Manfaat COQ10

Coenzyme Q10 adalah bahan kimia penting yang dihasilkan oleh tubuh secara semulajadi. Kekurangan bahan kimia ini boleh memberi kesan buruk, dan suplemen koenzim Q10 mungkin menawarkan manfaat kesihatan. Dalam artikel ini, kita membincangkan manfaat kesihatan dan risiko mengambil suplemen koenzim Q10 (CoQ10).

Apa yang perlu diketahui mengenai CoQ10

wanita muda yang melihat ubat pelengkap untuk coq10
CoQ10 adalah bahan kimia yang dihasilkan secara semulajadi yang boleh didapati sebagai suplemen.

Ia adalah antioksidan yang badan menghasilkan secara semula jadi dan menyimpan dalam komponen sel yang dipanggil mitokondria. Ia mempunyai persatuan dengan tenaga, melindungi sel, dan memberikan manfaat jantung.

Ubat ini memainkan beberapa peranan kritikal dalam badan. Sebagai contoh, sel-sel badan memerlukan sebatian ini untuk menghasilkan tenaga yang membolehkan mereka berfungsi.

Sebagai antioksidan, ianya juga melindungi sel-sel dalam badan dengan meneutralkan radikal bebas, yang mengurangkan tekanan oksidatif dalam tubuh. Tekanan oksidatif boleh menyebabkan kerosakan tisu, keradangan, dan apoptosis selular, atau kematian sel. Terdapat hubungan antara tekanan oksidatif dan pelbagai gangguan, termasuk penyakit Alzheimer dan penyakit Parkinson.

Tahap pengurangannya secara semula jadi dengan usia. Para saintis telah mengenal pasti hubungan antara kekurangannya dengan penyakit jantung dan kanser.

Pada masa ini tidak ada bukti yang mencukupi untuk menyokong penggunaannya sama ada mencegah atau merawat penyakit kanser atau Parkinson. Walau bagaimanapun, ia boleh membantu merawat keadaan jantung tertentu dan mencegah migrain.

Penyelidik juga melihat kesannya terhadap pelbagai keadaan lain, tetapi hasilnya tidak dapat disimpulkan. Keadaan ini termasuk ALS, Down syndrome, penyakit Huntington, dan ketidaksuburan lelaki.

Faedah kesihatan CoQ10

CoQ10 mempunyai banyak kegunaan yang berbeza-beza. Kami membincangkan manfaatnya di bawah.

Meningkatkan kesihatan jantung

Ia mungkin membantu merawat keadaan jantung tertentu, seperti kegagalan jantung kongestif dan tekanan darah tinggi, terutama di kalangan individu yang lebih tua.

Penyelidikan mengenai keberkesanannya untuk masalah jantung telah memberikan hasil yang bercampur-campur. Walau bagaimanapun, satu kajian melaporkan bahawa ia merupakan faktor penting dalam kelangsungan hidup orang dewasa yang lebih tua dengan kegagalan jantung kronik.

Penyelidikan lain menunjukkan bahawa ia mungkin membantu seseorang pulih dari beberapa jenis pembedahan jantung.

Mengurangkan migrain

Menurut kedua-dua American Academy of Neurology dan American Headache Society, ia mungkin berkesan dalam mencegah migrain, walaupun kajian untuk menyokong ini masih terbatas. Ada kemungkinan bahawa ianya mempunyai kesan ini kerana ia mengekalkan mitokondria dalam sel-sel yang sihat.

Mengurangkan kesan sampingan statin

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa ianya mungkin membantu mengurangkan kelemahan otot yang disebabkan oleh pengambilan ubat kolesterol, yang dikenali sebagai statin.

Walau bagaimanapun, hasil percubaan lain menunjukkan bahawa rawatan dengan CoQ10 tidak mengurangkan sakit otot pada orang yang juga menggunakan statin untuk mengawal tahap kolesterol mereka.

Sumber dan dos

Orang boleh mendapatkan CoQ10 dengan makan daging tertentu dan protein bijirin, tetapi kuantiti yang terdapat dalam makanan ini terlalu kecil untuk meningkatkan tahap CoQ10 dalam tubuh dengan ketara.

Makanan yang mengandungi CoQ10 termasuk:

  • daging organ, seperti buah pinggang dan hati
  • ayam
  • daging lembu
  • babi
  • ikan berlemak, seperti sardin dan trout
  • bayam
  • brokoli
  • kacang soya
  • bijirin penuh

Suplemen ini boleh didapati sama ada melalui suntikan intravena (IV) atau sebagai kapsul atau tablet.

Kajian telah menggunakan dos harian CoQ10 dari 50 miligram (mg) hingga 1,200 mg pada orang dewasa. Dos biasa untuk seseorang yang mempunyai kekurangan CoQ10 adalah 100-200 mg , manakala paras selamat yang diperhatikan ialah 1,200 mg sehari.

Orang harus berbincang dengan doktor mereka sebelum memulakan sebarang suplemen atau ubat baru.

Kesan dan risiko sampingan

Walaupun umumnya disokong dengan baik, suplemen CoQ10 boleh menyebabkan insomnia.

Suplemen ini kelihatan selamat dan diterima dengan baik.

Beberapa kesan sampingan ringan mungkin termasuk:

Interaksi dadah

Mengambil statin boleh mengurangkan jumlah CoQ10 dalam darah seseorang. Kajian telah menunjukkan pengurangan ketara dalam kepekatan plasma CoQ10 berikutan rawatan dengan statin.

Di samping itu, CoQ10 dapat mengurangkan keberkesanan ubat penipisan darah, seperti warfarin, dan ini dapat meningkatkan risiko penggumpalan darah.

CoQ10 juga boleh mengganggu insulin dan beberapa ubat kemoterapi.

Ringkasan

Coenzyme Q10 (CoQ10) adalah antioksidan semulajadi yang terdapat di hampir setiap sel dalam tubuh manusia. Para saintis telah menghubungkan tahap rendah CoQ10 dengan pelbagai keadaan perubatan, termasuk penyakit jantung dan kanser.

Orang biasanya bertolak ansur dengan suplemen ini dengan baik, dan suplemen menghasilkan sedikit, jika ada, kesan sampingan. Walau bagaimanapun, terdapat kajian terhad untuk menyokong manfaat kesihatan yang mungkin ditawarkan olehnya.

Adalah penting untuk bercakap dengan profesional penjagaan kesihatan sebelum mengambil apa-apa makanan tambahan baru, termasuk CoQ10.