KONGSI

Servikalgia

Ramai orang akan mengalami sakit leher. Dalam beberapa kes, ia akan didiagnosis sebagai servikalgia. Sesiapa pun boleh dipengaruhi oleh serviksgia, yang merujuk kepada sakit leher yang tidak menyebar ke kawasan lain, seperti di bawah lengan. Cervicalgia biasanya tidak serius, tetapi ia boleh menyebabkan ketidakselesaan dan harus ditangani secara langsung.

Artikel ini akan membincangkan cervicalgia dan bagaimana ia boleh dirawat dan dicegah.

Apakah servikalgia?

Servikalgia adalah sejenis kecederaan yang berlaku di leher, menyebabkan sakit. Penyebab yang berpotensi adalah postur yang lemah.

Leher, juga dikenali sebagai tulang belakang serviks, ditugaskan untuk melindungi kedua-dua saraf tunjang dan menyokong kepala sambil membolehkan pergerakan yang baik.

Ia terdiri daripada tulang, saraf, otot, ligamen, dan tendon yang berstruktur untuk membolehkan leher menjadi perlindungan sementara baki fleksibel.

Keupayaan ini untuk fleksibel juga membuat struktur leher terdedah kepada kerosakan, terutamanya memandangkan ia sentiasa di bawah tekanan daripada menjaga kepala tegak.

Sesetengah pergerakan sama ada secara beransur-ansur atau mendadak, tekanan mendadak pada leher, dan ketegangan yang terhasil boleh menyebabkan ketidakselesaan. Kecederaan itu disebut serviksgia apabila ia hanya berlaku di rantau leher dan tidak di kawasan lain, seperti di lengan atau punggung bawah.

Punca

Cervicalgia boleh mempunyai banyak sebab yang berbeza. Antara yang paling umum termasuk:

 • Postur yang lemah atau tempoh yang panjang dengan leher pada sudut yang canggung, seperti ketika tidur atau bekerja di meja.
 • Kecederaan yang melibatkan gerakan leher tiba-tiba, seperti kecelakaan dari kemalangan kereta atau sukan kesan.
 • Tekanan jangka panjang yang menyebabkan otot leher dan bahu berpanjangan, menyebabkan ketegangan pada leher.
 • Keadaan tulang, seperti arthritis atau osteoporosis . Kerana keadaan ini lebih biasa pada orang tua, umur adalah faktor risiko untuk serviksgia.
 • Penyakit atau keadaan yang menjejaskan tulang belakang, seperti jangkitan tulang belakang atau meningitis .

Sukan tertentu boleh menyebabkan kyphosis, suatu keadaan yang mempengaruhi postur dengan cara yang menyerang lehernya. Kyphosis juga boleh menyebabkan serviksgia.

Bahu boleh ditolak ke hadapan dan menjadi bulat, meletakkan tekanan pada leher. Tekanan ini boleh berlaku dari sukan yang mempromosikan postur ini, seperti berbasikal, atau program binarasan tertentu yang membina otot dada lebih daripada otot belakang.

servikalgia

Gejala

Cervicalgia menyebabkan sakit di leher, serta kekejangan dan sakit kepala.

Cervicalgia ditandakan dengan rasa sakit di rantau leher, yang boleh menjadi sakit tajam, menikam atau rasa sakit yang membosankan.

Keterukan kesakitan akan berbeza-beza bergantung pada tahap kecederaan, dan kebanyakan kes cervicalgia hanya menyebabkan ketidakselesaan ringan.

Gejala lain servikalgia boleh termasuk:

 • kekejangan otot leher
 • kekejangan di otot leher
 • pergerakan leher terjejas
 • kelembutan di bahu
 • sakit kepala
 • pening
 • loya

Rawatan servikalgia

Pengurusan cervicalgia akan berbeza-beza bergantung kepada punca. Dalam kebanyakan kes, ia boleh dirawat di rumah.

Cervicalgia biasanya akan hilang dalam masa beberapa minggu. Orang ramai harus berjumpa dengan doktor jika rasa sakit itu bertahan lebih lama daripada beberapa minggu, atau segera jika sakit itu berlaku sebagai akibat langsung dari kecederaan.

Adalah penting untuk mengelakkan sebarang aktiviti yang boleh menyebabkan tekanan leher, seperti berbasikal, dan berehat leher sebanyak mungkin. Sekiranya kecederaan itu berlaku dari postur yang lemah, adalah penting untuk menangani masalah ini dengan segera dan memperbaiki postur.

Pendekatan yang berbeza boleh diambil untuk merawat servikalgia di rumah:

 • Pek ais boleh digunakan untuk kawasan yang terjejas sehingga 20 minit beberapa kali sehari. Ini berguna untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh kecederaan leher.
 • Haba juga boleh digunakan untuk membantu meningkatkan penyembuhan, seperti melalui mandi panas atau tuala hangat.
 • Ubatan ubat-ubatan, seperti anti-radang atau penghilang rasa sakit, boleh membantu menguruskan servikalgia.
 • Mengurut kawasan itu akan membantu meningkatkan aliran darah dan menggalakkan penyembuhan.
 • Kolar di leher akan menyokong kepala dan menyekat pergerakan, mengeluarkan tekanan dari kawasan tersebut.
 • Peregangan leher dengan menggerakkan kepala ke kedudukan yang berbeza boleh memberi manfaat, tetapi ini hanya perlu dicuba apabila berasa selesa untuk melakukannya.

Dalam beberapa kes, rawatan yang lebih serius diperlukan, termasuk program terapi fizikal atau pembedahan untuk mengurangkan ketidakselesaan.

Ia juga mungkin untuk servikalgia menjadi tanda keadaan yang lebih lanjut, seperti jangkitan tulang belakang.

Perhatian perubatan mesti dicari dengan serta-merta jika gejala-gejala lain berkembang, seperti perasaan mati rasa atau sakit menembak di tangan. Gejala-gejala ini mungkin menandakan masalah yang lebih besar yang memerlukan campur tangan segera.

Pencegahan

Walaupun servikalgia adalah masalah yang biasa, ia mungkin mengurangkan risiko yang berlaku melalui beberapa perubahan gaya hidup yang mudah.

Meningkatkan sikap sepanjang hari

Latihan lembut untuk memperbaiki postur dan berehat otot dapat membantu merawat serviks. Yoga dan meditasi mungkin disyorkan.

Mengekalkan postur yang baik apabila duduk atau berdiri adalah kaedah yang berkesan untuk mencegah serviks. Postur yang baik memberikan sokongan kepada leher.

Sebagai contoh, ketika bekerja di meja, postur yang baik dapat dikekalkan dengan menjaga lutut ditekuk pada sudut 90 derajat, dengan kedua kaki rata di lantai dan leher dalam posisi netral.

Meningkatkan sikap sepanjang malam

Tubuh tidak aktif untuk waktu yang lama ketika seseorang sedang tidur, sehingga bermanfaat untuk menjaga postur yang baik saat tidur. Orang harus mengelakkan tidur di perut atau dalam kedudukan di mana lehernya dipintal atau dibengkokkan.

Ia boleh membantu menggunakan bantal yang menyokong leher yang lurus, atau menjaga bantal di antara kaki jika tidur di sebelah.

Pengurusan tekanan

Melibatkan teknik pengurangan stres, seperti meditasi atau senaman fizikal, dapat mengurangkan ketegangan yang diletakkan pada bahu dan leher, yang sering terjadi secara tidak sedar.

Aktiviti fizikal

Mengekalkan aktif boleh membantu mengurangkan risiko perkembangan servikalgia. Ia juga berguna untuk melibatkan diri dalam beberapa jenis latihan fizikal, seperti yang menargetkan otot belakang untuk membantu mengelakkan bahu dari pembulatan.

Kesimpulan

Cervicalgia adalah masalah biasa yang boleh menjejaskan sesiapa sahaja. Majoriti kes tidak teruk dan boleh dirawat di rumah.

Gejala biasanya hilang dalam masa beberapa minggu. Walau bagaimanapun, beberapa kes mungkin memerlukan rawatan perubatan jika sakit terus berlarutan melebihi beberapa minggu, atau jika keadaan yang lebih serius disyaki.

Memastikan postur yang baik yang memberikan tahap sokongan yang mencukupi untuk leher adalah bahagian penting untuk mencegah servikalgia daripada berkembang.

KONGSI
Artikel sebelum iniEndometriosis – Rawatan alternatif dan semula jadi
Artikel seterusnyaNeuritis optik dan maklumat penting mengenainya
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.