Vitamin B6

vitamin B6 pyroxidine

Vitamin B6 (pyroxidine) adalah salah satu vitamin B yang terutama terlibat dalam metabolisme. Ini adalah vitamin penting, yang bermaksud bahawa ia tidak disintesis oleh tubuh dan mesti diperoleh melalui diet atau makanan tambahan. Selain itu, vitamin B6 adalah vitamin larut air, yang bermaksud bahawa ia tidak mudah disimpan di dalam badan dan harus dimakan secara berkala untuk memastikan kesihatan yang optimum.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Nama vitamin B6 sebenarnya merangkumi enam sebatian berbeza yang menjalankan fungsi yang sama atau serupa. Sebatian ini merangkumi pyridoxine, pyridoxal, pyridoxamine, dan sebatian ester masing-masing.

Di manakah vitamin B6 (pyroxidine) dijumpai?

Terdapat banyak sumber makanan untuk vitamin ini. Ia terdapat dalam sumber nabati dalam kentang, sayur-sayuran berkanji, buah-buahan bukan sitrus, dan bijirin sarapan pagi yang diperkaya. Beberapa sumber yang berasal dari haiwan termasuk ikan dan hati.

Vitamin ini juga terdapat dalam makanan tambahan, umumnya sebagai pyridoxine hidroklorida. Vitamin B6 terdapat dalam makanan tambahan multivitamin, suplemen kompleks B, atau makanan tambahan yang hanya mengandungi vitamin B6.

Mengapa ia penting?

Vitamin B6 mempunyai banyak fungsi penting dalam badan. Sebagai contoh, ia membantu dalam perkembangan neurotransmitter, yang merupakan sebatian kimia yang membantu neuron berkomunikasi antara satu sama lain. Ia juga membantu mengekalkan tahap homosistein asid amino dalam darah.

Dua bentuk vitamin ini yang spesifik adalah pyridoxal 5-fosfat (PLP) dan pyridoxamine 5-fosfat (PMP). Kedua-dua bentuk ini membantu memetabolisme asid amino dan protein dalam badan. PLP khususnya membantu memetabolisme karbohidrat dan lemak dari makanan.

Apa itu RDA?

Elaun Pemakanan yang Disarankan (RDA) untuk vitamin B6 adalah 1.3mg untuk lelaki berusia antara 14 hingga 50 tahun dan 1.7mg untuk lelaki berumur lebih dari 50 tahun. RDA adalah 1.3mg untuk wanita berusia antara 14 hingga 50 tahun, 1.5mg untuk wanita di atas Masing-masing 50, dan 1.9mg dan 2.0mg untuk wanita hamil dan menyusui.

RDA untuk vitamin ini adalah 1.0mg untuk kanak-kanak berumur antara sembilan hingga tiga belas tahun, 0,6 mg untuk kanak-kanak berusia antara empat dan lapan tahun, 0,5 mg untuk bayi antara satu hingga tiga tahun, 0,3 mg untuk bayi antara tujuh dan dua belas bulan, dan 0.1mg untuk bayi di bawah umur tujuh bulan. Vitamin B6 disalurkan melalui susu ibu ketika ibu menjalani diet yang sihat, dan juga ditambahkan pada susu formula.

Nilai-nilai ini diberikan oleh Institut Kesihatan Nasional, dan RDA mewakili pengambilan harian yang mencukupi untuk memenuhi keperluan diet 97-98% individu yang sihat. Secawan kacang buncis dalam tin mengandungi 65 peratus RDA, dan tiga ons tuna kuning kuning segar mengandungi 53 peratus RDA untuk vitamin B6.

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Apakah jumlah yang terlalu banyak?

Tahap pengambilan atas (UL) yang boleh diterima untuk vitamin B6 adalah 100mg untuk lelaki dan wanita di atas 19 tahun dan 80mg untuk semua remaja antara 14 dan 18 tahun. UL untuk vitamin ini adalah 60mg untuk kanak-kanak antara sembilan dan tiga belas tahun, 40mg untuk kanak-kanak antara empat dan lapan tahun, dan 30mg untuk kanak-kanak antara satu hingga tiga tahun. UL tidak ditubuhkan untuk bayi di bawah dua belas bulan. UL mewakili pengambilan harian maksimum yang tidak mungkin menyebabkan kesan negatif terhadap kesihatan.

Tidak ada kesan sampingan yang dilaporkan untuk mengambil lebihan vitamin B6 melalui sumber makanan. Terdapat kesan sampingan yang dilaporkan dari pengambilan terlalu banyak vitamin ini melalui makanan tambahan. Pemberian pyridoxine secara oral secara berterusan antara satu hingga enam gram selama lebih dari satu tahun boleh menyebabkan neuropati deria dan ataksia, namun kesan ini biasanya berhenti setelah pemberhentian suplemen dihentikan.

Selain itu, pengambilan vitamin B6 yang berlebihan melalui makanan tambahan boleh menyebabkan kepekaan cahaya, mual, pedih ulu hati, dan luka kulit yang menyakitkan.

Apakah faedah vitamin B6?

Salah satu kelebihan vitamin ini yang menarik adalah bahawa ia dapat mengurangkan gejala penyakit pagi pada wanita hamil. Satu kajian mendapati bahawa wanita hamil yang mengambil 25mg tablet vitamin B6 dalam bentuk pyridoxine hidroklorida setiap lapan jam selama tiga hari telah mengurangkan gejala dengan ketara berbanding dengan mereka yang mengambil plasebo.

Vitamin B6 juga berpotensi membantu mengurangkan gejala sindrom pramenstruasi (PMS). Analisis sembilan kajian termasuk 940 pesakit PMS mendapati bahawa suplemen vitamin B6 hingga 100mg setiap hari dikaitkan dengan penurunan gejala PMS. Kesan ini terutama diperhatikan untuk gejala yang berkaitan dengan mood, dan ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa vitamin B6 (pyroxidine) membantu menghasilkan neurotransmitter.

Beberapa saintis percaya bahawa vitamin B6 berpotensi membantu mengurangkan risiko penurunan kognitif yang berkaitan dengan usia. Satu kajian terhadap 70 lelaki berusia antara 54 dan 81 tahun mendapati bahawa tahap vitamin B6 dalam darah yang lebih tinggi dikaitkan dengan prestasi yang lebih baik pada dua ujian memori yang berbeza. Namun, secara keseluruhan, bukti mengenai vitamin B6 dan penurunan kognitif tidak dapat disimpulkan.

Kekurangan vitamin B6

Beberapa kumpulan mempunyai risiko kekurangan vitamin B6 lebih tinggi daripada yang lain, walaupun kekurangan vitamin ini agak jarang berlaku di negara maju. Salah satu contohnya adalah mereka yang mengalami gangguan autoimun, seperti rheumatoid arthritis, penyakit Crohn, kolitis ulseratif, penyakit seliak, dan penyakit radang usus. Mereka cenderung mempunyai kepekatan PLP darah yang lebih rendah, namun penyebabnya tidak diketahui.

Orang dengan fungsi ginjal yang berkurang, seperti mereka yang menderita penyakit ginjal dan kekurangan buah pinggang kronik, mungkin mempunyai risiko peningkatan kekurangan vitamin B6 kerana mereka sering menurunkan kadar PLP. Mekanisme untuk ini juga tidak diketahui.

Orang yang mempunyai alkoholisme sering kali mempunyai kepekatan PLP yang lebih rendah kerana metabolisme alkohol menghasilkan produk yang disebut asetaldehid. Produk ini dapat menjadikan PLP lebih mudah terdegradasi.

Paras vitamin ini yang tidak mencukupi dikaitkan dengan penurunan fungsi imun, kemurungan, kekeliruan, lidah bengkak, dan kulit kering dan bersisik di bibir dan mulut. Kekurangan vitamin B6 juga dikaitkan dengan kerengsaan dan kejang pada bayi.

Pelengkap

Kekurangan vitamin ini (pyroxidine) dapat dengan baik diperbaiki dengan pengambilan vitamin B6. Tablet pyridoxine antara 50 dan 100mg setiap hari dapat mengatasi kekurangan pada orang dewasa, walaupun dos yang lebih besar mungkin diperlukan untuk kes tertentu. Kekurangan vitamin ini juga dapat dicegah melalui makanan tambahan atau diet seimbang dan sihat yang memenuhi RDA untuk vitamin B6.

Sekiranya anda rasa kekurangan vitamin B6 atau berisiko meningkat, pertimbangkan untuk menguji tahap darah anda. Seperti biasa, berjumpa dengan doktor anda di hospital sebelum anda mula mengambil suplemen vitamin atau mineral, untuk memastikan ubat atau keadaan kesihatan anda tidak menjadikannya risiko yang serius.

Rujukan:

Johnson, L., MD, PhD. (2019, Ogos). Kekurangan dan Ketergantungan Vitamin B6 – Gangguan Pemakanan. Diperoleh pada 21 Ogos 2020, dari https://www.merckmanuals.com/professional/nutritional-disorders/vitamin-deficiency-dependency-and-toxicity/vitamin-b6-deficiency-and-dependency

Pejabat Makanan Tambahan – Vitamin B6. (24, 20 Februari). Diakses pada 20 Ogos 2020, dari https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB6-HealthProfessional/

Riggs, KM, Spiro, A., Tucker, K., & Rush, D. (1996). Hubungan vitamin B-12, vitamin B-6, folat, dan homosistein dengan prestasi kognitif dalam Kajian Penuaan Normatif. Jurnal Amerika Clin Nutr, 63 (3), 306-314. doi: 10.1093 / ajcn / 63.3.306

Sahakian, V., Rouse, D., Sipes, S., Rose, N., & Niebyl, J. (1991). Vitamin B6 adalah terapi yang berkesan untuk mual dan muntah kehamilan: Kajian terkawal secara plasebo secara rawak. Obstetrik Ginekol, 78 (1), 33-36.

Stover, PJ, & Field, MS (2015). Vitamin B-6. Kemajuan dalam Pemakanan, 6 (1), 132-133. doi: 10.3945 / an.113.005207

Wyatt, KM, Dimmock, PW, Jones, PW, & Shaughn O’Brien, PM (1999). Keberkesanan vitamin B-6 dalam rawatan sindrom pramenstruasi: Kajian sistematik. BMJ, 318 (7195), 1375-1381. doi: 10.1136 / bmj.318.7195.1375