KONGSI

Sauna

Sauna adalah bilik yang dipanaskan oleh orang yang digunakan untuk bersantai dan melegakan beberapa keadaan perubatan. Ia sering terdapat di gyms atau spa. Bilik stim dicipta apabila penjana diisi air mengepam wap ke dalam ruang tertutup supaya terdapat kelembapan di udara apabila orang duduk di dalamnya.

Suhu di dalam bilik sauna umumnya antara 110 ° F dan 114 ° F dengan tahap kelembapan 100 peratus.

Faedah

Terdapat beberapa manfaat kesihatan yang berkaitan dengan bilik sauna, yang masing-masing diterangkan di sini.

Memperbaiki peredaran

Duduk di dalam bilik wap telah menunjukkan kesan yang baik ke atas sistem kardiovaskular, terutama pada orang yang lebih berusia.

Satu kajian pada tahun 2012 mendapati bahawa haba yang lembap, seperti yang disediakan oleh bilik sauna, dapat meningkatkan peredaran dengan melebarkan saluran darah kecil atau kapilari. Darah kemudian boleh mengalir dengan lebih mudah dan mengangkut oksigen ke seluruh badan.

Terapi bilik sauna juga telah ditunjukkan untuk mengurangkan tekanan darah dan menjaga jantung lebih sihat, serta membantu untuk memperbaiki tisu kulit yang rosak disebabkan oleh luka, seperti ulser.

Kesihatan kulit

sauna
Bilik wap boleh membantu menghilangkan toksin dari kulit, dan popular untuk meningkatkan kesihatan kulit.

Kedua-dua bilik stim dan sauna akan membuat seseorang berpeluh kerana haba dapat membuka pori-pori dan membantu membersihkan kulit luar.

Pemeluwapan hangat akan membantu membilas kotoran dan kulit mati dan telah digunakan dalam rawatan jerawat.

Walau bagaimanapun, perlu diketahui juga bahawa bilik wap dan sauna tidak membantu menghilangkan toksin terperangkap di bawah kulit.

Pemulihan latihan

Selalunya, selepas latihan, otot seseorang akan berasa sakit. Kesakitan ini dikenali sebagai kesakitan otot yang terhenti, dan penting untuk melegakan otot untuk mempromosikan pemulihan yang cepat dan sihat.

Satu kajian pada tahun 2013 menunjukkan bahawa penggunaan segera haba lembap selepas senaman membantu mengurangkan kesakitan dan mengekalkan kekuatan otot. Wap panas melegakan bahagian saraf dan melegakan otot.

Loosens sendi kaku

Bilik wap juga boleh digunakan sebelum latihan, kerana ia membantu melonggarkan sendi dan meningkatkan fleksibiliti, sama seperti pemanasan sebelum latihan.

Satu kajian pada tahun 2013 menunjukkan bahawa penggunaan haba terhadap sendi dapat mengurangkan daya yang diperlukan untuk memindahkan sendi dengan sehingga 25 peratus berbanding dengan aplikasi sejuk.

Bilik wap juga boleh membantu mengurangkan kesakitan sendi.

Mengurangkan tekanan

Berada di dalam panas bilik stim boleh membuat endorphin pelepasan badan, yang dikenali sebagai hormon ‘merasa baik’ kerana ia membantu mengurangkan rasa tekanan dalam badan.

Bilik wap juga boleh mengurangkan tahap kortisol, yang merupakan hormon yang dikeluarkan sebagai tindak balas kepada tekanan. Apabila paras kortisol turun, orang dapat merasa lebih terkawal, santai, dan diremajakan.

Membuka sinus

Haba dari bilik stim membuka membran mukus di sekeliling badan. Ini akan membuat seseorang bernafas dengan lebih mendalam dan mudah.

Bilik wap akan memecah kesesakan di dalam sinus dan paru-paru dan oleh itu boleh digunakan untuk membantu merawat selesema, menyekat sinus, dan membantu pernafasan.

Membakar kalori

bilik wap
Mandi wap boleh membantu membakar kalori, walaupun mereka tidak terbukti dapat membantu penurunan berat badan.

Apabila seseorang berada di dalam bilik stim dan mandi wap, kadar jantung mereka meningkat. Sekiranya mereka menggunakan bilik stim selepas senaman, maka kadar denyutan jantung mereka boleh berpanjangan.

Pakar mendapati bahawa apabila digunakan bersama dengan program senaman yang sihat, haba yang dihasilkan oleh bilik stim dan peluh menyebabkannya dapat merangsang tubuh dan meningkatkan kesejahteraan.

Perlu diingat bahawa tiada bukti saintifik untuk menyokong kepercayaan bahawa penggunaan bilik stim dan mandi wap membantu mengurangkan berat badan.

Ini kerana berat badan yang hilang selepas menggunakan bilik stim adalah hanya berat air dan mesti diganti dengan air minuman selepas itu untuk mengelakkan dehidrasi.

Walau bagaimanapun, bersama dengan diet dan pelan senaman yang sihat, penggunaan bilik stim boleh membantu membakar kalori.

Bagaimana ia berbeza dengan sauna?

Bilik wap menyediakan haba lembap, berbanding dengan sauna yang mempunyai haba kering.

Bilik wap dan sauna adalah sama seperti kedua-dua bilik yang dipanaskan digunakan untuk bersantai dan membantu melegakan gejala beberapa keadaan perubatan. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan di antara keduanya.

Perbezaan utama adalah bahawa walaupun bilik wap dipenuhi dengan haba lembap, sauna menyediakan haba kering dari kayu atau dapur elektrik.

Sauna adalah kayu, dan dapur memikul batu-batu yang seterusnya, memancarkan haba ke dalam bilik tertutup.

Sekali-sekala terdapat sedikit stim di dalam bilik jika pengguna memasukkan air ke batu-batu panas.

Suhu di sauna biasanya lebih tinggi daripada bilik stim pada sekitar 160 ° F hingga 200 ° F, manakala paras kelembapan jauh lebih rendah antara 5 peratus dan 30 peratus.

Risiko

Walaupun terdapat banyak manfaat yang berkaitan dengan bilik stim, seseorang yang menggunakannya harus melakukannya dengan hati-hati dan menyedari risiko.

Oleh sebab panas, terdapat risiko untuk menghidu badan dan disarankan untuk tidak menghabiskan lebih dari 15 hingga 20 minit di dalamnya. Ia juga penting untuk minum banyak air juga terlebih dahulu.

Bilik stim juga menyediakan persekitaran yang ideal untuk jenis bakteria dan kuman tertentu untuk berkembang dan menyebar.

Contoh-contoh risiko ini adalah kaki atlet dan jangkitan kulat lain yang boleh berkembang maju dalam keadaan yang hangat dan lembap. Oleh itu, disarankan untuk memakai tuala dan flip-flop atau kasut mandi semasa di dalam bilik wap.

Oleh kerana haba yang melampau di dalam bilik stim, ada orang tertentu yang dinasihatkan untuk mengelakkannya:

Jika seseorang mempunyai kebimbangan mengenai penggunaan bilik sauna, mereka perlu menyemak dan mendapatkan nasihat dengan doktor terlebih dahulu.

KONGSI
Artikel sebelum iniSindrom Piriformis: Gejala, diagnosis, dan rawatan
Artikel seterusnyaGlobus: Punca benjolan di tekak dan kerongkong
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.