KONGSI

Osteoarthritis lutut

Satu kajian baru bertujuan untuk meneroka regimen penurunan berat badan yang terbaik untuk orang berlebihan berat badan dan obes yang tinggal dengan osteoarthritis lutut.

Osteoarthritis lutut kadang-kadang boleh menyebabkan pembedahan penggantian lutut, kerana kerosakan tulang rawan tidak boleh dibalikkan.

Osteoarthritis adalah bentuk arthritis yang paling biasa dan gangguan sendi yang paling biasa di Amerika Syarikat.

Khususnya, osteoarthritis lutut menjejaskan 10 peratus lelaki dan 13 peratus wanita berumur 60 tahun ke atas di Amerika Syarikat

Ia diterima secara meluas bahawa obesiti adalah faktor risiko untuk arthritis. Malah, menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), hampir satu pertiga ( 31 peratus ) orang dewasa AS yang obes kini telah didiagnosis dengan arthritis oleh doktor mereka.

Tetapi bagaimana individu-individu ini boleh melambatkan kemerosotan progresif sendi-sendi yang berlaku dalam osteoarthritis?

Kajian telah mendedahkan bahawa untuk orang gemuk dan berat badan berlebihan, penurunan berat badan boleh membuat perbezaan. Kehilangan berat badan mengurangkan aktiviti sel-sel imun radang yang dianggap penting dalam kemerosotan berkaitan osteoarthritis tulang rawan.

Tetapi sehingga kini, tidak jelas sama ada beberapa rejimen penurunan berat badan lebih berkesan daripada yang lain. Oleh itu, penyelidik yang diketuai oleh Dr. Alexandra Gersing, dari Jabatan Radiologi dan Pengimejan Bioperubatan di University of California, San Francisco, menyasarkan untuk menyiasat kesan diet berdiet, berdiet dan bersenam, atau senaman bersendirian pada perkembangan osteoarthritis lutut .

“Apabila tulang rawan hilang dalam osteoarthritis, penyakit itu tidak dapat diterbalikkan,” jelas Dr. Gersing. Oleh itu, mencari pelan terbaik untuk mengurangkan kerosakan tulang rawan lutut adalah penting.

Penemuan baru telah dibentangkan pada mesyuarat tahunan Persatuan Radiologi Amerika Utara tahun ini , yang diadakan di Chicago, IL.

Senaman sahaja tidak berfungsi

Dr. Gersing dan rakannya menyiasat perkembangan osteoarthritis lutut pada 760 orang dengan indeks jisim badan ( BMI ) lebih tinggi daripada 25 kilogram per meter persegi. Para peserta berusia 62 tahun, secara purata, dan mereka mendaftar dalam projek penyelidikan Inisiatif Osteoarthritis negara.

Peserta mempunyai sama ada faktor risiko untuk osteoartritis atau bentuk ringan hingga sederhana.

Daripada 760 peserta, 380 kehilangan berat dan 380 tidak. Mereka yang kehilangan berat badan dipecahkan kepada tiga subkelompok, mengikut kaedah penurunan berat badan. Satu kumpulan mengikuti diet dan terlibat dalam latihan, kumpulan lain hanya melakukan latihan, dan kumpulan ketiga kehilangan berat badan melalui diet sahaja.

Dr Gersing dan pasukan menilai perkembangan osteoarthritis menggunakan MRI pada peringkat awal, 48 bulan kemudian, dan 96 bulan kemudian (akhir kajian). Sepanjang tempoh 96 bulan, degenerasi tulang rawan menurun secara mendadak dalam kumpulan penurunan berat badan berbanding dengan kumpulan tanpa berat badan.

Walau bagaimanapun, pentingnya hasil yang menjanjikan ini hanya didapati di kalangan mereka yang kehilangan berat badan melalui kombinasi pemakanan dan senaman, atau diet.

Menariknya, ini adalah benar walaupun pada hakikatnya mereka yang berada dalam kumpulan latihan sahaja kehilangan hanya berat badan seperti diet dan diet serta kumpulan senaman.

Berbanding dengan mereka yang tidak kehilangan apa-apa berat badan, berat badan senaman secara bersendirian tidak mempunyai pengaruh pada degenerasi tulang rawan.

Penulis kajian menyimpulkan, “Keputusan menunjukkan bahawa degenerasi rawan perlahan melalui penurunan berat badan dalam subjek obes dan berat badan berlebihan selama 96 bulan. Kesan perlindungan ini, bagaimanapun, hanya didapati dalam subjek yang kehilangan berat badan melalui diet dan gabungan latihan dan program diet.”

Keputusan ini menambah hipotesis yang semata-mata bersenam sebagai rejimen untuk menurunkan berat badan pada orang dewasa yang berlebihan berat badan dan gemuk mungkin tidak bermanfaat untuk sendi lutut sebagai rejim penurunan berat badan yang melibatkan diet.”

Dr. Alexandra Gersing

KONGSI
Artikel sebelum iniBronchospasm dan apa yang menyebabkannya?
Artikel seterusnyaDiet soda dan kehamilan – adakah ia selamat?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.