COVID-19 dan jantung

Semakin banyak kajian menunjukkan bahawa ramai mangsa yang terselamat dari COVID-19 mengalami beberapa jenis kerosakan jantung, walaupun mereka tidak mempunyai penyakit jantung yang menjadi penyebab dan tidak cukup sakit untuk dimasukkan ke hospital. Perubahan terbaru ini membuat para pakar penjagaan kesihatan bimbang tentang kemungkinan peningkatan kegagalan jantung.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

“Pada awal pandemik, jelas bahawa banyak pesakit yang dimasukkan ke hospital menunjukkan bukti kecederaan jantung,” kata Dr Gregg Fonarow, ketua bahagian kardiologi di University of California, Los Angeles. “Baru-baru ini, terdapat pengiktirafan bahawa bahkan beberapa pesakit COVID-19 yang tidak dimasukkan ke hospital mengalami kecederaan jantung. Ini menimbulkan kebimbangan bahawa mungkin ada individu yang melalui jangkitan awal, tetapi ditinggalkan dengan kerosakan dan komplikasi kardiovaskular.”

Fonarow mengatakan komplikasi ini, seperti miokarditis, radang otot jantung, boleh menyebabkan peningkatan kegagalan jantung di jalan raya. Dia juga prihatin terhadap orang-orang dengan penyakit jantung yang sudah ada yang tidak menghidap COVID-19 tetapi yang menghindari masuk ke hospital dengan masalah jantung kerana takut terkena virus.

“Akibat akhir dari itu boleh menjadi peningkatan kegagalan jantung,” katanya. “Lebih selamat jika mengalami gejala yang dapat menunjukkan serangan jantung atau strok , masuk ke gawat darurat daripada mencobanya di rumah.”

Hampir seperempat dari mereka yang dimasukkan ke hospital dengan COVID-19 telah didiagnosis dengan komplikasi kardiovaskular, yang telah terbukti menyumbang kepada kira-kira 40% daripada semua kematian yang berkaitan dengan COVID-19 .

Tetapi dua kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa kerosakan jantung di antara mereka yang dijangkiti mungkin lebih meluas. Dalam JAMA Cardiology, analisis autopsi yang dilakukan pada 39 pesakit COVID-19 mengenal pasti jangkitan pada jantung pesakit yang tidak didiagnosis dengan masalah kardiovaskular semasa mereka sakit.

Satu lagi kajian JAMA Cardiology menggunakan MRI jantung pada 100 orang yang telah pulih dari COVID-19 dalam dua hingga tiga bulan terakhir. Penyelidik mendapati terdapat kelainan pada jantung 78% pesakit yang pulih dan “keradangan miokard yang berterusan” dalam 60%. Kajian yang sama mendapati tahap tinggi troponin enzim darah, indikator kerosakan jantung, pada 76% pesakit yang diuji, walaupun fungsi jantung nampaknya terpelihara. Sebilangan besar pesakit dalam kajian ini tidak memerlukan rawatan di hospital.

“Ada sekumpulan orang yang nampaknya lebih terpengaruh dari sudut pandang jantung,” kata Dr Mina Chung, seorang ahli kardiologi dan profesor perubatan di Cleveland Clinic Lerner College of Medicine of Case Western Reserve University.

Tetapi, katanya, sukar untuk mengenal pasti siapa yang berisiko, atau bagi mereka yang pulih dari virus untuk mengetahui apakah mereka mengalami masalah jantung.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


“Banyak orang akhirnya merasa keletihan untuk sementara waktu. Mereka tidak dapat naik ke tahap latihan yang mereka alami sebelumnya. Tetapi sukar untuk mengusik sama ada paru – paru memerlukan sedikit masa untuk sembuh atau tidak masalah jantung, “kata Chung, yang menerajui koordinasi lebih daripada selusin kajian penyelidikan COVID-19 yang sedang berlangsung yang dibiayai oleh Persatuan Jantung Amerika.

“Sekiranya keadaan terus bertambah baik seiring berjalannya waktu, itu petanda baik,” katanya. “Tidak disangka-sangka bahawa jika anda tidak aktif sebentar, anda akan terurai dan mungkin sesak nafas jika anda mendorong diri anda sendiri.”

Adakah pemeriksaan untuk mengesan kerosakan kardiovaskular harus menjadi bahagian rutin rawatan susulan bagi pesakit COVID-19 masih belum jelas.

“Intinya adalah, kita tidak tahu,” kata Fonarow, yang bersama-sama mengarang sebuah editorial yang menyertai dua kajian JAMA Cardiology. “Sebelum ada cadangan dibuat untuk pengimejan jantung rutin, kami memerlukan kajian tambahan yang membantu mengenal pasti kekerapan kejadian ini dan apakah faktor risiko.”

Chung dan Fonarow menasihatkan mereka yang pulih dari COVID-19 untuk memerhatikan gejala berikut – dan berunding dengan doktor atau pakar kardiologi jika mereka mengalaminya: sesak nafas yang meningkat atau melampau dengan senaman, sakit dada , bengkak pergelangan kaki, jantung berdebar atau degupan jantung yang tidak teratur, tidak dapat berbaring tanpa sesak nafas, bangun pada waktu sesak nafas, ringan kepala atau mantra pening.

“Tetapi bagi seseorang yang mengalami COVID-19 dan sembuh tanpa gejala masalah jantung,” kata Fonarow, “tidak diketahui apakah ada alasan untuk menjalani pemeriksaan tambahan. Sekiranya ada kebimbangan, mereka harus membincangkannya dengan doktor mereka.”

Ada juga kemungkinan beberapa penyelidik yang melihat kerosakan kardiovaskular dapat sembuh sendiri, katanya.

“Kami telah melihat dengan virus lain di mana terdapat radang jantung, ada individu yang mengalami pemulihan secara spontan,” kata Fonarow. “Dan pada beberapa orang, kita dapat mengatasinya dengan berkesan dengan ubat-ubatan. Persoalannya menjadi khusus dengan COVID-19, berapa kekerapannya dan adakah ia berbeza dengan virus lain yang menjangkiti jantung.”

Berita Persatuan Jantung Amerika merangkumi kesihatan jantung dan otak. Tidak semua pandangan yang dinyatakan dalam kisah ini mencerminkan kedudukan rasmi Persatuan Jantung Amerika. Hak cipta dimiliki atau dipegang oleh American Heart Association, Inc., dan semua hak dilindungi undang-undang.