KONGSI
Kurang tidur beberapa kali setiap tahun kerana keseronokan bercuti tidak perlu dibimbangkan, tetapi kekurangan tidur kronik memberi kesihatan yang buruk. Bagaimanapun, sesetengah daripada kita lebih terkesan berbanding yang lain, dan penyelidikan baru membantu kita untuk memahami mengapa.
Bagi sesetengah daripada kita, mungkin lebih sukar untuk melakukan tugas seharian selepas tidak dapat tidur malam yang mencukupi.

Kurang tidur

Dengan 50 hingga 70 juta orang dewasa di Amerika Syarikat yang mempunyai masalah “tidur atau terjaga,” Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menganggap kurang tidur adalah “kebimbangan kesihatan awam.” Kehilangan tidur amat membimbangkan memandangkan statusnya sebagai faktor risiko yang sangat jelas untuk kemalangan jalan raya dan kecelakaan perubatan, serta menimbulkan bahaya kepada kesihatan seseorang. Tidur yang tidak mencukupi dapat meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, diabetes, obesiti, dan barah. Kekurangan tidur mempunyai pelbagai kesan buruk. Malah, laporan CDC bahawa 23.2 peratus daripada orang dewasa AS berumur 20 tahun ke atas mempunyai masalah untuk menumpukan perhatian, dan 18.2 peratus lagi mengatakan bahawa mereka mempunyai masalah mengingat perkara-perkara akibat kehilangan tidur. Walau bagaimanapun, penyelidikan baru menunjukkan bahawa kesan ketara kehilangan tidur berbeza-beza dari individu ke individu, dan perbezaan mungkin disebabkan perbezaan genetik. Para saintis yang diketuai oleh Paul Whitney, seorang profesor psikologi di Washington State University (WSU) di Pullman, mendapati variasi genetik yang menjelaskan mengapa sesetengah orang melakukan tugas tertentu jauh lebih baik daripada yang lain selepas mereka kurang tidur. Penemuan ini diterbitkan dalam jurnal Laporan Saintifik.
 Menguji kesan kurang tidur
Whitney dan rakannya mengkaji kebolehan kognitif daripada 49 orang dewasa yang sihat secara purata yang berumur 27 tahun. Dari orang dewasa ini, 34 orang ditugaskan untuk kumpulan kurang tidur selama 38 jam, manakala 15 orang ditugaskan kepada kumpulan kawalan yang mendapat tidur normal. Untuk menguji kebolehan kognitif peserta, para penyelidik meminta mereka untuk menyelesaikan tugas sebelum dan selepas campur tangan, menggunakan skrin komputer dan tetikus. Tujuan tugas adalah untuk menilai kawalan perhatian yang fleksibel dengan menguji keupayaan peserta untuk menekan dengan betul butang kiri tetikus apabila mereka melihat kombinasi huruf tertentu pada skrin, dan butang kanan tetikus untuk semua pasangan surat yang lain. Peserta telah diarahkan untuk melaksanakan tugas dengan cepat dan tepat. Yang penting, di tengah-tengah percubaan, mereka tiba-tiba diminta untuk menukar dan menekan butang kiri tetikus untuk kombinasi huruf lain. Whitney dan pasukan juga melakukan analisis genotip pada peserta dan membahagikan kumpulan yang kurang tidur kepada tiga subkumpulan, berdasarkan tiga varian gen yang dipanggil DRD2. Gen DRD2 adalah reseptor dopaminergik yang mengawal pemprosesan maklumat di kawasan otak yang berkaitan dengan fleksibiliti kognitif.
 Variasi gen melindungi dari kesan kehilangan tidur
Selepas “bertukar” perhatian di tengah-tengah tugas itu, sesetengah peserta menjadi keliru dan melakukan kurang baik pada tugas “baru”. Walau bagaimanapun, peserta dengan variasi tertentu gen DRD2 dilakukan hanya sekaligus kumpulan kawalan. Penasihat bersama Hans Van Dongen, pengarah Pusat Penyelidikan dan Tidur WSU, menerangkan pentingnya penemuan itu, berkata, “Kajian kami menunjukkan gen tertentu ini mempengaruhi keupayaan seseorang untuk mengubah arah secara mental apabila diberi maklumat baru.” “Sesetengah orang dilindungi dari kesan kehilangan tidur oleh variasi gen tertentu ini, tetapi, bagi kebanyakan kita, kehilangan tidur melakukan sesuatu ke otak yang hanya menghalang kita daripada menukar gear apabila keadaan berubah,” kata Van Dongen. Whitney juga menimbang pada penemuan itu, berkata:
Kerja kami menunjukkan bahawa terdapat individu yang berdaya tahan terhadap kesan-kesan kekurangan tidur ketika datang ke fleksibiliti kognitif. Menghairankan individu yang sama ini sama seperti yang dipengaruhi oleh orang lain pada tugas lain yang memerlukan kebolehan kognitif yang berbeza, seperti menjaga fokus.”
“Ini mengesahkan sesuatu yang kita telah lama disyaki,” tambahnya, “iaitu kesan-kesan kekurangan tidur bukanlah perkara umum, tetapi bergantung kepada tugas khusus dan gen orang yang melakukan tugas itu.” “Matlamat jangka panjang kami adalah untuk dapat melatih orang supaya tidak kira apa komposisi genetik mereka, mereka akan dapat mengenali dan bertindak balas dengan senantiasa mengubah senario, dan kurang terdedah kepada kehilangan tidur,” kata Whitney.
KONGSI
Artikel sebelum iniHypervolemia: Apa yang anda perlu tahu mengenai lebihan cecair
Artikel seterusnyaApakah yang dimaksud dengan demodex brevis?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.