KONGSI

Shisha Hookah

Merokok secara tradisional menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang serius, tetapi ramai yang berpendapat alternatif seperti rokok elektronik atau merokok shisha hookah kurang berbahaya. Kesimpulan kajian baru menghilangkan keyakinan tersebut.
merokok shisha hookah Satu kajian baru menunjukkan bahawa hanya 30 minit merokok shisha atau hookah mempunyai akibat kardiovaskular yang serius.
Amalan merokok hookah, atau merokok paip air, telah wujud selama berabad-abad. Bermula di Afrika dan Asia, menghisap shisha telah menjadi fenomena seluruh dunia dalam beberapa dekad yang lalu – terutamanya di kalangan remaja. Amalan ini dilihat dan dipasarkan secara meluas sebagai alternatif yang lebih selamat kepada rokok tradisional. Walau bagaimanapun, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran bahawa “bertentangan dengan kepercayaan kuno dan kepercayaan popular, asap yang muncul dari paip air mengandungi banyak toksik yang diketahui menyebabkan kanser paru-paru, penyakit jantung dan penyakit lain.” Satu kajian baru yang dijalankan oleh penyelidik di University of California Los Angeles (UCLA) menyokong kesimpulan WHO. Khususnya, para penyelidik menunjukkan kesan hanya satu sesi merokok dengan kadar denyut jantung, tekanan darah, dan kekakuan arteri. Penyelidik – diketuai oleh Mary Rezk-Hanna, penolong profesor di UCLA – menerbitkan penemuan mereka dalam American Journal of Cardiology.

Sisha hookah merokok dan kesihatan kardiovaskular

Rezk-Hanna dan rakan-rakannya menyiasat kesan kardiovaskular terhadap merokok pada 48 orang dewasa muda yang sihat yang tidak dalam kebiasaan merokok rokok tradisional. Untuk mengkaji kesan-kesan ini, para penyelidik mengambil langkah-langkah berikut: kadar denyutan, tekanan darah pusat dan pusat, ukuran kekakuan arteri yang disebut “kelajuan gelombang denyut karotid-femoral,” dan indeks pembesaran aorta. Kekukuhan arteri , atau kehilangan keanjalan arteri, adalah prediktor strok dipercayai. Pembesaran aorta – yang merupakan arteri utama yang membawa darah dari jantung ke seluruh tubuh – adalah satu keadaan yang boleh membawa maut jika tidak dirawat. Kedua-dua pembesaran aorta dan kekejangan arteri boleh meningkatkan risiko serangan jantung dan lain-lain peristiwa kardiovaskular yang buruk. Dalam kajian baru, para penyelidik juga melihat paras darah nikotin, serta tahap karbon monoksida yang terlepas.

Bukan alternatif yang lebih sihat untuk rokok

Selepas hanya 30 minit merokok, kadar jantung peserta meningkat sebanyak 16 kali per minit, dan tekanan darah mereka naik. Selain itu, para penyelidik menemui merokok sisha hookah untuk meningkatkan kekukuhan arteri ke tahap yang setanding dengan kerosakan yang disebabkan oleh merokok secara tradisional. Hasilnya adalah berdasarkan yang diberikan bahawa kajian itu hanya menguji kesan setengah jam merokok, sedangkan kebanyakan orang merokok dengan shisha atau hookah selama beberapa jam. Penulis melaporkan kebimbangan tambahan. “Kami tahu bahawa produk tembakau berperisa adalah jenis produk tembakau yang pertama sering digunakan oleh belia,” kata penulis utama kajian itu. “Salah satu isu utama dengan hookah ialah hakikat bahawa tembakau berperisa dengan buah, gula-gula, dan rasa alkohol, menjadikan produk tembakau yang paling popular di kalangan pengguna ini.”
Penemuan kami mencabar konsep bahawa perokok tembakau berPERISA buah adalah alternatif tembakau yang sihat.

Mary Rezk-Hanna

Kepada pengetahuan pengarang, ini adalah kali pertama kajian telah mengkaji kesan merokok di atas keanjalan arteri.
KONGSI
Artikel sebelum iniBagaimana anda merawat sakit leher pada kanak-kanak?
Artikel seterusnyaApakah faedah pistachio?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.