KONGSI

Warna Rambut

warna rambut dan kaitan dengan kanser

Berjuta-juta orang warna rambut mereka sendiri, walaupun beberapa bahan kimia dalam pewarna rambut kekal dianggap sebagai karsinogen yang mungkin.

Jadi, adakah pewarnaan rambut di rumah selamat?

Menurut kajian baru, jawapannya adalah ya yang berkelayakan.

Selepas mengesan kanser risiko di kalangan lebih daripada 117,000 wanita Amerika Syarikat selama 36 tahun, para penyiasat mendapati bahawa penggunaan peribadi pewarna rambut kekal tidak dikaitkan dengan apa-apa pertambahan risiko mendapat kencing, otak, kolon, buah pinggang, paru-paru, darah atau sistem imun kanser . Pewarna ini juga tidak berkaitan dengan peningkatan barah kulit atau payudara.

“Kami tidak melihat hubungan positif antara penggunaan pewarna rambut kekal peribadi dan risiko kebanyakan barah atau kematian yang berkaitan dengan kanser ,” kata penulis utama kajian Dr. Yin Zhang, seorang penyelidik perubatan di Brigham dan Hospital Wanita, Sekolah Perubatan Harvard dan Dana -Farber Cancer Institute, di Boston.

Tetapi penggunaan pewarna kekal dikaitkan dengan peningkatan risiko karsinoma sel basal ( barah kulit ), barah ovari dan beberapa bentuk barah payudara .

Selain itu, peningkatan risiko limfoma Hodgkin diperhatikan, tetapi hanya di kalangan wanita yang rambutnya gelap secara semula jadi. Pasukan penyelidik mengatakan masih belum jelas mengapa, tetapi berspekulasi bahawa pewarna gelap mempunyai kepekatan bahan kimia bermasalah yang lebih tinggi.

Penemuan ini diterbitkan dalam talian pada 2 September di BMJ .

Pasukan kajian menyatakan bahawa di antara 50% dan 80% wanita Amerika dan Eropah berusia 40 tahun ke atas warna rambut mereka. Satu daripada 10 lelaki melakukan perkara yang sama.

Menurut American Cancer Society (ACS), pewarna rambut diatur sebagai kosmetik oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah AS. Tetapi FDA meletakkan banyak beban keselamatan kepada pengeluar.

Pewarna kekal menyumbang kira-kira 80% daripada semua pewarna yang digunakan di Amerika Syarikat dan Eropah, kata kajian itu, dan peratusan yang lebih tinggi di Asia.

Kenapa? Kerana “jika anda menggunakan pewarna rambut kekal, perubahan warna akan bertahan sehingga rambut digantikan oleh pertumbuhan baru, yang akan lebih lama daripada pewarna separa kekal, [yang] berlangsung selama lima hingga 10 kali pencucian, atau pewarna sementara, [yang berlangsung] satu hingga dua cucian, “kata Zhang.

Masalah? Pewarna rambut kekal adalah jenis “paling agresif” di pasaran, kata Zhang, dan jenis “yang menimbulkan keprihatinan terbesar mengenai risiko barah.”

Menurut ACS, keprihatinan itu berpusat pada bahan-bahan dalam pewarna rambut, seperti amina aromatik, fenol dan hidrogen peroksida.

Penyelidikan sebelumnya telah menunjukkan tanda-tanda masalah, dengan beberapa (walaupun tidak semua bahan) menemukan kaitan antara penggunaan pewarna dan kanker darah dan barah payudara.

Namun, ACS menunjukkan bahawa penyelidikan yang melihat hubungan antara pewarna seperti itu dan risiko kanser mempunyai hasil yang beragam. Dan mengkaji pewarna rambut boleh menjadi sasaran bergerak, kerana pewarna yang berbeza mengandungi bahan yang berbeza, dan komposisi bahan-bahan itu mungkin berubah dari masa ke masa.

Sebagai contoh, pakar ACS menyatakan bahawa kajian yang dilakukan pada tahun 1970-an mendapati bahawa beberapa jenis amina aromatik nampaknya menyebabkan barah dalam kajian haiwan. Akibatnya, beberapa pengeluar pewarna telah mengeluarkan amina dari resipi pewarna mereka.

Kajian terbaru memfokuskan pada wanita AS yang mendaftar dalam Kajian Kesihatan Jururawat yang sedang berlangsung. Semua bebas kanser pada awal kajian, dan semuanya melaporkan jika mereka pernah menggunakan pewarna rambut kekal.

Pasukan Zhang menyimpulkan bahawa penggunaan pewarna nampaknya tidak meningkatkan risiko untuk kebanyakan barah. Tetapi penyiasat menekankan bahawa mereka tidak secara pasti menetapkan bahawa pewarna tersebut melakukan atau tidak meningkatkan risiko barah, memandangkan hasil kerja mereka adalah pemerhatian semata-mata.

“Bukti semasa mengenai potensi karsinogenik penggunaan peribadi pewarna rambut kekal tidak meyakinkan,” kata Zhang, sambil menambah bahawa “penyelidikan lebih lanjut diperlukan.”

Jadi, apa yang harus dilakukan oleh golongan wanita?

ACS mengatakan, “Tidak ada nasihat perubatan khusus untuk pengguna pewarna rambut semasa atau bekas.”

Tetapi Zhang menyarankan agar pengguna mengikuti petunjuk dengan hati-hati – seperti “menggunakan sarung tangan, mengawasi waktu, [dan] membilas kulit kepala dengan air setelah digunakan” – untuk mengurangkan potensi risiko.

Rujukan

SUMBER: Yin Zhang, MD, penyelidik, perubatan, Brigham dan Hospital Wanita, Sekolah Perubatan Harvard, dan Institut Kanser Dana-Farber, Boston; Persatuan Kanser Amerika; BMJ.

KONGSI
Artikel sebelum iniKulit sihat dan mencegah penyebab penuaan
Artikel seterusnyaBolehkah COVID-19 menyebabkan diabetes?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.