Diflucan adalah ubat yang boleh digunakan untuk merawat jangkitan yis – Bagaimana Diflucan berfungsi?

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Jangkitan ragi dianggap salah satu jenis jangkitan kulat yang paling biasa. Mereka boleh berlaku di mana-mana bahagian badan termasuk mulut, tekak, esofagus, dan kemaluan. Jangkitan ragi biasanya mempengaruhi orang yang mempunyai sistem imun yang terganggu, atau mereka yang mengambil antibiotik atau ubat-ubatan yang menekan sistem imun.

Jangkitan ragi yang mempengaruhi lebih daripada satu organ atau sistem dalam badan boleh mengancam nyawa. Jangkitan biasanya berlaku kerana ragi yang terlalu banyak di kawasan badan yang terjejas.

Terdapat beberapa rawatan anti-kulat yang tersedia untuk merawat atau mencegah jangkitan yis. Ini termasuk ubat-ubatan preskripsi seperti Diflucan serta probiotik dan vaksin.

Bagaimana Diflucan berfungsi?

diflucan

Diflucan, juga dikenali sebagai Fluconazole, digunakan untuk merawat jangkitan yis. Ubat ini diresepkan oleh doktor dan juga dapat digunakan untuk mencegah jangkitan jamur. Secara amnya, ini adalah pilihan utama untuk merawat jangkitan kulat pada pesakit yang menjalani sumsum tulang atau pemindahan organ serta bagi mereka yang dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi.

Diflucan berfungsi dengan menghentikan pertumbuhan ragi di kawasan tubuh yang dijangkiti. Ini dilakukan dengan menghalang enzim yang bertanggungjawab untuk penghasilan ergosterol, komponen penting yang terdapat dalam membran sel kulat. Dengan menyekat sintesis ergosterol, ubat meningkatkan kebolehtelapan membran sel, yang mengakibatkan membunuh sel-sel kulat.

Ubat itu boleh diberikan secara lisan atau intravena. Bentuk oral Diflucan boleh didapati sebagai tablet, kapsul, atau suspensi oral (penyelesaian). Tablet terdapat dalam pelbagai saiz (50 mg, 100 mg, 150 mg dan 200 mg). Suspensi oral biasanya mengandungi 350 mg atau 1400 mg flukonazol.

Dos biasanya bergantung pada jenis jamur yang dijangkiti dan tindak balas orang terhadap rawatan. Ikut arahan doktor atau ahli farmasi anda semasa mengambil ubat. Diflucan harus disimpan pada suhu bilik dan dijauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Dos tunggal kira-kira 150 mg biasanya disyorkan untuk individu yang mengalami jangkitan yis di dalam kemaluan. Dos awal sekitar 200 mg pada hari pertama, diikuti dengan dos kira-kira 100 mg yang diberikan sekali sehari, disyorkan untuk orang dewasa dengan jangkitan pada mulut, tekak, atau kerongkongan. Bagi pesakit yang mengalami jangkitan yis di usus dan saluran kencing, biasanya dos antara 50 mg dan 200 mg disyorkan untuk diambil setiap hari.

Bentuk Diflucan oral mempunyai ketersediaan bio sekitar 90 peratus. Ubat ini cepat diserap ke dalam badan dalam masa dua jam selepas pengambilan. Ia terutama dibersihkan dari badan oleh buah pinggang, yang mungkin menjadikannya tidak sesuai untuk orang yang mengalami gangguan fungsi ginjal.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk Diflucan bekerja?

Diflucan dapat mencapai kepekatan puncak dalam darah dalam satu hingga dua jam. Ubat ini mempunyai jangka hayat sekitar 30 jam selepas pengambilan oral.

Pesakit boleh mula merasakan kesan Diflucan dalam sehari setelah mula mengambil ubat. Walau bagaimanapun, pemulihan umumnya bergantung pada dos ubat dan juga tahap keparahan jangkitan.

Kajian menunjukkan bahawa pesakit dengan jangkitan yis pada faraj secara amnya dapat mengalami peningkatan gejala mereka dalam masa tiga hari setelah mengambil satu dos ubat.

Kesan sampingan Diflucan

Kesan sampingan Diflucan yang biasa termasuk mual, cirit-birit, sakit perut, muntah, ruam kulit, dan sakit kepala. Kesan sampingan yang jarang dan serius termasuk penyakit kulit yang teruk dengan gejala seperti lecet, gatal, kemerahan, dan bengkak.

Pesakit mungkin mengalami reaksi alahan terhadap ubat tersebut. Gejala umumnya merangkumi pembengkakan wajah, mulut, dan tekak serta kesukaran bernafas, ruam, dan gatal. Sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau kesan sampingan yang serius seperti masalah hati atau jantung, segera dapatkan rawatan perubatan.

Diflucan boleh menyebabkan kerosakan hati. Gejala kerosakan hati atau penyakit mungkin termasuk demam, sakit perut, kencing gelap, dan penyakit kuning.

Diflucan tidak digalakkan untuk wanita hamil. Ini mungkin disebabkan oleh risiko keguguran atau bahaya pada janin. Ubat ini juga tidak digalakkan untuk wanita yang sedang menyusui kerana boleh didapati dalam susu ibu.

Interaksi dadah

Terdapat beberapa ubat yang mempunyai interaksi yang signifikan dengan Diflucan. Ubat ini termasuk warfarin, pil kawalan kelahiran, losartan (ubat tekanan darah), antibiotik, dan Benzodiazepin (ubat penenang).

Tidak digalakkan mengambil Diflucan dengan eritromisin (antibiotik). Pesakit yang mengambil kedua-dua ubat ini bersama-sama berisiko tinggi mengalami masalah jantung.

Pesakit yang mengambil pil Diflucan dan pil kawalan kelahiran biasanya tidak mengalami kesan buruk. Menurut beberapa kajian klinikal, pengambilan Diflucan dengan pil kawalan kelahiran telah menyebabkan peningkatan kecil tahap hormon dalam darah. Kajian-kajian ini menunjukkan bahawa Diflucan kemungkinan besar tidak mempengaruhi keberkesanan pil kawalan kelahiran.

Diflucan, diambil bersama dengan antikoagulan seperti warfarin, berpotensi meningkatkan masa darah membeku. Ini boleh menyebabkan peningkatan risiko pendarahan teruk.

Pesakit yang mengambil Diflucan dengan Benzodiazepin mungkin berisiko tinggi mengantuk atau mengantuk.

Diflucan berpotensi menurunkan kesan Losartan, ubat yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi. Ini kerana Diflucan menghalang metabolisme Losartan. Dalam kes ini, tekanan darah pesakit dipantau secara berkala.

Bercakap dengan doktor anda mengenai sebarang ubat yang anda ambil dan keadaan kesihatan anda sekarang untuk mengetahui apakah Diflucan sesuai untuk anda.

Rujukan

Umme Hani, Hosakote G. Shivakumar, Rudra Vaghela, Riyaz Ali M. Osmani dan Atul Shrivastava, “Candidiasis: Jangkitan Kulat – Cabaran Semasa dan Kemajuan dalam Pencegahan dan Rawatan”, Gangguan Berjangkit – Sasaran Dadah (2015) 15: 42. https : //doi.org/10.2174/1871526515666150320162036

de Pauw BE. Apa itu jangkitan kulat?. Mediterr J Hematol Infect Dis . 2011; 3 (1): e2011001. doi: 10.4084 / MJHID.2011.001

C. Charlier, E. Hart, A. Lefort, P. Ribaud, F. Dromer, DW Denning, O. Lortholary, Fluconazole untuk pengurusan kandidiasis invasif: di mana kita berdiri selepas 15 tahun ?, Journal of Antimicrobial Chemotherapy , Volume 57, Isu 3, Mac 2006, Halaman 384–410, https://doi.org/10.1093/jac/dki473

Govindarajan A, Bistas KG, Aboeed A. Fluconazole. [Dikemas kini 2020 21 Apr]. Dalam: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): Penerbitan StatPearls ; 2020 Jan-. Boleh didapati dari: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537158/

Diflucan – FDA. Diakses daripada https://www.accessdata.fda.gov/drugsatfda_docs/label/2011/019949s051lbl.pdf

Diflucan (Maklumat Pengguna). Diperolehi dari https://www.pfizer.ca/sites/default/files/202007/Diflucan_PI_E_237806_30June2020.pdf

Williams, Nayo Shepard MD; Phillips, Nancy MD; Bachmann, Gloria MD Oral Berbanding dengan Rawatan Antijamur Jangkitan, Obstetrik & Ginekologi Tempatan: Mei 2015 – Jilid 125 – Isu – hlm 11S doi: 10.1097 / 01.AOG.0000463549.01588.2b

Hilbert J, Messig M, Kuye O, Friedman H. Penilaian interaksi antara fluconazole dan kontraseptif oral pada wanita yang sihat. Obstet Gynecol . 2001 Ogos; 98 (2): 218-23. doi: 10.1016 / s0029-7844 (01) 01443-0. PMID: 11506836.