KONGSI

Sekarang bahawa saya sedang menghampiri pertengahan umur 30-an, saya mula melihat tanda-tanda penuaan yang ketara: kedutan merangkak di sekeliling mata, dan kulit saya pastinya tidak begitu tegang seperti dulu. Oleh itu, seperti kebanyakan wanita yang ingin menahan penampilan mereka yang muda, saya berpaling kepada krim anti-penuaan dan muka. Tetapi menurut penyelidikan baru, latihan muka mungkin patut dicuba juga.

Penyelidik mengatakan bahawa senaman muka boleh melambatkan penuaan dari penampilan kami.

Awet muda

Satu kajian baru menunjukkan bahawa mengamalkan senaman wajah kita selama 30 minit sekurang-kurangnya setiap hari dapat menenangkan otot muka dan menyebabkan pengurangan tanda-tanda penuaan yang kelihatan.

Penemuan – oleh Dr. Murad Alam, seorang profesor dermatologi di Sekolah Perubatan Feinberg University Northwestern di Chicago, IL, dan rakan sekerja – baru-baru ini telah diterbitkan dalam JAMA Dermatology .

Penuaan adalah bahagian kehidupan yang tidak dapat dielakkan. Tidak kira berapa banyak yang kita mahu, pasti tidak boleh menghentikan waktu. Walau bagaimanapun, apabila bercakap tentang penampilan, kita pasti cuba.

Pasaran anti-penuaan global bernilai $ 250 bilion pada 2016. Menjelang 2021, jumlah ini dijangka mencapai $ 331.41 bilion.

Nombor ini menggabungkan banyak rawatan kosmetik di hospital dan produk yang direka untuk menunda atau menghentikan tanda-tanda penuaan, termasuk krim anti-kedut, Botox, kulit kimia, dan terapi anti-pigmentasi.

Sejujurnya, pemikiran menggunakan apa-apa rawatan anti-penuaan yang tidak keluar dari tab mandi menghancurkan tulang belakang saya, itulah sebabnya kajian baru menarik perhatian saya.

Latihan rapi bunyi mudah dan kos efektif, dan – yang paling penting – mereka tidak memerlukan pembedahan. Tetapi bolehkah mereka membantu kita kelihatan lebih muda? Dr. Alam dan rakannya disiasat.

 Menguji 20 minggu latihan muka

Untuk kajian mereka, para penyelidik mendaftarkan 27 wanita berumur 40-65 tahun. Selama dua sesi bersemuka, 90 minit, wanita diajar 32 latihan muka yang dikembangkan oleh penulis bersama kajian Gary Sikorski, Happy Face Yoga di Providence, RI.

Latihan termasuk The Cheek Lifter, di mana anda membuka mulut anda untuk membentuk bentuk “O”, letakkan bibir atas atas gigi anda, tersenyum untuk meningkatkan otot pipi, kemudian letakkan jari anda di bahagian atas pipi anda. Kemudian, berulang kali turunkan dan angkat pipi anda.

The Happy Cheeks Sculpting adalah yang lain, yang melibatkan tersenyum dengan bibir anda pursed bersama untuk mengangkat otot pipi. Seterusnya, letakkan jari-jari anda di sudut mulut anda dan luncurkannya ke bahagian atas pipi anda. Kedudukan ini perlu diadakan selama 20 saat.

Para peserta melakukan senaman muka di rumah selama 20 minggu, menyelesaikannya selama 30 minit setiap hari untuk 8 minggu pertama, dan 30 menit setiap hari untuk 12 minggu lagi.

Mereka mempunyai gambar yang diambil sebelum kajian, dan pada 8 minggu dan 20 minggu. Gambar-gambar ini dianalisis oleh ahli dermatologi di tiga titik masa, untuk menentukan sama ada latihan muka mempunyai kesan terhadap penampilan wanita.

Para ahli dermatologi telah buta terhadap eksperimen itu, untuk mengelakkan kecenderungan bias.

Penanda Foto Penuaan Muka Merz-Carruthers digunakan untuk menilai penuaan muka peserta, dengan ahli dermatologi menilai 19 ciri-ciri wajah tertentu. Mereka juga diminta untuk meneka usia setiap wanita sebelum kajian itu, dan pada minggu ke-8 dan 20.

 Penampilan umur menurun sebanyak 3 tahun

Jadi, bolehkah senaman muka membantu kita untuk memerangi tanda-tanda penuaan yang kelihatan?

Dari foto-foto wanita selepas selesai senaman muka, para ahli dermatologi mencatat peningkatan yang ketara dalam kepenuhan pipi atas dan bawah mereka.

Dr. Alam dan rakan-rakannya menjelaskan bahawa ketika kita berumur, “bantalan lemak” antara otot dan kulit – yang membantu membentuk bentuk muka – mula menjadi lebih kurus, menyebabkan wajah melayang.

“Tetapi jika otot di bawah menjadi lebih besar,” kata pengarang kajian senior, Emily Poon, dari Sekolah Perubatan Feinberg, “kulitnya mempunyai lebih banyak halus di bawahnya dan otot yang lebih kuat kelihatan membentuk wajah yang lebih penuh. jumlah muka dan melawan kesan penipisan lemak yang berkaitan dengan umur dan melonggarkan kulit. ”

Nampaknya peningkatan ini dalam jumlah muka mempunyai kesan ke atas bagaimana muda kita melihat; dermatologi menilai usia purata peserta sebagai 50.8 tahun sebelum latihan muka. Ini jatuh kepada 49.6 tahun pada minggu ke-8, dan kepada 48.1 tahun pada minggu ke-20.

“Itu hampir penampilan umur 3 tahun dalam tempoh 20 minggu,” kata Dr Alam. Wanita itu sendiri juga melaporkan perbezaan yang ketara dalam penampilan wajah mereka dan mengatakan bahawa mereka sangat berpuas hati dengan hasilnya.

Adakah ini bermakna saya harus memilih senaman muka terhadap krim anti-penuaan? Tidak semestinya, tetapi mereka sememangnya patut dicuba.

“Latihan membesarkan dan menguatkan otot muka, sehingga wajah menjadi lebih kencang dan lebih kental dan berbentuk seperti wajah yang lebih muda,” kata Dr Alam.

Dengan mengandaikan penemuan itu disahkan dalam kajian yang lebih besar, individu kini mempunyai kos rendah, tidak beracun untuk kelihatan lebih muda atau menambah rawatan kosmetik atau anti-penuaan lain yang mungkin mereka cari.”

Dr. Murad Alam

KONGSI
Artikel sebelum iniApa yang anda perlu tahu tentang alahan pewarna rambut
Artikel seterusnyaApa yang anda perlu tahu tentang vitamin larut lemak
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.