bahawa ruam boleh menjadi gejala beberapa keadaan perubatan serius yang lain. Orang ramai harus mendapatkan rawatan perubatan kecemasan untuk gejala, termasuk:

 • kesukaran bernafas, semput atau tercungap-cungap
 • bengkak di muka, lidah, atau tekak
 • demam
 • ruam yang meliputi seluruh badan
 • pening atau pengsan
 • lepuh
 • tanda jangkitan pada kulit seperti nanah
 • ruam yang menyakitkan

Ringkasan

Biasanya, mempunyai kulit sensitif bukanlah petanda keadaan kulit yang serius. Sesetengah orang lebih sensitif kepada produk yang bersentuhan dengan kulit.

Dalam kebanyakan kes, mengelakkan bahan kimia yang keras, minyak wangi dan bahan merengsa lain dalam produk penjagaan kulit boleh membantu meredakan gejala dan menjauhkannya. Rawatan sederhana di rumah boleh membantu meredakan ruam atau meminimumkan tindak balas orang terhadap produk ini.

Sesiapa yang mengalami simptom yang berterusan atau semakin teruk harus berjumpa doktor atau pakar dermatologi untuk ujian. Mungkin terdapat keadaan asas atau alahan yang menyebabkan tindak balas. Doktor juga mungkin boleh mengesyorkan rawatan lain.

KONGSI
Artikel sebelum iniCepat letih dan kurang tenaga pada golongan lelaki
Artikel seterusnyaTilam: berapa lama ia bertahan dan bila perlu diganti
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.