KONGSI

Berpeluh Malam

Berpeluh waktu malam di mana seseorang bangun dengan pakaian atau lembaran yang lembap disebabkan oleh peluh. Tidur dengan terlalu banyak pakaian boleh menjadi penyebabnya, tetapi berpeluh malam juga boleh disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon, seperti testosteron yang rendah yang boleh menjejaskan kedua-dua sama ada kaum lelaki dan perempuan. Berpeluh waktu malam adalah gejala umum perubahan hormon, seperti pada wanita yang sedang menopause dan mengalami penurunan hormon seks. Ketidakseimbangan hormon juga boleh menjejaskan lelaki.

Testosteron adalah hormon seks utama lelaki dan bertanggungjawab untuk proses seperti pengeluaran sperma dan massa otot bangunan. Tahap testosteron secara beransur-ansur menurun seiring dengan usia. Apabila tahap testosteron adalah rendah pada lelaki, tubuh boleh mengalami banyak gejala, termasuk berpeluh waktu malam.

Juga, kadang-kadang ada kaitan antara ubat-ubatan dan testosteron rendah atau keadaan perubatan lain.

Sesiapa yang mengalami berpeluh malam biasa atau mengganggu mungkin perlu untuk berjumpa dengan doktor.

Punca berpeluh malam

Satu kajian dalam jurnal Dadah – Hasil Sebenar Dunia menganggarkan bahawa antara 34 dan 41 peratus orang dewasa yang berjumpa doktor dan 10 hingga 14 peratus orang dewasa yang lebih tua mengalami peluh malam, walaupun isu ini mungkin tidak didiagnosis.

Tidak ada satu pun penyebab berkeringat malam, dan pelbagai isu boleh membawa kepada mereka, termasuk:

Testosteron rendah

Wanita di atas katil dengan berpeluh malam
Tahap testosteron rendah boleh menyebabkan berkeringat malam.

Testosteron rendah, yang mana beberapa doktor boleh merujuk sebagai rendah T, adalah keadaan hormon biasa yang memberi kesan kepada lelaki.

Ini bermakna bahawa tubuh tidak menghasilkan testosteron yang mencukupi. Keadaan ini mungkin lebih biasa seperti usia lelaki dan proses semulajadi badan mula perlahan.

Tahap testosteron rendah boleh menyebabkan gejala yang termasuk:

Yang penting, isu-isu ini mungkin mempunyai sebab-sebab lain, dan sesiapa yang mengalami mereka mungkin ingin berbincang dengan doktor mereka.

Banyak keadaan boleh menyebabkan tahap testosteron rendah, termasuk kecederaan atau tumor yang memberi kesan kepada buah zakar atau kelenjar. Sesetengah keadaan genetik atau penyakit kronik boleh membawa kepada testosteron rendah, juga.

Rawatan perubatan tertentu, seperti terapi radiasi atau kemoterapi, juga boleh menjejaskan hormon dan menyebabkan testosteron rendah.

Ubat-ubatan

Kadang-kadang ubat-ubatan boleh menyebabkan berkeringat malam. Sebagai contoh, berkeringat malam mungkin kesan sampingan yang diketahui ubat-ubatan tertentu.

Kajian yang sama dalam Dadah – Hasil Sebenar Dunia mencatatkan bahawa antidepresan, sebagai contoh, boleh menjadi penyebab berkeringat malam. Penyelidikan mencatatkan gejala di kalangan ramai yang mengambil inhibitor serotonin reuptake selektif. Banyak ubat lain boleh menyebabkan masalah yang sama, termasuk ubat hipertensi dan antibiotik.

Ubat yang menghalang atau mengubah hormon, seperti terapi hormon, suplemen hormon tiroid, atau beberapa ubat untuk kanser tertentu, mungkin semua berpotensi menyebabkan keringat malam.

Keadaan perubatan

Sesetengah orang mungkin berpeluh malam selepas minum alkohol.
Sesetengah orang mungkin berpeluh malam selepas minum alkohol.

Sesetengah keadaan perubatan boleh menyebabkan berkeringat pada waktu malam di kedua-dua lelaki dan perempuan. Ini termasuk perkara berikut:

Gangguan tidur juga boleh menjadi penyebab berpeluh malam. Satu kajian dalam jurnal BMJ Open mencatat bahawa berkeringat malam adalah tiga kali lebih besar pada orang-orang yang telah tidak dirawat apnea tidur.

Orang yang mengalami apnea tidur mungkin mengesan gejala lain, seperti rasa letih, tidak kira berapa banyak tidur yang mereka dapat.

Minum alkohol yang terlalu banyak juga boleh menyebabkan berkeringat pada beberapa orang, terutamanya jika mereka minum sebelum tidur.

Kadang-kadang berkeringat malam boleh menjadi gejala perubahan normal dalam tubuh, seperti menopause. Pada masa ini, wanita mengalami penurunan tahap hormon mereka, yang mungkin menyebabkan banyak gejala dan, kerap, berkeringat malam.

Rawatan untuk testosteron rendah

Sekiranya testosteron rendah adalah punca, rawatan biasanya melibatkan suplemen hormon. Ubat ini tidak sama seperti penggunaan atlet steroid atau pembina badan.

Rawatan hormon testosteron biasanya melibatkan ubat preskripsi dalam bentuk pil, krim, atau patch yang melepaskan hormon perlahan-lahan ke dalam badan. Sekali dalam tubuh, testosteron bertindak sama seperti hormon yang dihasilkan oleh badan.

Rawatan untuk testosteron rendah biasanya berkesan tetapi datang dengan risiko. Terdapat beberapa kesan sampingan yang berpotensi terapi penggantian testosteron pada lelaki, termasuk:

  • perubahan emosi
  • jerawat
  • pembesaran payudara
  • sakit payudara atau kelembutan
  • berat badan
  • edema, atau bengkak di bahagian bawah badan
  • pembesaran prostat
  • semakin teruk kanser prostat
  • risiko kanser payudara yang lebih tinggi
  • Risiko tidur apnea yang lebih tinggi

Pemulihan rumah untuk peluh malam

Lelaki di gym melakukan pushups memegang berat
Senaman yang kerap dapat membantu mencegah berkeringat malam dengan meningkatkan tahap testosteron.

Kadang-kadang penyelesaiannya mungkin mengubah tempat tidur atau pakaian seseorang memakai pada waktu malam.

Bahan ringan, bernafas dapat membantu mengelakkan berkeringat malam dalam beberapa kes, terutamanya dalam cuaca panas.

Mengurangkan pengambilan alkohol juga boleh membantu orang yang minum dan berpeluh malam.

Beberapa rawatan di rumah atau perubahan gaya hidup boleh membantu menyokong badan dan meningkatkan testosteron secara semulajadi pada lelaki.

Ini bukanlah cara mengubati testosteron rendah tetapi boleh menambah terapi perubatan biasa.

Satu kajian dalam Journal of Biochemistry and Nutrition Clinic mencatatkan bahawa aktiviti fizikal dan penurunan berat badan adalah penting untuk meningkatkan kadar testosteron secara semula jadi dalam tubuh.

Kajian itu menyatakan bahawa kelebihan berat badan atau obes mengurangkan jumlah testosteron dalam darah. Mengambil langkah untuk mengelak ini dengan terus aktif dan mengurangkan pengambilan kalori dapat membantu meningkatkan kadar testosteron sekali lagi.

Ia juga mendapati bahawa aktiviti fizikal mungkin mempunyai kesan yang paling besar di sini. Lelaki yang lebih aktif secara fizikal mempunyai paras testosteron yang jauh lebih tinggi daripada lelaki yang tidak aktif, walaupun lelaki yang tidak aktif memakan sedikit kalori.

Tidur juga memainkan peranan dalam mengawal tahap hormon. Mendapatkan rehat sepanjang malam setiap hari boleh membantu mengekalkan hormon seperti testosteron seimbang.

Bila perlu berjumpa doktor

Biasanya, berpeluh waktu malam bersifat sementara dan tidak menjadi punca kebimbangan. Pada waktu yang lain, berkeringat malam boleh menjadi gigih dan memerlukan lawatan ke doktor untuk diagnosis dan rawatan.

Wanita postmenopausal yang berpengalaman berpeluh malam lama selepas berhenti haid mungkin ingin berunding dengan doktor.

Orang yang mengalami berkeringat malam yang mengganggu tidur mereka atau yang kerap berlaku dan sering juga ingin melihat doktor mereka.

Sesiapa yang melihat gejala lain, seperti penurunan berat badan tanpa penjelasan yang jelas, demam, atau gejala gastrointestinal mungkin ingin mempertimbangkan untuk melihat doktor, juga.

Kesimpulan

Berpeluh malam boleh mengganggu dan sukar untuk ditangani. Rawatan akan bergantung kepada sebab yang mendasarinya. Jika ini adalah testosteron yang rendah, doktor sering mencadangkan terapi penggantian testosteron. Terapi ini berkesan tetapi mungkin mempunyai beberapa risiko dan komplikasi.

Sesiapa yang terus mengalami gejala walaupun selepas menjalani rawatan untuk testosteron rendah boleh bekerja dengan doktor untuk menyiasat kemungkinan keadaan yang menyebabkannya.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah tanda-tanda dan gejala psoriasis?
Artikel seterusnyaBagaimana untuk memberitahu perbezaan antara kutu dan kelemumur
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.