Apa yang menyebabkan golongan lelaki berasa cepat letih

Banyak faktor gaya hidup dan perubatan boleh menyebabkan cepat letih dan tenaga rendah. Sebahagian daripada ini adalah unik untuk lelaki atau lebih biasa pada lelaki berbanding wanita.
Ramai lelaki berasa letih dan terharu setiap hari, terutamanya dengan kehidupan sibuk yang ramai orang jalani. Faktor gaya hidup boleh menyebabkan tahap tenaga yang rendah dan cepat letih, seperti corak tidur, senaman dan diet.
Keadaan perubatan, seperti testosteron rendah dan apnea tidur, juga boleh menyebabkan tahap tenaga yang rendah pada lelaki.
Dalam artikel ini, kita melihat kemungkinan punca tahap tenaga rendah pada lelaki, dan bagaimana mereka boleh meningkatkan tahap tenaga mereka.
lelaki cepat letih

Gejala tenaga rendah

Seseorang yang mengalami tenaga rendah mungkin berasa letih sepanjang masa dan mungkin tidak dapat menyelesaikan tugas asas tanpa berasa letih atau letih.

Gejala lain yang berkaitan dengan tenaga atau keletihan yang rendah termasuk:

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

 1. rasa mengantuk pada siang hari
 2. kabus otak, atau kesukaran menumpukan perhatian
 3. kekurangan motivasi

Punca tenaga rendah pada lelaki Terdapat beberapa sebab mengapa seorang lelaki mungkin mempunyai tenaga yang rendah atau keletihan kronik. Di bawah, kita membincangkan kemungkinan sebab mengapa seorang lelaki mungkin mengalami tahap tenaga yang rendah dan cepat letih.

1. Diet

Diet yang tidak baik atau kekurangan nutrisi boleh menyebabkan orang ramai mempunyai tahap tenaga yang rendah. Diet yang sihat yang mengandungi banyak sayur-sayuran, bijirin penuh dan protein boleh meningkatkan tahap tenaga lelaki. Makan diet yang kurang nutrien utama, atau diet yang tidak mengandungi cukup kalori boleh menyebabkan keletihan atau tenaga yang rendah. Mengalami kekurangan ini adalah perkara biasa pada lelaki yang lebih muda yang mungkin banyak bersenam atau mengangkat berat, atau pada lelaki yang lebih tua yang tidak cukup makan atau menghadapi masalah kekurangan zat makanan.

2. Corak senaman

Orang ramai mungkin menyedari bahawa tahap tenaga mereka berkurangan selepas mereka menghabiskan masa yang lama tanpa bersenam. Senaman meningkatkan tahap adrenalin dan tenaga. Lama kelamaan, kekurangan senaman boleh menyebabkan otot menjadi lemah, yang boleh menyebabkan keletihan selepas melakukan aktiviti asas. Terlalu banyak bersenam juga boleh menyebabkan keletihan. Mencari keseimbangan yang betul untuk tahap tenaga optimum adalah penting.

3. Testosteron rendah

Testosteron ialah hormon seks lelaki utama. Ia memainkan peranan penting dalam tahap tenaga mental dan fizikal. Apabila lelaki semakin meningkat, jumlah testosteron yang dihasilkan oleh badan mereka secara semula jadi berkurangan. Tahap testosteron rendah, juga dipanggil hipogonadisme lelaki, boleh menyebabkan tahap tenaga yang rendah, keletihan dan kemurungan pada lelaki. Hipogonadisme lelaki menjadi lebih biasa apabila seorang lelaki semakin tua. Gejala lain testosteron rendah termasuk

 1. tenaga dan stamina berkurangan
 2. kemurungan
 3. mudah marah
 4. kesukaran menumpukan perhatian
 5. anemia
 6. demam panas
 7. disfungsi erektil
 8. ketidaksuburan
 9. mengurangkan pertumbuhan janggut dan rambut badan
 10. penurunan jisim otot
 11. perkembangan tisu payudara yang dipanggil gynecomastia
 12. kehilangan jisim tulang yang dipanggil osteoporosis

4. Tidur apnea

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Tidur apnea ialah gangguan tidur di mana pernafasan seseorang terganggu semasa tidur. Mereka mungkin berhenti bernafas selama kira-kira 10 saat pada satu masa dan beberapa kali setiap malam. Apnea tidur adalah lebih biasa pada lelaki berbanding wanita dan pada orang yang mempunyai berat badan berlebihan. Gejala utama apnea tidur adalah mengantuk yang berlebihan pada siang hari. Gejala lain termasuk:

 1. tidur tak lena
 2. berdengkur kuat
 3. sakit kepala pagi
 4. masalah menumpukan perhatian
 5. mudah marah
 6. kebimbangan atau kemurungan

Gejala ini tidak selalu menandakan apnea tidur. Jika seseorang mengesyaki bahawa mereka mengalami apnea tidur, mereka harus bercakap dengan doktor, kerana jika tidak dirawat, keadaan ini boleh mengancam nyawa

5. Insomnia

Insomnia dan masalah tidur yang lain boleh menyebabkan tenaga rendah pada lelaki. Walaupun lebih biasa pada orang dewasa yang lebih tua, insomnia boleh menjejaskan lelaki pada sebarang umur. Terdapat pelbagai punca insomnia, termasuk sebab fizikal, emosi dan psikologi.

6. Kemurungan

Kemurungan adalah keadaan perubatan yang memberi kesan kepada sebilangan besar lelaki. Gejala kemurungan mungkin berbeza pada lelaki dan wanita. Lelaki yang mengalami kemurungan mungkin berasa seolah-olah mereka mempunyai tenaga yang sangat rendah. Mereka boleh kehilangan minat dalam bidang kehidupan mereka, seperti kerja, keluarga atau hobi. Kemurungan pada lelaki boleh menyebabkan gejala berikut:

 1. kesedihan dan kerengsaan
 2. kemarahan atau pencerobohan
 3. masalah tidur
 4. kesukaran menumpukan perhatian
 5. kesukaran melaksanakan tugas harian
 6. masalah dengan keinginan dan prestasi seksual
 7. menarik diri daripada rakan dan keluarga

Lelaki kurang berkemungkinan daripada wanita untuk mengakui, bercakap tentang dan mendapatkan rawatan untuk kemurungan. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk menangani emosi ini dengan bercakap dengan orang tersayang atau doktor dan mendapatkan rawatan.

7. Anemia

Anemia kekurangan zat besi adalah kekurangan nutrisi biasa yang disebabkan oleh kekurangan zat besi. Walaupun ia juga ditemui pada wanita, pendarahan dalam saluran gastrousus pada lelaki, seperti ulser atau gastritis, adalah penyebab paling biasa anemia jenis ini.

8. Gangguan tiroid

Kelenjar tiroid menghasilkan hormon yang mengawal metabolisme badan dan fungsi penting lain. Apabila kelenjar tiroid tidak menghasilkan cukup hormon tertentu, ia menyebabkan keadaan yang dikenali sebagai hipotiroidisme. Wanita lebih berkemungkinan menghidap hipotiroidisme, tetapi lelaki dari semua peringkat umur juga boleh mengalami keadaan ini. Gejala gangguan tiroid termasuk:

 1. keletihan
 2. kabut otak
 3. perubahan selera makan
 4. tidak bertoleransi terhadap sejuk

9. Keadaan perubatan

Terdapat beberapa keadaan perubatan dan faktor berkaitan yang juga boleh menyebabkan keletihan. Antara yang paling biasa ialah:

 1. kencing manis
 2. penyakit jantung
 3. beberapa ubat

Sambungan