KONGSI

kelenjar pineal

Apabila dipanggil ‘mata ketiga’, kelenjar pineal adalah kelenjar kecil yang terletak di tengah-tengah otak. Dinamakan untuk bentuk pinecone, kelenjar ini merembes melatonin, yang memainkan peranan dalam jam dalaman tubuh. Kelenjar pineal adalah salah satu organ otak terakhir yang dapat ditemui dan telah menjadi subjek banyak mitologi dan spekulasi. Ahli falsafah Perancis abad ketujuh belas, Rene Descartes menganggap jiwa itu berada di kelenjar pineal.

Apakah kelenjar pineal?

kelenjar pineal
Kelenjar pineal terletak di otak, di antara hemisfera kanan dan kiri.Otak terdiri daripada dua hemisfera yang tersambung dengan serat.

Kelenjar ini terletak di tengah-tengah otak, di antara dua hemisfera.

Kelenjar ini mengandungi terutamanya pinealocytes, yang merupakan sel yang menghasilkan hormon melatonin; dan sel glial, yang merupakan jenis sel otak tertentu yang menyokong neuron (sel-sel yang menghantar maklumat ke sel lain).

Memahami irama sirkadian

Kelenjar pineal adalah kunci kepada jam dalaman tubuh kerana ia mengawal irama sirkadian badan. Irama sirkadian adalah irama harian tubuh, termasuk isyarat yang membuat seseorang merasa letih, mengantuk, terjaga, dan berasa waspada sekitar waktu yang sama setiap hari.

Kelenjar pineal merembeskan melatonin, yang merupakan hormon yang membantu mengawal irama sirkadian. Melatonin dihasilkan mengikut jumlah cahaya yang didedahkan oleh seseorang.

Kelenjar ini membebaskan sejumlah melatonin yang lebih besar apabila ia gelap, yang menunjukkan peranan melatonin dalam tidur. Banyak pengeluar suplemen menawarkan melatonin sebagai bantuan tidur semulajadi.

Sesetengah kajian, bagaimanapun, menunjukkan bahawa hubungan antara melatonin dan tidur mungkin tidak semudah yang sepertinya. Para penyelidik mendapati bahawa mengeluarkan kelenjar pineal tidak mempengaruhi tahap aktiviti tikus yang mempunyai akses biasa ke cahaya dan gelap. Mereka membuat kesimpulan bahawa fungsi kelenjar ini mungkin lebih rumit daripada pemikiran awal dan peranannya mungkin berbeza-beza antara haiwan yang berbeza.

Fungsi lain kelenjar pineal

Kelenjar pineal telah dikaitkan dengan pelbagai fungsi lain. Ini termasuk:

Metabolisme tulang

Penurunan kelenjar pineal yang berfungsi dengan usia boleh menjejaskan metabolisme tulang.

Penyelidikan pada tikus menunjukkan bahawa perubahan dalam fungsi kelenjar pineal mungkin mempengaruhi metabolisme tulang. Wanita postmenopause lebih terdedah kepada osteoporosis daripada kumpulan lain.

Fungsi kelenjar ini cenderung menurun selari dengan usia. Kajian itu menyimpulkan bahawa suplemen melatonin oral mungkin membantu meningkatkan massa tulang, yang boleh digunakan pada masa hadapan untuk melindungi daripada osteoporosis pasca menopaus.

Kesihatan mental

Tidur dan kesihatan mental adalah sangat berkait rapat. Kekurangan tidur boleh menyebabkan atau memburukkan lagi keadaan kesihatan mental. Sesetengah gangguan kesihatan mental juga boleh menjadikannya lebih sukar untuk tidur.

Sesetengah keadaan kesihatan mental dikaitkan dengan akses kepada cahaya. Gangguan afektif bermusim, misalnya, adalah satu bentuk kemurungan yang memberi kesan kepada emosi seseorang dan cenderung berlaku apabila tahap cahaya rendah. Ini mungkin disebabkan perubahan rembesan melatonin.

Walau bagaimanapun, tinjauan 2017 tidak menemui bukti bahawa melatonin mempunyai kesan ke atas gangguan mood.

Fungsi kelenjar pituitari

Kelenjar pituitari adalah kelenjar yang menonjol dari bahagian otak yang disebut hypothalamus. Hipotalamus dikaitkan dengan pelbagai fungsi hormon, termasuk pertumbuhan dan fungsi tiroid. Penyelidikan yang lebih tua menunjukkan bahawa kelenjar pineal dapat mengubah kelakuan kelenjar pituitari.

Melatonin boleh menyekat kelenjar pituitari dari hormon rahsia yang memainkan peranan penting dalam perkembangan ovari dan testis dan mengawal fungsi seperti kitaran haid.

Metabolisme ubat

Sesetengah ubat, termasuk ubat-ubatan rekreasi dan preskripsi, kelihatan mengubah fungsi kelenjar pineal dan mengubah corak rembesan melatonin.

Satu kajian menyimpulkan bahawa kelenjar pineal boleh memainkan peranan penting dalam ketagihan pada kokain dan psikostimulus lain.

Penuaan

Sebagai orang yang berumur, kelenjar ini juga cenderung untuk mengecil dan mengurangkan melatonin. Tidak mungkin melatonin adalah penyebab tunggal untuk perubahan berkaitan dengan usia, tetapi tahap melatonin dapat membantu menjelaskan proses penuaan.

Orang dewasa lebih cenderung untuk kurang tidur dan mungkin menghadapi masalah tidur. Perubahan melatonin mungkin menjelaskan fenomena ini.

Perasaan arah

Satu kajian yang lebih awal tentang orang-orang dengan kelenjar pineal yang cacat mendapati bahawa kerosakan pada kelenjar ini dikaitkan dengan penurunan arah pengertian.

Ini menunjukkan bahawa kelenjar ini mungkin memainkan peranan yang tidak diiktiraf dalam navigasi spatial.

Disfungsi kelenjar pineal

Disfungsi kelenjar pineal boleh menjejaskan pola tidur. Gejala mungkin termasuk insomnia atau mengantuk yang berlebihan.

Kelenjar ini boleh mengumpul deposit kalsium. Deposit ini adalah normal pada individu yang sihat, tetapi kalsifikasi yang berlebihan boleh menghalang kelenjar pineal daripada berfungsi dengan baik.

Kerana kelenjar ini berkait rapat dengan hipotalamus, masalah dengan hipotalamus – termasuk kanser, pertumbuhan, atau masalah hormon – boleh menyebabkan disfungsi kelenjar tersebut. Tumor kelenjar ini adalah jarang tetapi juga boleh mengubah fungsi pineal.

Gejala yang paling menonjol mengenai disfungsi kelenjar ini adalah perubahan dalam irama sirkadian. Ini mungkin bermakna tidur terlalu banyak atau terlalu kecil, berasa aktif dan tidak selesa di tengah malam, atau berasa mengantuk pada masa yang tidak biasa.

Gejala lain masalah dengan kelenjar pineal termasuk:

  • sakit kepala, loya, muntah, atau gegaran
  • kesukaran dengan rasa arah
  • perubahan kesuburan, kitaran haid, atau ovulasi
  • osteoporosis
  • isu kesihatan mental, terutamanya gejala bermusim

Kesimpulan

Kelenjar pineal adalah sangat diperlukan untuk proses yang kebanyakan orang mengambil kesempatan: mengekalkan jadual yang konsisten dari hari ke hari. Tanpa itu, tubuh akan berjuang untuk tidur dan bangun pada masa yang sama, dan mungkin tidak tahu bagaimana untuk bertindak balas terhadap perubahan dalam tahap cahaya dengan betul.

Lebih banyak kajian boleh mendedahkan fungsi kelenjar pineal tambahan dan menentukan bagaimana cahaya dan melatonin mempengaruhi kesihatan setiap hari.

KONGSI
Artikel sebelum iniHerpes gladiatorum dan apa yang perlu diketahui?
Artikel seterusnyaTrypophobia: apakah ia sebenarnya dan cara rawatan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.