KONGSI

Tilam biasa tahan selama tujuh tahun sebelum perlu diganti. Bagaimana ia kelihatan dan terasa apabila anda tidur di atasnya boleh menjadi penunjuk paling kuat bagi tilam yang mula haus dan perlu diganti.

Artikel ini akan membincangkan jangka hayat biasa tilam, bila dan mengapa ia perlu diganti, kemungkinan alternatif yang mungkin, dan cara membuang tilam lama.

Bagi sesiapa yang terfikir untuk membeli tilam baru, di manakah anda akan bermula? Adakah lebih baik membeli-belah dikedai atau dalam talian? Perlukah saya menggunakan julat harga model yang cantik atau mewah? Bagaimana dengan saiz, bentuk, bahan solekan, dan reka bentuk? Banyak fakta yang perlu dipertimbangkan.

Lemak berlebihan atau berat badan adalah satu lagi faktor yang perlu diambil kira melihat tilam baru.

Bergantung pada jenis badan dan berat badan anda, anda mungkin memerlukan jenis tilam tertentu.

tilam

Apakah jangka hayat tilam?

The Better Sleep Council menyatakan bahawa tilam biasanya perlu diganti selepas 7 tahun.
Penggunaan serta jenis dan kaliber bahan tilam semuanya boleh mempengaruhi tempoh ia tahan.

Untuk tilam hibrid dan innerspring, contohnya, gegelung logam mungkin longgar mengikut masa. Tilam yang lebih tahan lama dan kuat boleh dibuat dengan mempunyai lebih banyak rak berhubung dengan kawasan luar tilam.

Lateks yang sihat juga boleh menjadi lebih kebal terhadap hama dan kulat habuk daripada buih berasaskan petroleum.

Beberapa tanda bahawa tilam mungkin haus dan perlu diganti termasuk:

 • kendur dan menurun
 • ketulan dan ketulan
 • haus dan lusuh yang kelihatan
 • tidak selesa untuk tidur
 • bau, atau kotoran yang tidak akan hilang
 • kehadiran pepijat katil

Secara tepat apakah kaedah paling mudah untuk menggantikan tilam?

Tilam menjejaskan kualiti tidur dan kedudukan vertebra. Banyak menunjukkan bahawa sekitar 7% daripada masalah tidur adalah akibat tilam yang tidak selesa.

Tilam yang hanya usang boleh menyebabkan sakit dan pedih. Untuk menukar tilam atas sebab kesihatan:

 • bangun kaku (krem) dan sakit
 • rasa kebas
 • terasa letih ketika bangun dari tidur

Pada bila-bila masa tilam berhadapan dengan hama serpihan, yang boleh menyebabkan rinitis dispatik, ini juga mungkin perlu diganti.

Jika tilam mempunyai pepijat katil, adalah mungkin untuk mengeluarkannya tanpa menanggalkan tilam. Walau bagaimanapun, pada bila-bila masa seseorang perlu menggantikan tilam mereka, mereka perlu mengeluarkan pepijat peralatan tempat tidur dari bilik terlebih dahulu.

Tanda-tanda serangan pepijat katil termasuk:

 • pepijat katil hidup
 • kesan berkarat atau kemerahan pada cadar atau tilam
 • najis pepijat katil, yang kelihatan sebagai bintik-bintik gelap yang kecil
 • telur kecil atau kulit telur dan kulit kuning pucat
 • gigitan yang meradang pada kulit

Pada bila-bila masa seseorang individu mula berkongsi tilam dengan individu lain, mereka juga harus menilai, menggantikannya.

Jika seseorang cuba untuk tidur di atas jenis tilam yang unik, ia boleh menjadi hakikat bahawa mereka perlu menukar tilam.

Apakah beberapa alternatif untuk membeli tilam baharu yang sempurna?

Setiap kali tilam berada di bawah jaminan, syarikat tilam boleh menggantikan atau bahkan melakukan pembaikan. Sesetengah syarikat memberikan jaminan seumur hidup, sementara yang lain tidak melaksanakannya.

Topi atau pelapik tilam membolehkan anda menambah sokongan atau keselesaan. Selalunya 14 hari. alternatif yang lebih murah.

Sarung tilam yang menampilkan keseluruhan tilam.

Sarung katil atau pelindung ialah lapisan kurus buih pada tilam. Debu dan kotoran mungkin dilindungi dengan menggunakan penutup.

Dalam ulasan mengenai ketahanan penutup tempat tidur, penyelidik mengkaji hasil geseran pada fabrik rajutan. Para penyelidik mendapati bahawa salah satu fabrik yang paling tahan geseran adalah poliester dan buluh.

Langkah seterusnya secara automatik boleh memanjangkan jangka hayat katil:

 • Vakum tilam dengan kerap untuk memastikan ia bersih.
 • Elakkan menggunakan pembersih kimia yang keras.
 • Untuk menghilangkan tempat lembap, sapukan sedikit baking soda dan kemudian hamparkannya.
 • Untuk menghilangkan noda, sapu sedikit dengan sabun lembut dan air sejuk, tetapi elakkan merendamnya.
 • Gunakan tapak yang betul untuk tilam, yang orang boleh semak dengan syarikat tilam.
 • Balikkan tilam setiap bulan atau lebih, melainkan tilam tidak sesuai untuk ini, atau pusingkannya 180 darjah untuk mengelakkan sentiasa tidur di tempat yang sama.
 • Elakkan melompat ke atas tilam atau meletakkan objek yang sangat berat di atasnya.
 • Jauhkan haiwan peliharaan dari tilam untuk membantu memastikan ia bersih.

Untuk membimbing menyokong tulang belakang dan mengurangkan potensi alergen terdahulu, orang ramai juga boleh menggantikan bantal mereka hampir setiap tahun.

Adakah Yang Baru Berbaloi dengan Kos?

Melabur dan membeli tilam baru boleh menjadi perbelanjaan yang besar – mungkinkah ia bernilai setiap sen?

Jawapannya adalah mutlak. Katil yang segar boleh meningkatkan gred tidur anda, yang mempengaruhi daripada tenaga anda kepada perasaan kepada kesihatan sekeliling. Beberapa kelebihan berkemungkinan tilam baru termasuk:

Tidur yang Diperbaiki– Asas klinikal yang disemak sebaya 09 mendapati bahawa tilam baharu meningkatkan kualiti tidur dengan ketara dan mengurangkan kedua-dua sakit belakang dan tekanan yang diiktiraf dalam populasi percubaan. Kebanyakan pemilik tilam baharu juga melaporkan bahawa kualiti tidur mereka bertambah baik selepas membeli katil baharu.

Mengurangkan Sakit & Sakit-sakit – Sekiranya anda bangun dengan kesakitan atau kekejangan di belakang, bahu, pinggul atau tekak, kemungkinan besar tilam anda menjadi sebahagian daripada masalah tersebut. Katil yang lebih tua mempunyai kecenderungan untuk melorot di beberapa tempat, yang mengurangkan sokongan dan mengurangkan kemungkinan tulang belakang anda akan dijajarkan dengan betul.

Pemindahan Gerakan Berkurang– Katil yang lebih lama cenderung untuk memindahkan lebih banyak pergerakan dari satu sisi katil ke sisi yang lain . Ini bermakna bahawa pasangan menukar posisi pada waktu malam boleh mengganggu rehat anda. Tilam serba baharu– dan terutamanya buih atau katil bersilang– akan mengurangkan pergerakan, membantu pasangan mendapatkan rehat yang lebih baik bersama-sama.

Mengurangkan Alahan/Asma: Tilam lama mengumpul habuk, kulat, bakteria dan perkara lain yang mencetuskan alahan pada kadar yang membimbangkan. Satu kajian kecil yang baik oleh Country wide University of Singapore mendapati bahawa tilam mempunyai tumpuan tertinggi hama habuk daripada mana-mana barangan isi rumah, dan alergen lain juga sangat biasa dalam tilam lama. Jika anda mendapati bahawa alahan atau simptom kesukaran bernafas telah menjadi lebih teruk, katil anda mungkin sebahagiannya rosak.

Walaupun ia boleh menarik untuk melekat pada tilam sedia ada anda dan menjimatkan sedikit wang , bagi kebanyakan orang ia boleh menjadi berfaedah untuk menaik taraf. Ingat bahawa ia akan menelan kos kira-kira 1/3 daripada kehidupan anda di atas katil: dan tidak ada cara yang lebih baik untuk membeli kesejahteraan anda sendiri daripada melakukan semua yang anda boleh untuk memastikan tidur yang berkualiti.

Apa yang perlu dilakukan dengan tilam lama

Walaupun digariskan oleh Better Sleep Authorities, pilihan selamat untuk kemudahan tilam termasuk menyemak sama ada syarikat tilam akan mengumpul tilam biasa jika mereka menghantarnya kepada pengguna.

Lebih daripada 75% tilam boleh dikitar semula untuk mengelakkannya daripada pergi ke tapak pelupusan. Untuk mencari tilam yang ingin mengitar semula kemudahan setempat , sila pertimbangkan Indeks Kitar Semula Tilam.

Di sini anda boleh mengetahui tentang cuba mengitar semula tilam.

Kita tidak sepatutnya melakukan perkara ini:

 • membuang tilam
 • menderma kepada kedai amal
 • menjualnya dalam talian
 • menyerahkannya kepada seorang kanak-kanak

Sama ada seseorang tidak boleh bekerja menggunakan tilam mereka, ia pastinya tidak sesuai untuk tidur.

Kesimpulan

Tilam anda mungkin memerlukan penggantian selepas sepuluh tahun jika ia kotor dan tidak bersih. Sekiranya anda bangun dalam keadaan letih dan sakit dan sakit, anda mungkin ingin menggantikan katil anda.

Mengambil prosedur untuk melindungi tilam boleh memanjangkan hayatnya dan memastikan ia bersih. Kita boleh menggunakan pelindung tilam, contohnya, dan mengosongkan dengan kerap.

Skim kitar semula membolehkan orang ramai mengitar semula peralatan tempat tidur lama mereka.

KONGSI
Artikel sebelum inikulit sensitif: apa yang perlu diketahui mengenainya
Artikel seterusnyaAvokado: makan setiap hari boleh menurunkan paras kolesterol
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.