KONGSI

Prosedur pembedahan

Pesakit biasanya mempunyai soalan sebelum prosedur pembedahan. Doktor suka mengetahui pesakit mereka terlibat dalam penjagaan mereka sendiri, dan mereka menghargai mendengar kebimbangan mereka, menjawab soalan mereka dan mengetahui bahawa mereka merancang pemulihan yang berjaya.

Dr Emily Huang, seorang pakar bedah di The Ohio Condition University Wexner Medical Center, mengatakan terdapat tiga bahagian utama untuk persediaan untuk pembedahan: apa yang perlu dilakukan sebelum pembedahan, apa yang berlaku pada hari prosedur sebenar dan apa yang diharapkan semasa pemulihan. Ia termasuk penjagaan selepas segera di medical center dan keseluruhan proses pemulihan, yang mana ramai pesakit tidak menyedari sebenarnya boleh mengambil bulan.

Apakah cara terbaik untuk mempersiapkan pembedahan?

prosedur pembedahan

Huang berkata bahagian paling penting dalam persediaan untuk pembedahan adalah untuk meminimumkan sebarang faktor risiko yang boleh anda kendalikan.

Bagi sesetengah pesakit, saya membandingkan persediaan untuk pembedahan untuk latihan pelari untuk perlumbaan. Sebelum anda beroda ke suite pembedahan, tugas anda adalah dalam bentuk yang terbaik. ”

Dr Emily Huang, pakar bedah di Pusat Perubatan Wexner The Ohio Condition University

Elakkan tembakau sebagai peraturan umum, tetapi jika anda merokok, cubalah berhenti sebelum pembedahan. Malah mengurangkan penggunaan tembakau adalah bermanfaat. Merokok meningkatkan risiko komplikasi dan menjadikannya lebih sukar untuk menyembuhkan luka selepas pembedahan. Huang sering merujuk pesakit ke plan pemberhentian merokok untuk mendapatkan sokongan tambahan untuk berhenti.

Pesakit kencing manis harus mendapatkan gula darah mereka di bawah kawalan terbaik yang mungkin. Ini adalah masa yang sangat baik untuk mengoptimumkan pemakanan anda. Anda memerlukan rizab fizikal untuk menjalani pembedahan dan pemulihan, dan mungkin perlu mempertimbangkan suplemen dan nasihat nutrisi dari ahli diet plan.

Huang juga mengesyorkan senaman, seperti berjalan biasa atau gerakan lain untuk membantu anda pulih dengan lebih cepat.

Sekiranya anda menghadapi pembedahan yang rumit, berbincang dengan orang yang telah mengalaminya.

“Sesetengah prosedur, seperti ostomy, boleh mengubah kehidupan dan kumpulan sokongan dapat membantu anda mendapatkan psychological. Mereka juga boleh membantu anda menjadi lebih baik untuk tempoh pemulihan,” kata Huang.

Apakah risiko dengan prosedur ini?

Anda harus berasa yakin untuk meminta pakar bedah anda tentang risiko yang berkaitan dengan prosedur yang anda sedang perancangan. Memahami risiko akan membantu anda menentukan sama ada pembedahan adalah sesuai untuk anda. Terdapat dua jenis risiko. Jenis pertama adalah risiko yang sangat serius yang mungkin tetapi mempunyai kemungkinan yang rendah. Dalam erti kata lain, sesuatu yang mungkin berlaku, tetapi kemungkinannya rendah.

Jenis risiko kedua adalah kurang serius, tetapi lebih biasa. Jangkitan sentiasa mungkin, sebagai contoh. Bercakap dengan pakar bedah anda tentang risiko pembedahan akan membantu anda memahami apa yang diharapkan.

Apa yang patut saya harapkan hari pembedahan?

Jangkakan kakitangan klinik untuk mengingatkan anda mengenai logistik pembedahan hari tertentu. Anda harus menulis masa ketibaan anda, yang mungkin awal. Kerana prosedur lain mungkin berlaku sebelum anda, bersiaplah untuk menjadi fleksibel.

Anda boleh membantu mengelakkan kesilapan. Pastikan anda memahami apa pembedahan anda dan dapat menerangkannya dengan mudah. Jika anda mempunyai colectomy, sebagai contoh, anda boleh berkata, “Saya mempunyai sebahagian daripada kolon saya yang dikeluarkan.”

Berharap untuk berjumpa dengan ramai orang. Sebagai tambahan kepada pakar bedah, anda akan berjumpa pakar anestesi, seseorang dari pasukan kesakitan, jururawat peredaran yang mengawasi segala-galanya di bilik operasi, serta pelatih dan pelajar perubatan yang akan memerhatikan, membantu dan belajar. Perkara yang sangat baik tentang pasukan besar ialah mereka semua menjaga anda.

Jururawat peredaran adalah baik untuk berhubung dengan kakitangan bilik menunggu untuk memberikan maklumat terkini kepada keluarga anda, yang membawa kami kepada soalan lain.

Di manakah keluarga saya akan menunggu saya? Dan berapa lama masa ini akan berlaku?

Huang berkongsi bahawa dia sentiasa berusaha untuk menetapkan jangkaan untuk ahli keluarga pesakitnya yang dapat merasa cemas pada hari pembedahan. Biasanya ada masa dan keluarga anda harus bersedia untuk menjadi fleksibel. Ahli keluarga boleh pergi ke bilik tunggu, di mana pra penyambut tetamu dapat membantu mereka mengetahui tentang bagaimana keadaan berjalan di dalam bilik operasi. Mereka harus menyediakan nombor telefon bimbit mereka jika mereka pergi untuk mendapatkan makanan atau atas sebab lain.

Selepas prosedur, anda akan pergi ke bilik pemulihan untuk mana-mana sahaja dari 30 minit hingga beberapa jam untuk sepenuhnya bangun dari anestesia.

“Keluarga anda mungkin perlu bersabar tentang hal itu. Jumlah masa yang berlalu sebelum mereka dapat melihat anda tidak boleh diramalkan,” kata Huang.

Berapa lama saya akan berada di medical center?

Jika anda mempunyai prosedur pembedahan pesakit luar, anda akan pulang ke rumah pada hari yang sama. Anda harus bertanya sama ada anda memerlukan bantuan di rumah dan pastikan anda mempunyai rakan atau ahli keluarga yang boleh tinggal bersama anda.

Sekiranya anda menjangkakan untuk tinggal di medical center selama beberapa hari, tanyakan tentang tonggak yang perlu anda capai sebelum anda boleh pulang ke rumah. Dengan pembedahan usus, sebagai contoh, anda mesti mempunyai fungsi sebelum anda boleh pergi. Pembedahan ortopedik mungkin memerlukan keupayaan gerakan tertentu, jadi bertanya tentang keperluan. Jadilah peserta aktif dalam pemulihan anda.

Bagaimana dengan penjagaan dan pemulihan selepas itu? Berapa lama sehingga saya kembali regular?

Pakar bedah anda harus memberi anda gambaran keseluruhan pemulihan sebelum prosedur anda. Sebelum anda pulang ke rumah, tanyakan tentang komplikasi atau gejala yang berpotensi untuk ditonton. Minta arahan pelepasan terperinci, dan dapatkan nombor telefon untuk memanggil jika anda mempunyai soalan atau kebimbangan. Jika anda mengalami demam atau rasa sakit yang semakin parah, hubungi dan berbincang dengan seorang jururawat atau pakar bedah anda. Mereka gembira dapat menjawab soalan.

Bergantung pada jenis pembedahan yang anda ada, anda mungkin tidak merasa seperti anda selama beberapa minggu atau lebih lama. Tanya doktor anda bagaimana anda harus merasakan rasa seminggu, dua minggu dan sebulan selepas pembedahan, jadi anda akan tahu apa yang biasa berbanding dengan perasaan anda. Tanya tentang sekatan diet plan juga. Pakar bedah anda mungkin mempunyai cadangan untuk diet plan yang akan membuat anda lebih selesa semasa anda memulakan pemulihan.

Ingat bahawa pemulihan adalah proses. Anda akan berasa lebih baik, jadi bersabarlah dan dapatkan rehat.

Pusat Perubatan Wexner Ohio State University

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang perlu diketahui mengenai sakit buah pinggang selepas minum alkohol
Artikel seterusnyaCara Menggunakan Kondom dengan Selamat
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.