KONGSI

Lipoma benjolan kecil

Lipoma adalah benjolan di bawah kulit yang berlaku akibat peningkatan sel lemak. Doktor menganggap lipoma sebagai tumor jinak, yang bermaksud bahawa ia bukan pertumbuhan kanser. Walau bagaimanapun, kita mungkin ingin mengeluarkan lipoma yang menyebabkan kesakitan, komplikasi, atau gejala lain. Sesetengah orang juga mempunyai keprihatinan mengenai penampilan kosmetik lipoma. Lipoma boleh berlaku di mana-mana bahagian badan di mana sel lemak hadir, tetapi ia selalunya cenderung muncul di bahu, dada, leher, paha, dan ketiak. Dalam kes yang kurang biasa, ia juga boleh membentuk di organ dalaman, tulang, atau otot. Lipoma berasa lembut dan boleh bergerak sedikit di bawah kulit apabila kita menekannya. Ia biasanya tumbuh perlahan dalam tempoh beberapa bulan atau tahun dan biasanya mencapai saiz sekitar 2-3 sentimeter (cm) . Kadang-kadang, pesakit mempunyai lipomas gergasi, yang boleh tumbuh hingga lebih dari 10 cm. Dalam artikel ini, kita melihat sebab, gejala, dan implikasi kesihatan terhadap lipoma. Kita juga meliputi faktor risiko, diagnosis, dan penyingkiran.

Punca

Lipoma Lipomas sering tidak menyebabkan gejala lain. Kredit imej: Jmarchn, 2016
Doktor tidak memahami apa yang menyebabkan lipoma. Sesetengah orang mewarisi gen atau baka yang salah dari ibu bapa mereka yang boleh menyebabkan satu atau lebih lipoma. Ini jarang berlaku dan dikenali sebagai lipomatosis pelbagai keluarga. Lipomas boleh berlaku lebih kerap pada seseorang dengan keadaan perubatan tertentu, seperti:
 • Sindrom Gardner
 • Sindrom Cowden
 • Penyakit Madelung
 • adiposis dolorosa
Penyelidik juga telah mencadangkan bahawa beberapa lipomas mungkin disebabkan oleh kecederaan yang melibatkan kesan yang besar ke atas kawasan tersebut.

Gejala

Seseorang yang mempunyai lipoma biasanya akan merasai benjolan berbentuk bujur dan lembut di bawah kulit. Lipomas biasanya tidak menyakitkan melainkan ia menjejaskan sendi, organ, saraf, atau saluran darah. Dalam kebanyakan kes, ia tidak menyebabkan gejala lain. Seseorang yang mempunyai lipoma yang berlaku lebih mendalam di bawah kulit mungkin tidak dapat melihat atau merasainya. Walau bagaimanapun, lipoma mendalam boleh memberi tekanan kepada organ dalaman atau saraf dan menyebabkan simptom yang berkaitan. Sebagai contoh, seseorang yang mempunyai lipoma pada atau berhampiran perut mungkin mengalami loya, muntah, dan sembelit.

Implikasi kesihatan

Lipomas adalah jisim sel lemak yang jernih. Walau bagaimanapun, pakar tidak bersetuju sama ada atau tidak lipoma berpotensi menjadi kanser. Jisim sel kanser dikenali sebagai liposarcoma. Berdasarkan penyelidikan, banyak pakar telah menyimpulkan bahawa liposarcomas tidak berkembang dari lipoma tetapi, sebenarnya, jenis tumor yang berbeza. Mereka percaya bahawa doktor kadang-kadang tersilap menganggap liposarcomas untuk lipoma. Sebaliknya, pakar lain berpendapat bahawa lipoma mungkin mengandungi sel-sel kanser dan pra-kanser, tetapi ia sangat jarang berlaku untuk lipoma menjadi kanser.

Faktor-faktor risiko

lemak trans boleh menyebabkan gastritis kronik Kolesterol tinggi dan obesiti adalah faktor risiko untuk mengembangkan lipoma.
Ia cukup biasa bagi seseorang untuk mengembangkan lipoma. Pakar menganggarkan bahawa sekitar 1 peratus orang mempunyai lipoma. Seseorang yang mempunyai keluarga relatif dengan satu atau lebih lipoma mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan keadaan ini. Lipomas juga berkemungkinan besar berlaku pada orang yang berusia antara 40 dan 60 tahun.

Bila perlu berjumpa doktor

Seseorang harus selalu memberitahu doktor mereka jika mereka mendapati perubahan dalam lipoma atau jika terdapat banyak benjolan. Perubahan ini mungkin melibatkan lipoma:
 • meningkatkan saiz atau tiba-tiba berkembang dengan cepat
 • menjadi menyakitkan
 • menjadi merah atau panas
 • bertukar menjadi benjolan yang keras atau tidak bergerak
 • menyebabkan perubahan yang ketara dalam kulit penderaan

Diagnosis

Pengimbas ct boleh digunakan untuk adenopati Pemeriksaan CT boleh membantu doktor mendiagnosis lipoma.
Doktor biasanya boleh mendiagnosis lipoma dengan pemeriksaan fizikal yang mudah. Mereka boleh bermula dengan memeriksa dan merasakan benjolan. Jika lipoma besar atau menyakitkan, doktor boleh melakukan ujian untuk memeriksa sama ada ianya adalah kanser.

Bilakah penyingkiran diperlukan?

Lipomas biasanya tidak berbahaya, jadi kebanyakan orang tidak perlu menjalani pembedahan untuk membuangnya. Orang mungkin mahu mengeluarkan lipoma bahawa:
 • adalah kanser
 • besar atau berkembang dengan cepat
 • menyebabkan gejala menyusahkan, seperti rasa sakit dan ketidakselesaan
 • mengganggu fungsi badan normal
 • menyebabkan kesusahan untuk sebab kosmetik
 • doktor tidak dapat mengesahkan adalah lipoma dan bukan jenis tumor lain

Prosedur pembuangan

Doktor boleh mengeluarkan lipoma melalui pembedahan. Satu kaedah adalah untuk membuat potongan kecil pada kulit dan kemudian memicit keluar lipoma. Pesakit biasanya di bawah anestesia tempatan semasa prosedur dan harus dapat pulang ke rumah pada hari yang sama. Doktor mungkin perlu membuat pemotongan yang lebih penting untuk menghilangkan lipoma yang lebih besar sepenuhnya. Ia juga mungkin untuk mengeluarkan beberapa lipoma menggunakan liposuction. Untuk melakukan perkara ini, doktor perlu memotong ke dalam benjolan dan memasukkan tiub berongga yang nipis melalui hirisan. Mereka kemudian akan menggunakan tiub untuk menyedut jisim sel lemak keluar dari badan. Selepas pembedahan, doktor biasanya akan menghantar bahan lipoma ke makmal untuk dianalisis. Jenis-jenis operasi selalunya akan meninggalkan bekas luka kecil apabila luka sembuh.

Kesimpulan

Lipoma tidak berbahaya, tumor berlemak yang boleh terbentuk di bawah kulit. Ia biasanya tidak menyakitkan dan tidak memerlukan rawatan. Walau bagaimanapun, doktor boleh membuang lipoma jika ia menyebabkan kesakitan atau gejala lain, atau jika orang itu mahu menyingkirkannya untuk sebab kosmetik. Tumor lemak boleh menjadi jinak atau kanser. Walau bagaimanapun, pakar tidak dapat bersetuju sama ada atau tidak lipoma sendiri boleh menjadi kanser. Adalah penting untuk mendapatkan nasihat perubatan jika lipoma menjadi menyakitkan, menjadi lebih besar, atau berubah dengan cara lain.
KONGSI
Artikel sebelum iniApakah diet terbaik untuk osteoarthritis?
Artikel seterusnyaAdakah e-cigarette selamat sebagai alternatif kepada rokok?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.