KONGSI

Optimis – Pemikiran positif

Penyelidikan baru mendapati “kaitan yang ketara” di antara sikap optimis seseorang dan kualiti tidurnya.

optimis dan gembira bangun tidur
Penyelidikan baru menunjukkan bahawa orang optimis lebih suka tidur dengan lebih baik.

Kekurangan tidur adalah kebimbangan kesihatan awam yang utama.

Malah, sekitar 30% orang dewasa di Amerika Syarikat tidak mendapat jumlah tidur yang cukup untuk kesihatan.

Juga, sehingga 70 juta orang di Amerika Syarikat mempunyai gangguan tidur.

Beberapa perkara dapat membantu meningkatkan tidur, seperti mendapatkan tilam baru, mengehadkan penggunaan alkohol lewat malam, bersenam di gym secara teratur, dan menggunakan bilik tidur yang senyap.

Penyelidikan baru menunjukkan bahawa mungkin terdapat bahan lain yang dapat membantu tidur, walaupun mungkin lebih sukar untuk diperoleh daripada sebuah bilik tidur baru: suatu disposisi yang optimis.

Kajian yang muncul dalam jurnal Perilaku , mendapati bahawa optimis cenderung tidur dengan lebih baik. Ini adalah penemuan yang dibina pada kajian sebelumnya yang menyarankan bahawa optimis mempunyai kesihatan kardiovaskular yang lebih baik.

Dr. Rosalba Hernandez, penolong profesor di University of Illinois di Urbana-Champaign School of Interpersonal Function, adalah penulis utama penyelidikan baru.

Belajar tidur dan optimis

Dr. Hernandez dan pasukan mengkaji 3,548 peserta, usia 32-51, yang mengambil bahagian dalam Kajian Risiko Arteri Koronari dalam Orang Dewasa (CARDIA).

Pra peserta adalah orang dewasa putih dan Afrika Amerika yang bukan Hispanik yang tinggal di Birmingham, AL, Oakland, CA, Chicago, IL, dan Minneapolis, MN, di antara wilayah AS yang lain.

Untuk menilai keinsafan para peserta, pra penyelidik meminta mereka untuk menyatakan persetujuan mereka dengan serangkaian 10 kenyataan menggunakan skala Likert lima mata, mulai dari “sangat setuju” dengan “sangat tidak setuju”

Kekurangan tidur mungkin menyebabkan dehidrasi

Kekurangan tidur mungkin menyebabkan dehidrasi
“Jika anda letih, minum air tambahan.”

Penyataan termasuk yang positif (seperti, “Saya sentiasa optimis mengenai masa depan saya”) dan yang negatif (seperti, “Saya tidak mengharapkan sesuatu untuk pergi jalan saya”). Skor kaji selidik yang dihasilkan adalah antara 6 hingga 30, dengan 30 yang paling optimistik.

Sebagai sebahagian daripada kajian CARDIA, peserta melaporkan kualiti tidur mereka dua kali, 5 tahun selain menyebutkan berapa jam yang mereka tidur dengan kerap dan apa-apa gejala insomnia.

Sesetengah peserta juga memenuhi Indeks Kualiti Tidur Pittsburgh dan Skala Sleepiness Epworth, dan mereka memakai alat yang mengukur aktiviti yang secara objektif mengukur berapa lama mereka tidur nyenyak dan betapa tidak selesa pada waktu malam.

Untuk menilai hubungan antara optimisme dan kualiti tidur, penyelidik menggunakan analisis regresi multivariate.

Optimis 74% kurang mungkin mempunyai insomnia

Kajian ini mendedahkan bahawa setiap peningkatan dalam “sisihan piawai” – iaitu jarak piawai antara dua titik informasi – dikaitkan dengan kenaikan 78% dalam kemungkinan kualiti tidur yang lebih baik.

Peserta yang mempunyai markah yang lebih tinggi juga lebih cenderung untuk tidur selama 6-9 jam setiap malam dan 74% kurang mungkin mengalami insomnia.

“Keputusan dari kajian ini menunjukkan kaitan yang ketara antara keyakinan dan pelbagai ciri tidur yang dilaporkan sendiri selepas menyesuaikan diri dengan pelbagai pembolehubah, termasuk ciri-ciri sosiodemografi, keadaan kesihatan, dan gejala depresi,” kata Dr Hernandez.

“Kekurangan tidur [sihat] adalah kebimbangan kesihatan awam, kerana kualiti tidur yang lemah dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, termasuk risiko yang lebih tinggi daripada obesiti, tekanan darah tinggi, dan semua penyebab kematian,” tambahnya.

” Optimisme diskriminasi – kepercayaan bahawa perkara-perkara positif akan berlaku pada masa akan datang – telah muncul sebagai aset psikologi dari kesungguhan khusus untuk kelangsungan hidup dan kesihatan yang lebih baik.”

Dr. Rosalba Hernandez

Walaupun penemuan itu semata-mata pemerhatian, penulis kajian berspekulasi tentang kemungkinan mekanisme yang mungkin menjelaskannya.

“Optimis lebih cenderung untuk terlibat dalam menangani masalah yang aktif dan menafsirkan peristiwa tekanan dengan cara yang lebih positif, mengurangkan kebimbangan dan pemikiran ruminative ketika mereka sedang tidur dan sepanjang siklus tidur mereka,” menyimpulkan Dr Hernandez.

KONGSI
Artikel sebelum iniSegala-galanya yang perlu anda ketahui tentang selsema musim panas
Artikel seterusnyaApa yang menyebabkan bulatan gelap di bawah mata?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.