KONGSI

Sakit leher

Lebam-lebam kecil dan lebam biasa semasa kanak-kanak mengalami sakit leher adalah mengejutkan. Pelbagai perkara boleh menyebabkan kesakitan leher pada kanak-kanak, dan penting untuk mengenal pasti sebab untuk menentukan rawatan terbaik. Kesakitan leher selalunya bersifat sementara dan hilang dalam masa 1 atau 2 hari tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, kadang-kadang kesakitan leher adalah kronik dan boleh menjejaskan kualiti hidup kanak-kanak, aktiviti sosial, dan pembelajaran.

Strain otot di leher mungkin disebabkan oleh permainan kasar atau melihat ke bawah untuk tempoh yang panjang, seperti semasa di telefon atau komputer.

Adalah penting untuk mendengar kanak-kanak apabila mereka menggambarkan gejala mereka untuk membantu mengenal pasti dan merawat penyebab sakit leher mereka yang kadangkala juga adalah disebabkab bengok.

Rawatan

Rawatan untuk kesakitan leher pada kanak-kanak akan bergantung kepada punca penyebabnya. Dalam jangka masa pendek, ubat dirumah boleh membantu kanak-kanak mendapatkan bantuan.

Rawatan rumah

kanak-kanak sakit leher
Strain otot adalah perkara biasa pada kanak-kanak, dan ubat-ubatan di rumah boleh membantu melegakan gejala.

Beberapa rawatan dirumah mudah boleh membantu merawat kesakitan leher ringan dan sederhana pada kanak-kanak.

Dalam 1-2 hari pertama, ais boleh membantu mengurangkan bengkak dan keradangan. Balut beg ais atau beg kiub ais dalam tuala dan sapukan pada leher kanak-kanak selama 20 minit pada satu masa.

Jika sakit leher berlanjutan selepas beberapa hari, haba boleh membantu. Untuk menggunakan haba, letakkan tuala panas atau pad pemanas elektrik pada leher kanak-kanak selama 10 minit.

Mandi air panas juga boleh membantu melegakan otot yang ketat dan melegakan kesakitan.

Seorang kanak-kanak mungkin mendapat bantuan dengan meregangkan leher mereka sepanjang hari atau dengan urutan yang lembut.

Beberapa ubat mempunyai formula yang selamat untuk kanak-kanak. Nonsteroidal anti-radang dadah (NSAIDs ), seperti acetaminophen (Tylenol) atau ibuprofen (Advil), juga boleh membantu melegakan kesakitan.

Pastikan untuk mematuhi arahan pada label dan elakkan memberikan versi kanak-kanak dewasa kekuatan versi ubat-ubatan ini kecuali seorang doktor mencadangkannya.

Perubahan gaya hidup

Sesetengah perubahan gaya hidup boleh membantu mencegah sakit leher.

Bagi kanak-kanak yang menggunakan telefon pintar atau peranti teknologi lain untuk tempoh yang lama, pelarasan berikut boleh membantu menyelaraskan leher dan mengurangkan kesakitan:

  • berbaring di belakang sambil melihat telefon bimbit untuk melegakan tekanan pada leher
  • menjaga telefon pada paras mata ketika duduk atau berdiri untuk menjaga belakang dan leher lurus
  • mengambil rehat skrin biasa untuk mengurangkan tekanan pada leher dan membolehkan mata berehat

Peregangan juga boleh membantu. Akademi Pediatrik Amerika mencadangkan mencuba latihan berikut selama 3 minit setiap hari:

  • menyentuh dagu ke setiap bahu
  • menyentuh telinga ke setiap bahu
  • menggerakkan kepala ke hadapan dan ke belakang

Seorang kanak-kanak harus melakukan pelangsingan ini perlahan-lahan dan tidak menggunakan rintangan apa pun. Sekiranya latihan itu menyebabkan kesakitan, mereka tidak perlu meneruskannya.

Sesetengah kanak-kanak juga perlu menukar kedudukan tidur mereka. Beberapa perubahan mungkin termasuk:

  • tidur di belakang atau bahagian belakang mereka bukannya di depan mereka
  • tidur di sebelah mereka dengan bantal di antara lutut mereka
  • tidur dengan bantal leher yang kecil dan bukannya yang besar

Penyebab umum kesakitan leher pada kanak-kanak

Kemungkinan penyebab kesakitan leher pada kanak-kanak termasuk:

Postur dan “leher teks”

budak lelaki bermain permainan komputer
Kanak-kanak yang melihat komputer terlalu lama boleh mendapat sakit leher.

Postur yang lemah boleh menyebabkan kesakitan leher, terutama pada kanak-kanak yang berada dalam satu kedudukan untuk tempoh yang panjang, seperti semasa duduk di komputer, menggunakan telefon pintar, atau menonton televisyen.

Tempoh lama yang diperuntukkan untuk melihat di telefon pintar, belajar, atau membaca buku juga boleh menyumbang kepada sakit leher.

Sebarang pergerakan yang melibatkan bersandar kepala ke depan dan ke bawah meletakkan tekanan pada leher.

Seperti yang ditegaskan oleh penyelidik, kesakitan muskuloskeletal seperti kanak-kanak boleh memberi isyarat bahawa kanak-kanak mungkin mempunyai masalah yang sama seperti orang dewasa.

Tanpa rawatan, kanak-kanak mungkin menghadapi masalah dengan sakit kronik, kadang-kadang menjadi dewasa.

Aktiviti fizikal

Aktiviti fizikal, seperti bermain secara kasar atau bersukan, adalah punca kecederaan kecil pada kanak-kanak.

Terjatuh, hentakan kecil dikepala, atau pergerakan ganjil semasa aktiviti fizikal mungkin cukup untuk menyebabkan lekukan kecil di leher. Seorang doktor perlu menilai sebarang sakit leher yang berlaku selepas kecederaan yang ketara.

Tidur tidak betul

Seorang kanak-kanak mungkin tidur di tempat yang menyebabkan sakit di leher, bahu, atau belakang kerana ketegangan otot.

Kesakitan sering sementara tetapi boleh menyebabkan masalah penting dengan aktiviti harian. Kanak-kanak mungkin mengalami kesukaran untuk memalingkan kepala dari satu sisi ke sisi yang lain, dan mungkin tidak dapat melakukan perkara-perkara sederhana seperti memakai ransel atau melihat ke bawah untuk dibaca.

Nodus limfa bengkak

Nodus limfa membengkak sebagai tindak balas kepada jangkitan mudah, seperti selesema, atau sakit kerongkong. Nodus limfa bengkak boleh menyebabkan kesakitan pada satu atau kedua-dua belah leher, biasanya hanya di bawah telinga dan rahang.

Ubat dari farmasi boleh membantu melegakan gejala selesema. Untuk jangkitan yang tidak bertambah baik dari masa ke masa, adalah lebih baik untuk berjumpa doktor, yang mungkin menetapkan antibiotik atau rawatan lain.

Meningitis

Leher yang sengit juga boleh menjadi tanda jangkitan yang lebih teruk. Jika kanak-kanak mempunyai demam dan tidak dapat memindahkan leher mereka tanpa rasa sakit, ia mungkin menjadi tanda meningitis.

Meningitis boleh mengancam nyawa jika seseorang tidak mendapat perhatian perubatan. Tanda-tanda meningitis lain termasuk:

Seorang kanak-kanak yang mengalami sakit leher mendadak dengan demam yang tinggi harus berjumpa doktor dengan segera.

penyakit Lyme

Penyakit Lyme boleh menyebabkan sakit leher. Pengasuh kanak-kanak yang tinggal di kawasan di mana penyakit Lyme lazimnya harus selalu memeriksa mereka untuk tanda kutu atau tanda-tanda gigitan kutu, seperti ruam, kemerahan, atau keradangan.

Kanak-kanak dengan penyakit Lyme mungkin juga mempunyai kelenjar limfa yang bengkak, otot dan sendi achy, dan merasa sangat lemah.

Sesiapa yang mengesyaki anaknya mempunyai penyakit Lyme harus menghubungi doktor mereka.

Sebab-sebab lain

Penyebab kesakitan leher pada kanak-kanak termasuklah:

Bila perlu berjumpa doktor

Kebanyakan kes-kes kesakitan leher pada kanak-kanak adalah sementara. Jika sakit leher bertahan selama lebih daripada beberapa hari, lebih baik bercakap dengan doktor untuk diagnosis yang betul.

Mana-mana kanak-kanak yang mengalami gejala teruk bersama-sama dengan kesakitan leher mereka harus berjumpa dengan doktor secepat mungkin. Gejala-gejala ini termasuk:

Seseorang harus mencari penjagaan kecemasan jika kesakitan itu disebabkan kecederaan utama, seperti kemalangan kereta, atau jika kanak-kanak tidak dapat bergerak atau berdiri.

Diagnosis

doktor memeriksa leher kanak-kanak perempuan
Doktor mungkin perlu mendiagnosis gejala yang teruk.

Doktor akan menjalankan pemeriksaan fizikal untuk membantu mendiagnosis sebab sakit leher kanak-kanak.

Doktor akan bertanya sama ada kesakitan bermula selepas aktiviti fizikal atau jika kanak-kanak mengingati apa-apa pemicu untuk kesakitan mereka.

Mereka mungkin bertanya tentang tabiat kanak-kanak, seperti berapa kerap mereka menggunakan peranti elektronik sepanjang hari. Doktor juga boleh menggunakan ujian pencitraan, seperti X-ray, untuk memeriksa kecederaan.

Jika mereka mengesyaki jangkitan, doktor boleh memeriksa leher untuk nodus limfa yang bengkak. Mereka mungkin menetapkan antibiotik jika mereka percaya jangkitan bakteria adalah punca.

Kesimpulan

Kebanyakan masa, kesakitan leher pada kanak-kanak akan hilang dari masa ke masa. Sesetengah punca kesakitan leher boleh menjadi serius, namun, penjaga perlu mendengar aduan kanak-kanak itu dan melihat gejala tambahan.

Perubahan gaya hidup boleh membantu memperbaiki otot lemah dan tabiat yang boleh menyebabkan sakit leher. Penyelesaian rumah mudah, seperti menggunakan pek haba atau sejuk, boleh melegakan sakit leher yang ringan.

Sesiapa yang tidak pasti tentang gejala anak mereka harus berjumpa dengan doktor.

KONGSI
Artikel sebelum ini14 cara menurunkan berat badan tanpa diet atau senaman
Artikel seterusnyaBagaimana 30 minit merokok shisha hookah menjejaskan hati anda
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.