Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Saluran gastrointestinal manusia mengandungi 100 trilion mikroorganisma, yang penting untuk kesihatan. Probiotik adalah mikroba hidup yang selamat yang terdapat dalam makanan termasuk yogurt, makanan yang diperam, dan buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Porbiotik dikaitkan dengan pelbagai manfaat kesihatan, termasuk penurunan tekanan darah, gula darah, kolesterol, dan risiko kegemukan – tetapi apakah probiotik bermanfaat untuk kesihatan mental?

Probiotik membantu menyokong sistem imun yang sihat dengan menggantikan bakteria jahat dalam usus (yang boleh menyebabkan penyakit atau keradangan) dengan bakteria baik.

Terdapat hubungan antara otak dan saluran gastrointestinal, yang sangat penting untuk menjaga kesihatan. Hubungan ini, yang dinamakan sumbu otak-otak (GBA), berpotensi mempengaruhi perkembangan dan perkembangan masalah mental yang umum, termasuk kemurungan dan gangguan kecemasan.

Walau bagaimanapun, hubungan antara sistem saraf pusat dan saluran gastrousus adalah rumit dan tidak difahami sepenuhnya. Adalah difikirkan bahawa otak dan usus terlibat dalam menentukan tingkah laku, emosi, dan keupayaan kognitif (jumlah maklumat yang disimpan oleh otak) seseorang.

Masalah kesihatan mental adalah masalah kesihatan awam di seluruh dunia: lebih daripada 264 juta orang dipengaruhi oleh kemurungan. Depresi dicirikan oleh perasaan sedih, bersalah, dan harga diri yang rendah, keletihan, kehilangan minat, dan tidur yang terganggu.

Kemurungan ringan dapat diatasi dengan menggunakan perawatan psikososial, sementara kemurungan sederhana dan berat biasanya memerlukan perawatan psikologi, seperti terapi perilaku kognitif (CBT) dan pengaktifan tingkah laku, serta obat antidepresan. Walau bagaimanapun, 50-60% pesakit kesihatan mental masih mempunyai gejala berikutan rawatan lini pertama, yang menunjukkan perlunya rawatan yang lebih berkesan.

Menambah mikroba hidup ke dalam makanan anda boleh bermanfaat dan memberi kesihatan. Adakah probiotik dapat digunakan dengan berkesan untuk merawat keadaan psikiatri, seperti kegelisahan dan kemurungan, tidak diketahui.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


probiotik dan kesihatan mental

Bolehkah probiotik digunakan untuk merawat kegelisahan dan kemurungan?

Sebuah artikel tinjauan yang diterbitkan dalam BMJ Nutrition, Prevention & Health , menyiasat penggunaan probiotik dalam mengurangkan gejala kegelisahan dan kemurungan. Kajian ini menggunakan tujuh kajian yang berkaitan, yang merangkumi peserta dengan gangguan kecemasan dan kemurungan yang diakui secara klinikal. Strain probiotik yang disiasat termasuk Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, dan Bifidobacterium bifidium.

Setiap kajian mendapati bahawa gejala kegelisahan dan kemurungan jauh berkurang setelah menjalani rawatan probiotik. Para penyelidik mendapati bahawa probiotik mungkin berguna dalam rawatan kemurungan, terutama ketika digunakan dalam kombinasi dengan prebiotik atau terapi lain.

Pesakit yang menderita gangguan mental dan sindrom iritasi usus (IBS) mungkin mendapat manfaat tambahan daripada penggunaan probiotik. Ini kerana probiotik membantu mengurangkan sitokin pro-inflamasi daripada dilepaskan oleh sistem imun bawaan.

Para penyelidik menyatakan, “Kesan probiotik pada pesakit dengan gangguan mental yang sama mungkin dua kali lipat: mereka secara langsung dapat meningkatkan kemurungan dan mereka dapat memberi manfaat pada pengalaman pesakit mengenai gangguan mental mereka dengan mengurangkan komorbiditi tambahan.”

Walau bagaimanapun, kajian itu tidak dapat memberikan bukti yang cukup untuk menyokong rawatan probiotik untuk mengurangkan kegelisahan sekiranya tidak mengalami kemurungan. Nilai probiotik dalam merawat kegelisahan memerlukan penyelidikan lebih lanjut kerana kajian yang digunakan dalam tinjauan tidak menyiasat pesakit terutamanya untuk gangguan kecemasan.

Walaupun sepertinya tidak ada kesan negatif penggunaan intervensi probiotik untuk merawat kegelisahan atau kemurungan, penyelidikan lebih banyak diperlukan untuk mengetahui kesan jangka panjang rawatan probiotik.

Penting juga untuk diingat bahawa seseorang dipengaruhi oleh gangguan kesihatan mental dengan cara yang sangat berbeza. Ini bermaksud individu memerlukan rawatan mengikut keperluan khusus mereka. Sebagai contoh, orang yang menderita gangguan kecemasan atau kemurungan boleh mempunyai keadaan yang mendasari, seperti gangguan pengeluaran insulin. Menurut para penyelidik, “Dengan pemahaman yang lebih baik mengenai mekanisme, probiotik dapat terbukti menjadi alat yang berguna dalam berbagai keadaan.”

Adakah probiotik selamat untuk semua orang?

Walaupun probiotik umumnya selamat bagi individu yang mempunyai sistem imun yang sihat, penting untuk mengetahui kemungkinan kesan sampingan. Probiotik boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit perut, cirit-birit, dan kembung. Mungkin juga terdapat kesan sampingan yang tidak diketahui yang berkaitan dengan penggunaan probiotik jangka panjang.

Sentiasa berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil probiotik untuk memastikannya selamat untuk anda.

Rujukan:

Noonan, S., et al. (2020). Makanan & mood: tinjauan mengenai intervensi prebiotik dan probiotik tambahan dalam rawatan kegelisahan dan kemurungan pada orang dewasa. Pemakanan, Pencegahan & Kesihatan BMJ . Diperolehi dari: https://nutrition.bmj.com/content/early/2020/11/05/bmjnph-2019-000053

Probiotik sahaja atau digabungkan dengan prebiotik dapat membantu meredakan kemurungan (2020). Makluman Eurek! Diperolehi dari: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-07/b-pao070220.php

Kemurungan (2020). Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diperolehi dari: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression

Casey, M., Perera, D., dan Clarke, D. (2013). Pendekatan rawatan psikososial untuk mengatasi kemurungan yang sukar dilakukan. Jurnal Perubatan Australia, 199 (6), 52-55.