Rawatan ubat farmakologi semasa

Rambut gugur berulang

Sehingga 50% lelaki dan wanita mengalami keguguran rambut berulang atau androgenetik. Kecenderungan genetik menyebabkan mereka yang mengalami gangguan bertindak balas terhadap androgen (hormon lelaki) dalam kulit kepala mereka dengan lebih kuat.

Fasa pertumbuhan (anagen) folikel rambut dipendekkan apabila reseptor androgen diaktifkan dalam sel papilla dermal. Pada orang yang terdedah kepada corak keguguran rambut, pengaktifan reseptor yang berlebihan secara beransur-ansur menyebabkan folikel mengecut, menyebabkan rambut gugur serta lebih pendek dan nipis.

Seseorang yang mempunyai sindrom, menghasilkan lebih banyak dihidrotestosteron, androgen (DHT) yang berkuasa. Selain itu, mereka mempunyai kuantiti enzim 5 alpha-reductase yang lebih besar, yang menukar testosteron menjadi DHT, dan lebih banyak reseptor androgen di kulit kepala mereka.

Finasteride dan minoxidil adalah dua ubat untuk corak masalah rambut gugur yang telah mendapat kelulusan FDA.

Dengan menyekat 5 alpha-reductase, finasteride merendahkan tahap DHT dalam kulit kepala.

Walau bagaimanapun, keberkesanan ubat pada wanita tidak diketahui, dan sesetengah profesional perubatan menasihatkan agar tidak menggunakannya jika wanita cuba hamil kerana ia boleh menyebabkan embrio lelaki mengembangkan alat kelamin yang tidak jelas.

Spironolactone, ubat alternatif untuk corak keguguran rambut pada wanita, adalah perencat aktiviti androgen yang kurang berkesan daripada finasteride.

Kapilari darah mengembang apabila larutan minoxidil, dijual sebagai Rogaine di Amerika Syarikat dan Regaine di United Kingdom, ditadbir terus ke kulit kepala. Ini mungkin menggalakkan pertumbuhan folikel rambut dengan meningkatkan jumlah darah, oksigen dan nutrien yang sampai ke mereka.

Lelaki dan wanita boleh menggunakan minoxidil dengan selamat.

Alopecia areata

Alopecia areata, sejenis masalah rambut gugur di mana sistem imun menyerang folikel rambut, menerima kelulusan FDA untuk rawatan pertamanya pada Jun 2022.

Ubat, baricitinib, telah pun dibenarkan untuk rawatan artritis reumatoid, satu lagi penyakit radang.

Ia berfungsi dengan menghalang pengaktifan enzim Janus kinase, yang kemudiannya boleh menghalang beberapa isyarat molekul yang membawa kepada penyakit autoimun.

Dalam ujian klinikal, ubat itu membantu orang yang mengalami alopecia areata yang teruk menjana semula rambut dengan lebih berkesan daripada plasebo.

tonic rambut gugur

Bagaimana untuk mengurangkan kebotakan

Kedua-dua lelaki dan wanita akhirnya mengalami keguguran rambut apabila mereka berumur. Walau bagaimana pun terdapat teknik untuk menghentikan keguguran rambut dan melindungi folikel rambut.

Dr. Reid Macclellan, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Cortina Health dan profesor tambahan pembedahan plastik di Harvard Medical School di Boston, Massachusetts, mengesyorkan, “Sebaik sahaja anda mendapati anda kehilangan rambut, buat temu janji dengan pembekal penjagaan kesihatan, seperti pakar dermatologi.”

Lebih cepat anda berjumpa pakar, lebih cepat anda boleh mula merawatnya dan menghentikan keguguran rambut tambahan, nasihat beliau.

Dia menasihatkan agar tidak menggunakan peralatan panas, pengering rambut, mengeringkan rambut menggunakan tuala dengan kuat, dan gaya rambut yang ketat seperti sanggul jika rambut mula menipis.

Di Guild Barber Surgeons di New York, pakar bedah kosmetik, plastik dan pemindahan rambut Dr. Ron Chao mengeluarkan nasihat berikut:

Sebagai seorang profesional, saya hanya mengesyorkan secara rasmi laser kelas 3 peringkat rendah, minoxidil topikal dan finasteride oral, yang pada masa ini diluluskan secara klinikal oleh FDA. Terdapat beratus-ratus produk lain, syampu, vitamin untuk rambut, makanan tambahan, dan lain-lain di pasaran yang juga mendakwa membantu dengan keguguran rambut.

Kulit kepala terdedah kepada terapi laser peringkat rendah, biasanya dikenali sebagai terapi cahaya merah atau terapi laser sejuk, untuk meningkatkan aliran darah dan perkembangan rambut.

Penilaian kajian pada tahun 2020 membuat kesimpulan bahawa kedua-dua lelaki dan wanita boleh mendapat manfaat daripada terapi.

Sebagai pengasas dan ahli dermatologi FACET yang diperakui oleh lembaga, Dr. Geeta Yadav menyatakan, “Jika anda bimbang tentang keguguran rambut androgenetik, adalah penting untuk bekerjasama rapat dengan doktor untuk mengesahkan bahawa tiada punca lain yang menyebabkan keguguran rambut itu.”

Dia menyambung, “Seorang doktor mungkin menasihati untuk melakukan ujian darah atau mungkin pengimejan.”

Sebagai contoh, paras feritin dan vitamin D boleh diperiksa sebagai sebahagian daripada ujian darah untuk mencari kekurangan diet.

Beliau mencadangkan agar orang ramai mengamalkan tingkah laku sihat seperti makan makanan seimbang dan berusaha untuk mengurangkan tekanan mereka.

1
2
Artikel sebelum iniBersenam: Bagaimana untuk bermula dan apa yang perlu diketahui mengenainya
Artikel seterusnyaSifilis: Apa yang perlu diketahui mengenai bakteria merbahaya ini
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.