Kesihatan Dalam Kehidupan

Kesihatan adalah fenomena yang semakin meningkat yang mendorong orang untuk membuat pilihan ke arah kehidupan yang sihat dan memuaskan. Dengan lebih banyak orang yang mengamalkan hidup sihat, pertimbangan mesti diberikan kepada cara-cara di mana hak istimewa menentukan aksesibilitasnya.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Dengan melihat penentu sosial kesihatan, keselamatan makanan, dan sistem perubatan, hubungan antara hak istimewa dan kesejahteraan menjadi jelas. Namun, ada perkara yang boleh dilakukan untuk mewujudkan perubahan sistemik yang berkekalan.

Apa yang menentukan tahap kesihatan seseorang?

Persatuan Kesihatan Awam Kanada merangkumi penentu kesihatan sosial berikut:

 • pendapatan
 • pendidikan
 • pengangguran
 • pekerjaan dan keadaan kerja
 • perkembangan awal kanak-kanak
 • keselamatan makanan
 • perumahan
 • pengecualian sosial
 • rangkaian keselamatan sosial
 • perkhidmatan kesihatan
 • Status orang asli
 • jantina
 • perlumbaan
 • kecacatan

Tahap keistimewaan terjerat dalam semua aspek dalam senarai ini – dari identiti jantina seseorang hingga kepada kerjayanya – semuanya menentukan tahap kesihatan mereka.

kesihatan dalam kehidupan

Makanan, kerja, dan keistimewaan

Hubungan seseorang dengan makanan banyak ditentukan oleh keadaan hidup mereka, dan mempunyai akses kepada pelbagai makanan adalah suatu keistimewaan. Di Kanada, dari 2017 hingga 2018, 4.4 juta orang tinggal di rumah tangga yang tidak mempunyai makanan. Dalam isi rumah Orang Asli, 28.2 peratus makanan tidak selamat — dua setengah kali lebih tinggi daripada purata bagi isi rumah Orang Asli.

Keselamatan makanan di Kanada

Dari tahun 2017 hingga 2018, sementara 12.7 peratus isi rumah di Kanada mengalami tahap keselamatan makanan, 57 peratus isi rumah di Nunavut dilaporkan mengalami ketidakamanan makanan. Keselamatan makanan secara langsung berkaitan dengan kesihatan dan kesejahteraan seseorang.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Tempat tinggal anda penting

Jauh dari pusat bandar menghadkan pelbagai pilihan makanan yang ada. Jon Mills, moderator komuniti di Precision Nutrition, menjelaskan, “Sekiranya anda harus berbelanja di sebuah kedai serbaneka besar kerana anda tinggal di negara ini, dan anda hanya mampu pergi ke sana sebulan sekali, anda tidak akan membeli makanan yang segar; anda akan membeli makanan sejuk beku, yang biasanya diproses — sesuatu yang akhirnya boleh menyebabkan komplikasi kesihatan.”

Dalam populasi Orang Asli, perampasan tanah membataskan akses kepada makanan tradisional, dan penduduk Asli bandar, luar bandar, dan terpencil mengalami akses yang tidak mencukupi untuk makanan yang berpatutan, sihat, dan berkhasiat.

Di mana anda bekerja memberi banyak perbezaan

Seperti yang dinyatakan oleh Mills, “Pekerjaan anda akan menentukan gaya hidup anda — seperti ketika anda makan — dan ini paling berpengaruh bagi pekerja berpendapatan rendah yang tidak mempunyai pilihan tentang cara mereka makan; mereka harus bekerja dengan keadaan yang diberikan kepada mereka.”

Orang yang sibuk bekerja membuat pilihan makanan paling sesuai dengan keadaan mereka – mungkin sesuatu yang dapat dibeli dan dimakan dengan cepat. Dalam keadaan ini, dapat duduk dan makan makanan buatan rumah adalah satu keistimewaan.

Mencapai kesejahteraan termasuk mempraktikkan keseimbangan kerja-kehidupan, tetapi bagi banyak orang, latihan itu mustahil dilakukan. Pada tahun 2019, lebih daripada 1 juta orang Kanada bekerja lebih dari satu pekerjaan dan rata-rata bekerja 45.9 jam seminggu.

Mempunyai perkara seperti percutian berbayar, pakej faedah, dan jadual yang fleksibel – dan hanya bekerja satu pekerjaan – adalah hak istimewa besar yang tidak dimiliki oleh orang Kanada. Orang yang bekerja dengan banyak pekerjaan sambilan tidak akan mempunyai pakej faedah yang sama dengan mereka yang mempunyai kerjaya sepenuh masa.

Masalah sistemik dalam penjagaan kesihatan

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang asli dan berkulit hitam terjejas secara tidak proporsional oleh penganiayaan dalam sistem penjagaan kesihatan.

Menurut banyak kajian penyelidikan yang luas, pesakit yang menghadapi diskriminasi di hospital cenderung menggunakan perkhidmatan kesihatan, lebih cenderung untuk menjalani ujian dan rawatan perubatan yang penting, dan kurang bersedia untuk terlibat dalam perkhidmatan pencegahan. Perkara ini berpotensi mengancam nyawa.

Definisi kesihatan kita juga berbeza-beza bergantung pada hak istimewa kita. Mills menunjukkan bahawa apa yang sering “dijual kepada orang kelas menengah dan atas sebagai kesihatan sering sangat merosakkan bagi golongan kelas bawah, kerana ia menggambarkan kesihatan sebagai sesuatu yang tidak dapat dicapai – dan semakin jauh anda pergi dari bandar-bandar besar, semakin banyak dan lebih tidak dapat dicapai ini menjadi. Kesihatan kebanyakan orang dapat ditingkatkan hanya dengan beberapa perubahan kecil. ”

Perubahan adalah mungkin

Membaca statistik mengerikan sudah cukup untuk membuat orang merasa tidak berdaya, tetapi ada cara di mana mereka yang mempunyai hak istimewa dapat memanfaatkan kedudukan mereka untuk membuat perubahan positif.

Didiklah diri

Ketahui mengenai persimpangan pelbagai sistem penindasan di tempat kerja di Kanada. Memahami sejarah penjajahan Kanada yang sebenar, dari sistem sekolah kediaman hingga pemisahan anak-anak Orang Asli yang berterusan dari keluarga mereka, akan membantu memupuk rasa empati dalam masyarakat bukan Orang Asli.

Berfikir secara tempatan

Hubungi organisasi tempatan yang memerangi kekurangan makanan, membantu individu mengakses rawatan kesihatan, dan menyokong orang yang terpinggir. Mills juga mengesyorkan agar kita “membeli hasil tempatan, bermusim, menyokong petani tempatan, dan menyokong program yang mendorong pertanian dan pembangunan semula yang mampan – terutama yang dipimpin oleh masyarakat Orang Asli dan pedalaman.”

Kebun masyarakat

Semua orang di Kanada harus mempunyai akses kepada makanan sihat dan berpatutan. Mendorong dan mendanai kebun komuniti di masyarakat terpencil di seluruh negara adalah cara yang pasti bagi mereka yang tidak dapat mengakses kedai makanan kesihatan atau produk organik untuk mengakses makanan sihat dengan harga yang terjangkau.

Menggalakkan pengagihan semula lebihan makanan

Terdapat juga program di seluruh negara yang mengambil makanan yang tidak terjual namun dapat dimakan dari petani, penjual makanan, dan kedai makanan kesihatan dan menyumbangkannya ke program yang mengedarkan makanan kepada mereka yang mengalami kehilangan tempat tinggal atau tinggal di rumah tangga berpendapatan rendah. Memastikan peniaga tempatan anda mengambil bahagian dalam perkhidmatan sedemikian memberi manfaat yang besar kepada masyarakat anda.

Sokong komuniti Orang Asli

Cabaran yang dihadapi oleh penduduk asli masih berterusan, jadi di luar tekanan pemerintah untuk meningkatkan pendapatan isi rumah di atas garis kemiskinan, masyarakat mereka memerlukan akses ke tempat tinggal yang selamat, mampu milik, makanan berkhasiat yang berpatutan, pendidikan orang tua dan awal kanak-kanak, dan aktiviti budaya.

Akses ke sumber-sumber ini akan meningkatkan penentu sosial masyarakat, yang seterusnya akan meningkatkan kesejahteraan mereka secara keseluruhan. Terlibat dalam inisiatif yang menyokong masyarakat Orang Asli, dan juga yang membantu kedaulatan tanah, akan memberi kesan positif yang berpanjangan. Mampu mempraktikkan kaedah penuaian, pemburuan, dan mencari makan tradisional membantu masyarakat terpencil melawan kekurangan makanan.

Walaupun mengakui dan memahami bagaimana hak istimewa, kesihatan, dan kesejahteraan saling terkait dapat terasa luar biasa, ada banyak ruang untuk peningkatan. Yang diperlukan hanyalah seorang untuk mula membuat perubahan.

Ingin mengetahui lebih lanjut?

Terdapat banyak buku yang ditulis dengan baik yang menggambarkan persilangan kesejahteraan dan keistimewaan. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • < Me and White Supremacy: Memerangi Rasisme, Mengubah Dunia, dan Menjadi Leluhur yang Baik> (Buku Sumber, 2020) oleh Layla F. Saad
 • < Buku ini Anti Rasis: 20 Pelajaran Cara Bangun, Mengambil Tindakan, dan Melakukan Kerja> (Buku Kanak-kanak Frances Lincoln, 2020) oleh Tiffany Jewell dan Aurelia Durand
 • < The Broken Ladder: How Ketidaksamaan Mempengaruhi Cara Kita Berpikir, Hidup dan Mati> (Viking, 2017) oleh Keith Payne
 • < Doing Harm: Kebenaran Mengenai Bagaimana Perubatan Buruk dan Ilmu Malas Meninggalkan Wanita Tidak Diizinkan, Salah Diagnosis, dan Sakit (HarperOne, 2018) oleh Maya Dusenberry
 • < Braiding Sweetgrass: Kebijaksanaan Orang Asli, Pengetahuan Ilmiah, dan Ajaran Tumbuhan> (Edisi Milkweed, 2015) oleh Robin Wall Kimmerer
 • < Pelajaran Haida Gwaii: Buku Panduan Strategik untuk Kedaulatan Orang Asli> (Inkshares, 2017) oleh Mark Dowie