KONGSI

Covid-19 dan diabetes

Bolehkah COVID-19 menyebabkan diabetes?

Jangkitan COVID-19 boleh menyebabkan banyak masalah kesihatan yang serius, kadang-kadang berlanjutan, seperti kerosakan paru-paru, kerosakan buah pinggang dan masalah jantung yang berterusan. Akhir-akhir ini, penyelidikan menunjukkan bahawa ia juga boleh menyebabkan diabetes yang bergantung kepada insulin secara tiba-tiba.

Laporan baru memperincikan kes seorang lelaki Jerman berusia 19 tahun dengan jangkitan COVID-19 tanpa gejala yang akhirnya dimasukkan ke hospital dengan kes baru diabetes yang bergantung kepada insulin.

Lima hingga tujuh minggu sebelum diabetesnya berkembang, ibu bapa pemuda itu mengalami gejala COVID-19 selepas perjalanan ski Austria. Akhirnya, seluruh keluarga diuji. Kedua-dua ibu bapa diuji positif untuk antibodi COVID-19, seperti juga yang berusia 19 tahun, yang menunjukkan semua telah dijangkiti dengan coronavirus. Namun, anak lelaki itu tidak pernah mengalami gejala jangkitan.

Ketika lelaki berusia 19 tahun itu dimasukkan ke hospital, dia keletihan, telah kehilangan lebih dari 26 paun dalam beberapa minggu, sering membuang air kecil dan sakit di sisi kiri. Tahap gula darahnya melebihi 550 miligram per desiliter (mg / dL) – tahap normal kurang dari 140 mg / dL pada ujian darah rawak.

Doktor mengesyaki dia menghidap diabetes jenis 1. Dia terbukti positif untuk varian genetik yang jarang dikaitkan dengan diabetes tahap 1, tetapi bukan varian genetik yang biasanya terdapat pada tahap 1. Dia juga tidak mempunyai antibodi yang biasanya didiagnosis oleh orang dengan diabetes tahap 1.

Jenis diabetes baru?

Ini membuat para ahli kesihatan bingung. Adakah diabetes jenis 1 atau jenis 2 ini atau beberapa jenis diabetes baru? Sekiranya bukan diabetes jenis 1, mungkin diabetes yang tiba-tiba ini hilang sendiri? Dan akhirnya, mereka tidak dapat memastikan bahawa jangkitan COVID-19 menyebabkan diabetes. Ada kemungkinan ia adalah keadaan yang sudah ada yang belum didiagnosis.

Namun, penulis kajian itu, yang diketuai oleh Dr. Matthias Laudes dari Pusat Perubatan Universiti Schleswig-Holstein di Kiel, Jerman, percaya bahawa mereka mempunyai penjelasan yang masuk akal untuk bagaimana jangkitan COVID-19 dapat menyebabkan diagnosis diabetes yang baru dan tiba-tiba. Laporan mereka ada dalam Metabolisme Alam 2 September.

Sel beta di pankreas mengandungi sebilangan besar reseptor ACE2 yang disebut. Reseptor ini dipercayai di mana protein lonjakan dari coronavirus melekat pada sel. Sel beta menghasilkan insulin, hormon yang membantu memasukkan gula dari makanan ke dalam sel tubuh untuk mendapatkan bahan bakar. Para penulis berteori bahawa jangkitan coronavirus, yang mempengaruhi reseptor ACE2, mungkin juga merosakkan sel beta di pankreas.

Proses ini serupa dengan yang dipercayai berlaku pada diabetes jenis 1 . Sistem kekebalan tubuh secara keliru menghidupkan sel yang sihat (serangan autoimun) setelah jangkitan virus dan merosakkan atau memusnahkan sel beta, yang mungkin menyebabkan diabetes jenis 1 . Seseorang dengan diabetes jenis 1 mempunyai sedikit atau tidak ada insulin. Diabetes jenis 1 klasik memerlukan suntikan insulin seumur hidup atau penghantaran insulin melalui pam insulin .

Dr. Caroline Messer, seorang ahli endokrinologi di Lenox Hill Hospital di New York City, mengatakan bahawa dia mendengar ada peningkatan diabetes autoimun sejak pandemi itu bermula.

Dia mengatakan bahawa cadangan penulis bahawa sel beta mungkin musnah dalam jangkitan COVID masuk akal.

“Ini dapat menyebabkan peningkatan diabetes jenis 1 antibodi negatif,” katanya. “Penting bagi para praktisi untuk mengetahui kemungkinan diabetes yang bergantung kepada insulin kira-kira empat minggu setelah jangkitan walaupun terdapat antibodi [diabetes jenis 1] yang negatif.”

Sanjoy Dutta, naib presiden penyelidikan untuk JDRF (sebelumnya Yayasan Penyelidikan Diabetes Juvenil), berkata, “Saya rasa ini bukan diabetes jenis 1 atau jenis 2. Saya rasa ia harus dipanggil diabetes baru yang timbul atau tiba-tiba diabetes bergantung pada insulin. . ”

Menjejaki kes-kes ini

Dutta mengatakan terdapat cukup banyak kes ini pada pesakit COVID sehingga pendaftaran telah dibuat untuk mengawasi frekuensi mereka. Ia merangkumi lebih daripada 150 pusat klinik di seluruh dunia.

Dia mengatakan bahawa orang yang menghidap diabetes secara tiba-tiba juga nampaknya mempunyai ketahanan insulin yang ketara dan memerlukan dos insulin intravena yang sangat tinggi. Ketahanan insulin lebih kerap berlaku pada diabetes jenis 2.

Dia juga telah membaca mengenai kes diabetes yang telah berbalik – tidak lagi memerlukan insulin, yang tidak berlaku dengan diabetes jenis 1.

ubat vaksin covid-19

“Kita perlu mengetahui mekanisme di sebalik kes-kes ini, dan sehingga kita mendapat lebih banyak bukti, kita harus berfikiran terbuka. Kita tidak tahu apakah itu pemusnahan sel beta. Terlalu cepat untuk ini dimasukkan ke dalam diabetes jenis 1, “Dutta mencatat.

Satu kajian baru dari University of Florida boleh meletakkan teori pengarang Jerman. Mereka melihat pankreas 36 orang yang mati tanpa COVID, dan tidak menemui ACE2 dalam sel beta mereka.

Temuan mereka “tidak memberi sokongan kepada anggapan bahawa anda akan menghidap diabetes kerana coronavirus masuk dan memusnahkan sel-sel penghasil insulin seseorang individu,” kata pengarang kanan Mark Atkinson, pengarah Institut Diabetes UF, dalam sebuah berita universiti. melepaskan.

Kajian UF baru-baru ini diterbitkan sebagai pra cetak di laman web bioRxiv.org. Laman web pra-cetak membolehkan para saintis menyebarkan penyelidikan dengan cepat. Walau bagaimanapun, maklumat mengenai mereka belum ditinjau oleh rakan sebaya dan harus dianggap awal.

Dutta mengatakan apa pun mekanisme itu, masyarakat umum dan penyedia perkhidmatan kesihatan harus berwaspada terhadap gejala diabetes selepas jangkitan COVID-19 . Ini termasuk keletihan yang melampau, mulut kering , dahaga yang teruk, kencing yang kerap dan penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan.

Rujukan

SUMBER: Caroline Messer, MD, ahli endokrinologi, Lenox Hill Hospital, New York City; Sanjoy Dutta, Ph.D., naib presiden, penyelidikan, JDRF; Metabolisme Alam , 2 September 2020; University of Florida Health, siaran berita, 2 September 2020.

KONGSI
Artikel sebelum iniWarna rambut dan kaitan dengan kanser?
Artikel seterusnyaApa yang dilakukan COVID-19 terhadap jantung, walaupun selepas pemulihan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.