KONGSI

Gelap bawah mata

 1. Punca dan faktor risiko
 2. Rawatan rumah
 3. Rawatan perubatan
 4. Pencegahan
 5. Ringkasan

Kita sering berfikir bahawa lingkaran hitam adalah disebabkan oleh keletihan dan kurang tidur. Walaupun ini boleh menjadi satu punca, terdapat alasan lain untuk lingkaran gelap di bawah mata, seperti alahan atau proses penuaan semula jadi. Lingkaran gelap di bawah mata mungkin kelihatan ungu atau biru menjadi coklat gelap atau hitam, bergantung pada warna kulit.

Bulatan ini jarang menjadi kebimbangan, tetapi seseorang mungkin ingin mengurangkan penampilan mereka untuk alasan kosmetik.

Dalam sesetengah kes, bulatan gelap di bawah mata dapat menunjukkan keperluan untuk perubahan gaya hidup, seperti peningkatan tabiat tidur atau diet plan.

Punca dan faktor risiko

seorang wanita yang tertanya-tanya apa yang menyebabkan bulatan gelap di bawah mata
Tidur yang tidak mencukupi boleh menyebabkan bulatan gelap di bawah mata.

Kawasan di bawah mata boleh kelihatan lebih gelap disebabkan oleh saluran darah yang sempit menyebabkan hiperpigmentasi, atau penipisan kulit di sekeliling mata.

Semua sebab lingkaran gelap di bawah mata termasuk:

 • kurang tidur atau kebiasaan tidur yang kurang
 • alahan, termasuk demam hay
 • hiperpigmentasi, yang berlaku apabila badan menghasilkan lebih banyak melanin
 • mengurangkan tahap tisu lemak di sekeliling mata
 • menipis kulit di bawah mata
 • anemia akibat kekurangan zat besi
 • berlebihan kepada cahaya matahari
 • kerap menggosok mata
 • penuaan
 • merokok
 • gen yang diwarisi
 • keadaan tiroid
 • dehidrasi
 • dermatitis
 • rawatan fall mata untuk glaukoma, seperti bimatoprost

Terdapat beberapa faktor risiko untuk bulatan gelap di bawah mata, seperti:

Umur yang lebih tua : Kehilangan tisu lemak dan penipisan kulit di sekeliling mata adalah sebahagian daripada proses penuaan. Perubahan ini boleh menjadikan lingkaran hitam kelihatan lebih jelas pada orang dewasa yang lebih berusia. Palung air mata adalah lubang di bawah mata, yang boleh menyebabkan lingkaran hitam dan berkaitan dengan penuaan.

Etnik Nonwhite : Lingkaran gelap lebih kerap berlaku pada orang dengan warna kulit yang lebih gelap, dan ia mempengaruhi warna seseorang lebih daripada seseorang yang berkulit putih. Faktor risiko ini dianggap disebabkan perubahan pigmentasi.

Genetik : Lingkaran gelap boleh menjadi keturunan. Penyelidikan telah mendapati bahawa jika seseorang mempunyai bulatan gelap di bawah mata mereka, ini juga muncul dalam beberapa ahli keluarga yang lain.

Rawatan dirumah

lelaki dengan lingkaran gelap bawah mata
Produk penjagaan kulit yang mengandungi antioksidan boleh membantu mengurangkan penampilan bulatan gelap.

Seseorang mungkin dapat mengurangkan penampilan bulatan gelap di bawah mata dengan rawatan dirumah yang mudah.

Walaupun beberapa ubat-ubatan ini tidak terbukti secara saintifik, mereka mungkin patut mencuba kerana banyak yang murah dan tidak menghasilkan kesan sampingan.

Tidur yang cukup

Seseorang boleh memastikan mereka mendapat tidur berkualiti yang cukup setiap malam untuk membantu mengurangkan atau mengelakkan lingkaran hitam. Menaikkan kepala pada bantal tambahan boleh membantu mengurangkan lingkaran hitam dan bengkak di sekeliling mata.

Timun

Meletakkan hirisan timun ke mata boleh menenangkan mata yang letih dan mengurangkan bengkak. Kandungan surroundings dan vitamin C tinggi timun boleh membantu menyuburkan dan melembapkan kulit. Timun juga mengandungi silika, yang penting untuk tisu yang sihat.

Menuam dengan ais

Memadatkan kompres sejuk atau menuam ke mata dengan ais boleh menghalang pembuluh darah dan mengurangkan penampilan bulatan gelap.

Uncang teh

Uncang teh boleh membantu mengurangkan lingkaran hitam dan bengkak di bawah mata. Kafein mempunyai sifat antioksidan dan merangsang peredaran darah di sekeliling mata.

Seseorang boleh merebus dua beg teh di dalam air flow sebelum membiarkan ia sejuk, kemudian meletakkannya diatas setiap mata. Meletakkan uncang teh di dalam peti sejuk terlebih dahulu boleh menambah kesan penyejukan untuk mata. Seseorang boleh menggunakan uncang teh hitam, hijau, atau herba.

Rawatan muka

Peredaran yang lemah di sekitar mata boleh menyebabkan penampilan bulatan gelap. Urut lembut di sekitar kawasan mata melalui wajah boleh membantu meningkatkan peredaran.

Produk penjagaan kulit antioksidan

Krim muka dan produk di bawah mata yang mengandungi antioksidan boleh membantu mengurangkan penampilan bulatan gelap. Vitamin E dan C adalah antioksidan yang boleh membantu merawat lingkaran hitam.

Solekan

Walaupun solek tidak akan mengubah bulatan gelap, orang mungkin menggunakan pen concealer di bawah untuk tujuan kosmetik.

Apa yang perlu anda ketahui mengenai mata tenggelam

Apa yang perlu anda ketahui mengenai mata tenggelam
Satu lagi masalah kosmetik yang menjejaskan kulit di sekeliling mata adalah mata yang tenggelam.

Rawatan perubatan

Jika ubat-ubatan di rumah tidak menghilangkan bulatan gelap di bawah mata, seseorang boleh berjumpa doktor atau pakar kulit untuk mendapatkan nasihat mengenai rawatan perubatan.

Pilihan rawatan perubatan termasuk:

Krim topikal

Krim pemutihan boleh membantu mengurangkan kerapuhan. Ini mungkin termasuk:

 • hydroquinone
 • tretinoin
 • gabungan kedua-duanya

Seseorang mungkin perlu menggunakan hydroquinone selama sekurang-kurangnya 3 bulan untuk melihat kesannya.

Asid Kojic

Laporan anekdotal menyatakan asid kojik berkesan dalam merawat lingkaran hitam. Asam kojic adalah produk semulajadi yang berasal dari dua spesies kulat. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui bahawa kesan sampingan asid kojik boleh termasuk dermatitis kontak dan kemerahan kulit.

Asid Azelaic

Seseorang mungkin menggunakan asid azelaic untuk merawat hiperpigmentasi di bawah mata, dan selamat untuk digunakan dalam tempoh yang lama.

Vitamin C utama

Satu kajian memandang kesan 10% vitamin C lotion dalam rawatan lingkaran hitam, lebih dari 6 bulan. Losyen itu berkesan dalam meringankan kegelapan di bawah mata.

Kulit kimia

Kulit kimia, menggunakan asid alpha hydroxy, seperti asid glikolik, dapat membantu meringankan hiperpigmentasi di bawah mata.

Seseorang juga boleh menggunakan kulit kimia dalam kombinasi dengan krim topikal untuk memberi kesan yang lebih baik.

Laser

Terapi laser boleh menjadi rawatan yang berkesan untuk bulatan gelap. Prosedur laser beam yang kurang invasif, seperti pewarna berdenyut atau laser beam diod, boleh mengurangkan risiko parut atau kesan sampingan lain yang berpotensi.

Pengisi

Jika penipisan kulit atau kehilangan tisu lemak menyebabkan bulatan gelap di bawah mata, pengisi mungkin menjadi pilihan yang berpotensi. Seseorang boleh mempunyai suntikan plasma yang kaya platelet atau gel asid hyaluronik ke kawasan di bawah mata.

Pembedahan

Satu jenis pembedahan yang disebut blepharoplasty boleh menghilangkan lingkaran hitam yang disebabkan oleh lemak atau kulit tambahan di sekitar kawasan mata.

Kawasan di bawah mata sangat halus, dan seseorang harus selalu membincangkan kemungkinan kesan sampingan. Mereka juga harus memastikan bahawa hanya ahli dermatologi yang diperakui menjalankan prosedur perubatan untuk kawasan ini.

Jika seseorang mengambil ubat tertentu, seperti bimatoprost untuk glaukoma, bulatan gelap akan hilang selepas mereka berhenti menggunakan ubat.

Pencegahan

Potret seorang Wanita bermata hitam
Memakai cermin mata hitam perlindungan UV boleh membantu menghalang lingkaran gelap yang terbentuk di bawah mata.

Seseorang boleh membantu mencegah penampilan bulatan gelap dengan menangani faktor gaya hidup.

 • Mendapatkan tidur yang cukup dan mengurangkan tekanan : Para penyelidik mendapati bahawa tekanan meningkatkan penampilan lingkaran hitam, sementara rehat dan tabiat gaya hidup yang sihat menurunkan perubahan warna.
 • Melindungi mata dari matahari : Memakai cermin mata hitam perlindungan UV yang menutupi mata dan memakai pelindung matahari di sekeliling mata dapat membantu mencegah atau mengurangkan lingkaran hitam.
 • Menghentikan merokok dan mengurangkan penggunaan alkohol : Merokok dan penggunaan alkohol yang berlebihan dapat mempercepat proses penuaan tubuh dan dapat meningkatkan risiko lingkaran hitam.

Ringkasan

Lingkaran gelap boleh menjejaskan mana-mana umur dan etnik untuk pelbagai sebab. Faktor genetik, penuaan, dan gaya hidup semua memainkan peranan dalam perkembangan lingkaran hitam. Seseorang juga mungkin mendapati bahawa alahan, kekurangan nutrien, atau keadaan kesihatan yang boleh menjadi punca menyebabkan lingkaran hitam.

Pemulihan dirumah dapat membantu merawat lingkaran hitam. Mengekalkan gaya hidup yang sihat dengan tidur yang berkualiti, diet plan yang seimbang, dan penghidratan yang sepatutnya boleh membantu mengelakkan lingkaran hitam.

Sekiranya seseorang mempunyai kebimbangan mengenai kemunculan lingkaran hitam, mereka boleh berjumpa doktor atau pakar dermatologi untuk pilihan rawatan dan untuk memeriksa apa-apa keadaan kesihatan yang menyebabkannya.

KONGSI
Artikel sebelum iniMenjadi pesimis atau optimis boleh menjejaskan tidur anda
Artikel seterusnyaMamogram 3D apa yang perlu diketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.