KONGSI

Alzheimer

Ubat-ubatan alzheimer biasa yang berkaitan dengan penurunan mental yang lebih cepat pada orang tua

Sekumpulan ubat untuk alzheimer yang digunakan secara meluas mungkin mempercepat penurunan mental orang dewasa yang lebih tua – terutama jika mereka berisiko meningkat demensia , satu kajian baru mengisyaratkan.

Ubat-ubatan yang dimaksudkan disebut antikolinergik, dan ubat ini digunakan untuk merawat pelbagai keadaan – dari alergi , penyakit bergerak dan pundi kencing yang terlalu aktif hingga tekanan darah tinggi , kemurungan dan penyakit Parkinson .

Ubat ini diketahui mempunyai kesan sampingan jangka pendek seperti kekeliruan dan ingatan kabur.

Tetapi kajian dalam beberapa tahun kebelakangan ini menjadikan hubungan yang lebih merisaukan: risiko demensia yang meningkat di kalangan pengguna jangka panjang.

Penemuan baru, yang diterbitkan pada 2 September dalam Neurologi , menambahkan lapisan lain: Orang dewasa yang lebih tua yang sihat mengenai ubat-ubatan ini mempunyai peningkatan risiko mengembangkan gangguan kognitif ringan. Itu merujuk kepada masalah halus dengan ingatan dan pemikiran yang boleh berkembang menjadi demensia.

Dan kaitannya, para penyelidik mendapati, paling kuat di antara dua kumpulan orang yang sudah berisiko tinggi menghidap penyakit Alzheimer : mereka yang membawa varian gen yang meningkatkan kemungkinan penyakit ini, dan orang dengan “penanda” biologi penyakit tertentu di tulang belakang mereka cecair.

Hasilnya tidak membuktikan bahawa ubat antikolinergik harus disalahkan, kata Heather Snyder, naib presiden hubungan perubatan dan saintifik di Persatuan Alzheimer.

“Kajian ini menunjukkan hubungan dalam populasi yang sangat spesifik, tetapi tidak membuktikan sebab,” kata Snyder, yang tidak terlibat dalam penyelidikan ini.

Walau bagaimanapun, secara biologi boleh diterima bahawa ubat-ubatan tersebut dapat meningkatkan risiko demensia , kata Dr Allison Reiss, profesor bersekutu di NYU Long Island School of Medicine.

Ubat-ubatan itu, katanya, menyekat bahan kimia yang disebut asetilkolin, yang mengirimkan mesej di antara sel-sel saraf. Asetilkolin terlibat dalam ingatan dan pembelajaran, dan biasanya rendah pada orang dengan Alzheimer.

“Keunggulan bukti menunjukkan lebih baik menghindari ubat-ubatan ini pada orang dewasa yang lebih tua,” kata Reiss, yang juga anggota lembaga penasihat di Yayasan Amerika Alzheimer.

Itu benar, katanya, ketika ada alternatif.

Banyak ubat yang dijual untuk alahan , selsema dan batuk mempunyai sifat antikolinergik – dan boleh didapati di farmasi. Oleh itu, penting, kata Reiss, bahawa orang dewasa yang lebih tua sedar bahawa ubat bukan preskripsi tidak secara automatik “selamat.”

“Anda tidak mahu menambahkan ubat yang tidak diperlukan,” kata Reiss, yang tidak berperanan dalam kajian ini.

Sementara itu, ubat-ubatan resep tertentu untuk kemurungan , tekanan darah tinggi , penyakit Parkinson dan skizofrenia mempunyai sifat antikolinergik, begitu juga dengan ubat-ubatan untuk pundi kencing yang terlalu aktif dan peningkatan kencing.

Reiss mengatakan bahawa orang yang mempunyai pertanyaan mengenai preskripsi mereka harus berbincang dengan doktor mereka di hospital.

Untuk kajian baru, penyelidik yang diketuai oleh Lisa Delano-Wood, dari University of California, San Diego, mengikuti 688 orang dewasa yang lebih tua yang pada awalnya tidak mempunyai masalah dengan ingatan atau kemahiran berfikir. Sepertiga mengatakan bahawa mereka kerap menggunakan ubat antikolinergik selama lebih dari enam bulan – biasanya lebih daripada satu.

Sebenarnya, mereka menggunakan rata-rata hampir lima ubat per orang.

Selama 10 tahun ke depan, orang-orang yang menggunakan antikolinergik cenderung mengalami gangguan kognitif ringan, yang diukur melalui ujian tahunan. Lebih separuh – 51% – menghidap keadaan ini, berbanding 42% orang dewasa yang lebih tua yang tidak mengambil antikolinergik.

Para penyelidik mempertimbangkan faktor lain yang mempengaruhi risiko demensia – seperti tahap pendidikan orang dan sejarah penyakit jantung atau strok . Dan setelah menyesuaikan diri dengan faktor-faktor tersebut, orang dewasa yang lebih tua dengan antikolinergik masih 47% lebih cenderung mengalami gangguan ringan.

Hubungannya lebih kuat di kalangan orang yang membawa varian gen yang meningkatkan risiko Alzheimer: Penggunaan antikolinergik lebih dari dua kali ganda risiko penurunan mereka. Corak serupa dilihat di antara peserta kajian dengan protein yang berkaitan dengan Alzheimer dalam cairan tulang belakang mereka.

Itu, kata Reiss, menunjukkan bahawa ubat-ubatan tersebut mungkin “mempercepat proses yang sudah ada.”

Snyder mengatakan hasilnya “menggambarkan bahawa kita memerlukan rawatan yang lebih baik – bukan hanya untuk penyakit Alzheimer dan demensia lain, tetapi untuk keadaan umum lain yang berkaitan dengan penuaan.”

Rujukan

SUMBER: Heather Snyder, Ph.D., naib presiden, hubungan perubatan dan saintifik, Persatuan Alzheimer, Chicago; Allison B. Reiss, MD, profesor bersekutu, perubatan, NYU Long Island School of Medicine, Mineola, NY, dan ahli, Lembaga Penasihat Pemeriksaan Perubatan, Ilmiah dan Memori, Yayasan Alzheimer of America, New York City; Neurologi
Alzheimer Disease Foundation Malaysia

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang dilakukan COVID-19 terhadap jantung selepas pulih
Artikel seterusnyaHalia sebagai suplemen dari herba tumbuhan
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.