KONGSI

Kajian baru menghubungkan insomnia kronik dengan penurunan buah pinggang dan kegagalan, serta risiko kematian awal dalam kes veteran Amerika Syarikat. Menguruskan ketidakstabilan jangka panjang mungkin membantu untuk menangkis hasil kesihatan negatif seperti itu, penyelidik menghipnotis.

Sejauh manakah kesan kesihatan insomnia kronik? Penyelidikan baru mencadangkan ia boleh meningkatkan risiko penyakit buah pinggang dan kematian awal.

Insomnia – Gangguan tidur

Penyelidikan telah mengenal pasti insomnia sebagai gangguan tidur yang paling biasa , dengan kira-kira 35.2 peratus orang dewasa di Amerika Syarikat melaporkan tempoh tidur malam yang singkat, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC).

Kesakitan juga dikaitkan dengan sejumlah besar keadaan kesihatan, termasuk gejala depresi , gangguan kecacatan perhatian hiperaktif ( ADHD ), dan Alzheimer , untuk menamakan beberapa. Di sisi lain, kajian terkini telah menegaskan kualiti perlindungan tidur malam yang baik apabila ia memberi kesan kronik tekanan .

Satu kajian baru-baru ini dari Pusat Sains Kesihatan Universiti Tennessee di Memphis, TN, kini menghubungkan insomnia dengan penurunan fungsi buah pinggang, kegagalan buah pinggang, dan peningkatan risiko kematian.

Drs. Csaba Kovesdy dan Jun Ling Lu, penyelidik utama yang terlibat dengan kajian ini, memberi tumpuan kepada risiko yang ditimbulkan oleh insomnia kronik kepada kesihatan buah pinggang, dan untuk tujuan ini mereka bekerja dengan kohort besar veteran AS.

Keputusan mereka dibentangkan minggu ini di American Society of Nephrology Kidney Week 2017 .

 Insomnia menimbulkan risiko penyakit buah pinggang

Para penyelidik mempelajari masalah kesihatan buah pinggang dan menyebabkan kematian bagi kumpulan 957,587 veteran di seluruh negara tanpa masalah kesihatan berkaitan dengan buah pinggang. Daripada jumlah ini, 41,928 peserta mempunyai insomnia kronik.

Untuk memastikan konsistensi keputusan, pelarasan dilakukan untuk faktor-faktor yang mempengaruhi, termasuk indeks jisim badan ( BMI ), tekanan darah , keadaan komorbid, dan status sosioekonomi.

Semasa tempoh tindak lanjut median sebanyak 6.1 tahun, 23.1 peratus peserta kajian meninggal dunia, manakala 2.7 peratus memperlihatkan penurunan fungsi buah pinggang. Juga, 0.2 peratus peserta mengalami kegagalan buah pinggang.

Penyelidik menyatakan bahawa insomnia kronik dikaitkan dengan risiko kematian sebanyak 1.4 kali lebih tinggi untuk apa-apa sebab, serta 1.5 kali lebih tinggi risiko penurunan buah pinggang, dan peningkatan yang lebih tinggi dalam risiko kegagalan buah pinggang: 2.4 kali.

Keputusan ini menunjukkan bahawa ketidakseimbangan yang konsisten dapat memainkan peranan dalam pembangunan penyakit buah pinggang kronik (CKD), serta memendekkan jangka hayat keseluruhan.

 ‘Kesan positif tidur’ yang lama

Mengikut data dari Institut Kebangsaan Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal, kelaziman CKD dalam populasi AS keseluruhan adalah kira-kira 14 peratus .

Antara faktor risiko yang diketahui untuk CKD, penyelidik menamakan obesiti , tabiat merokok, diabetes, dan hipertensi. Sekiranya penyakit itu berlanjutan, ia memerlukan rawatan dialisis atau pemindahan buah pinggang.

Dr Kovesdy dan pasukan mencadangkan penemuan kajian mereka akan membawa kepada pengurusan insomnia yang lebih perhatian, kerana ini mungkin mempunyai manfaat yang lebih luas dalam jangka masa panjang, dan membantu mencegah perkembangan keadaan kesihatan kronik yang lain, seperti CKD.

Insomnia kronik adalah keadaan penting dan relatif biasa di kalangan pesakit dengan fungsi buah pinggang yang normal. Perhatian terhadap pengurusannya yang tepat boleh memberi kesan positif yang panjang.”

Dr. Csaba Kovesdy

Kesimpulan

Walau bagaimanapun, para penyelidik mengakui bahawa kajian yang lebih mendalam diperlukan untuk mengesahkan bagaimana tindakan yang berkesan yang mensasarkan insomnia kronik akan menjaga keadaan kesihatan yang lain.

“Hipotesis ini perlu diperiksa dalam kajian prospektif berdedikasi, termasuk ujian klinikal,” kata Dr. Kovesdy.

KONGSI
Artikel sebelum iniLapan buah-buahan rendah gula
Artikel seterusnyaAdakah terdapat sebarang alternatif untuk Flomax?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.