KONGSI

Labyrinthitis

Labyrinthitis adalah jangkitan telinga dalam yang boleh menjejaskan keseimbangan dan pendengaran seseorang. Ia mungkin berlaku apabila selesema, selesema, atau jangkitan telinga tengah merebak ke telinga dalam. Artikel ini akan merangkumi sebab, gejala, diagnosis, dan rawatan labyrinthitis.

Punca

Rajah labyrinthitis
Labyrinthitis boleh menjejaskan pendengaran dan keseimbangan.

Telinga dalam, juga dikenali sebagai labirin, bertanggungjawab untuk pendengaran dan keseimbangan. Labyrinth terdiri daripada dua bahagian utama:

 • Cochlea adalah struktur kecil berbentuk siput yang menukarkan getaran bunyi ke dalam impuls saraf yang bergerak ke otak.
 • Sistem vestibular terdiri daripada rangkaian kompleks saluran separuh bulatan yang memainkan peranan penting dalam mengekalkan keseimbangan dengan menyediakan maklumat mengenai orientasi spasial badan.

Kedua-dua sistem koklea dan vestibular menghantar maklumat ke otak melalui saraf vestibulokochlear.

Labyrinthitis adalah jangkitan telinga dalam. Ia menyebabkan keradangan yang boleh menjejaskan struktur bahagian telinga ini dan mengganggu aliran maklumat deria dari telinga ke otak. Gangguan ini boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk pening, vertigo , dan juga kehilangan pendengaran.

Jangkitan virus adalah penyebab labyrinthitis yang paling biasa, tetapi keadaan kadang-kadang boleh disebabkan oleh jangkitan bakteria.

Walaupun kedua-dua jenis jangkitan boleh menyebabkan gejala yang sama, labyrinthitis bakteria biasanya lebih teruk daripada labyrinthitis virus. Rawatan untuk kedua-dua adalah sangat berbeza, jadi penting bahawa seseorang mendapat diagnosis yang betul dari seorang doktor.

Faktor-faktor risiko

Sesiapa sahaja boleh membangunkan labyrinthitis, tetapi beberapa keadaan boleh meningkatkan risiko. Ini termasuk:

 • jangkitan pernafasan atas, seperti selesema biasa dan selesema
 • jangkitan telinga tengah
 • meningitis
 • kecederaan kepala
 • penyakit pernafasan, seperti bronkitis
 • jangkitan virus, termasuk herpes dan campak
 • keadaan autoimun

Faktor lain yang boleh meningkatkan kemungkinan labyrinthitis termasuk:

 • merokok
 • penggunaan alkohol yang berat
 • sejarah alahan
 • tekanan
 • penggunaan ubat-ubatan tertentu

Gejala labyrinthitis

Wanita dengan sakit telinga yang disebabkan oleh labyrinthitis
Gejala labyrinthitis boleh merangkumi tinnitus, masalah pendengaran, pening, dan loya.

Gejala labyrinthitis boleh muncul tiba-tiba dan tanpa amaran. Sesetengah orang dengan jangkitan ini mungkin mengalami gejala yang berlangsung selama beberapa minggu tetapi kemudian hilang dengan sendirinya.

Walau bagaimanapun, orang lain mungkin mengalami gejala jangka panjang atau reoccurring yang muncul ketika mereka menggerakkan kepala mereka tiba-tiba.

Gejala labyrinthitis termasuk:

 • pening
 • vertigo, yang memberi seseorang sensasi berputar atau dunia berputar di sekitar mereka
 • tinnitus, yang berdering di telinga
 • loya
 • kehilangan baki
 • masalah pendengaran atau penglihatan

Jenis labyrinthitis

Terdapat beberapa jenis labyrinthitis, yang mana kita meliputi lebih terperinci di bawah.

Labyrinthitis virus

Kebanyakan kes labyrinthitis adalah disebabkan oleh jangkitan virus, seperti selesema atau selesema, merebak ke telinga dalam. Labyrinthitis virus biasanya menyebabkan vertigo tiba-tiba, loya, dan muntah. Kadang-kadang, ia juga menyebabkan kehilangan pendengaran.

Labyrinthitis virus biasanya hilang dengan sendirinya. Ubat untuk bentuk labyrinthitis ini bertujuan untuk melegakan gejala, seperti pening dan loya.

Labyrinthitis bakteria

Terdapat dua jenis utama labyrinthitis bakteria:

Labyrinthitis Serous

Juga dikenali sebagai labyrinthitis toksik, labyrinthitis serous biasanya hasil dari jangkitan bakteria di telinga tengah, yang dirujuk sebagai doktor sebagai otitis media kronik (COM). COM menyebabkan pembentukan cecair di telinga tengah, yang boleh bergerak ke telinga dalam jika seseorang tidak mendapat rawatan.

Labyrinthitis serous adalah jenis labyrinthitis bakteria yang kurang teruk, dan kehilangan pendengaran hanya memberi kesan kepada bunyi frekuensi tinggi. Gejala labyrinthitis serous termasuk:

 • vertigo ringan
 • mual atau muntah

Labyrinthitis Suppurative

Bentuk labyrinthitis ini berlaku apabila bakteria di telinga tengah memasuki telinga dalam. Gejala-gejala ini lebih teruk berbanding dengan labyrinthitis serous, dan mereka biasanya menjejaskan hanya satu telinga.

Gejala labyrinthitis suppuratif termasuk:

 • vertigo teruk
 • pening dan muntah
 • tinnitus
 • nystagmus, yang merupakan keadaan yang menyebabkan pergerakan mata berulang dan tidak terkawal
 • hilang pendengaran

Bila perlu berjumpa doktor

Seseorang harus berjumpa dengan doktor sebaik sahaja gejala labyrinthitis muncul. Labyrinthitis boleh menyelesaikan tanpa rawatan, tetapi menentukan penyebab keadaan adalah kunci untuk mencegah komplikasi yang tahan lama.

Doktor boleh menentukan sama ada jangkitan virus atau bakteria bertanggungjawab untuk gejala. Mereka mungkin menetapkan antibiotik untuk labyrinthitis bakteria.

Walaupun labyrinthitis dibersihkan sendiri, adalah idea yang baik untuk meminta doktor menilai sama ada keadaan itu telah menyebabkan kerosakan kekal.

Diagnosis

Tiada ujian khusus untuk mendiagnosis labirintsi. Doktor biasanya akan menjalankan pemeriksaan fizikal dan penilaian neurologi yang menyeluruh untuk menolak sebarang syarat lain, seperti:

Jarang, keabnormalan struktur di dalam kepala seseorang boleh menyebabkan gejala labyrinthitis. Untuk memerintah ini, seorang doktor boleh mengesyorkan ujian pencitraan, seperti pemeriksaan CT atau MRI.

Rawatan

Ahli farmasi bercakap dengan pelanggan lelaki
Antihistamin over-the-counter boleh mengurangkan beberapa gejala labyrinthitis virus.

Tujuan rawatan labyrinthitis adalah untuk melegakan gejala. Seseorang boleh mengambil antihistamin over-the-counter untuk mengurangkan beberapa gejala labyrinthitis virus, seperti mual atau pening. Antihistamin yang lebih kuat, seperti meclizine atau promethazine, boleh didapati di preskripsi.

Seorang doktor juga boleh menetapkan kortikosteroid atau sedatif untuk orang yang mempunyai gejala yang lebih teruk. Dalam kes di mana jangkitan bakteria bertanggungjawab untuk labyrinthitis, mereka mungkin menetapkan antibiotik.

Sekiranya gejala berterusan selama beberapa bulan, doktor mungkin perlu memeriksa individu tersebut untuk tanda-tanda kerosakan pendengaran kekal. Berikutan ini, mereka boleh memberi nasihat sama ada bantuan pendengaran boleh membantu.

Apabila labyrinthitis adalah kronik, atau jangka panjang, seseorang boleh mendapat manfaat daripada jenis terapi fizikal yang dipanggil pemulihan vestibular. Terapi ini melibatkan senaman yang bertujuan untuk meningkatkan keseimbangan dan mengurangkan pening.

Ahli terapi biasanya menyesuaikan pemulihan vestibular kepada keperluan khusus individu, tetapi beberapa latihan biasa termasuk:

 • menggerakkan mata ke atas dan ke bawah dan dari sisi ke tepi
 • membongkok kepala ke hadapan dan ke belakang
 • memutar kepala dari sisi ke tepi
 • membengkokkan badan ke hadapan
 • bersandar badan ke setiap sisi
 • menangkap dan membaling bola
 • berjalan naik dan turun di atas lekuk

Kebanyakan orang boleh melakukan latihan pemulihan vestibular di rumah, tetapi ahli terapi fizikal khusus akan memantau kemajuan mereka dan membuat sebarang perubahan yang diperlukan untuk latihan.

Komplikasi

Diagnosis awal dan rawatan labyrinthitis boleh mengurangkan risiko kerosakan kekal pada telinga dalam. Kes-kes labyrinthitis yang teruk boleh mengakibatkan kerosakan kekal kepada sistem vestibular dan pelbagai tahap pendengaran.

Labyrinthitis juga boleh membawa kepada keadaan yang dikenali sebagai vertigo paroxysmal positional (BPPV). BPPV adalah sejenis vertigo yang terhasil daripada pergerakan tiba-tiba kepala. Keadaan ini tidak mengancam nyawa, tetapi ia boleh meningkatkan risiko jatuh.

Pemulihan

Labyrinthitis tidak mengancam nyawa. Dalam kebanyakan kes, pendengaran dan keseimbangan kembali normal dari semasa ke semasa. Gejala vertigo dan pening biasanya hanya berlangsung selama beberapa hari.

Kebanyakan orang membuat pemulihan penuh dengan syarat mereka menerima rawatan yang betul, terutamanya untuk labyrinthitis bakteria. Pemulihan dari labyrinthitis biasanya mengambil masa beberapa minggu.

Semasa pulih dari labyrinthitis, seseorang harus berehat dan mengelakkan sebarang gerakan tiba-tiba kepala. Memandangkan keadaan ini boleh menjejaskan keseimbangan dan koordinasi seseorang, ia juga penting untuk mengelakkan memandu dan mengendalikan mesin yang berpotensi berbahaya.

Semasa serangan vertigo, seseorang harus cuba tenang dan mengelakkan pergerakan yang tidak perlu. Adalah lebih baik untuk mengelakkan lampu terang dan televisyen atau skrin komputer semasa serangan. Sebaliknya, temui tempat yang tenang untuk duduk dan tunggu untuk lulus.

Orang yang mengalami labyrinthitis kronik harus berbincang dengan doktor mereka mengenai pilihan rawatan lain, seperti pemulihan vestibular.

Kesimpulan

Labyrinthitis adalah jangkitan telinga dalam yang boleh menyebabkan mual dan menjejaskan keseimbangan dan pendengaran seseorang. Walaupun simptom biasanya menyelesaikannya sendiri dalam masa beberapa minggu, adalah penting untuk berjumpa doktor untuk penilaian yang sewajarnya.

Doktor boleh menetapkan ubat untuk melegakan simptom dan pemulihan bantuan. Dalam kes yang teruk, labyrinthitis yang tidak dirawat boleh membawa kepada komplikasi kesihatan jangka panjang yang serius, seperti kerosakan kekal pada telinga dalam dan kehilangan pendengaran.

KONGSI
Artikel sebelum iniApakah gejala diabetes jenis 2 pada kanak-kanak?
Artikel seterusnyaApakah insurans kesihatan dan perkara yang perlu diketahui?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.