KONGSI

Tanda hamil anak perempuan

Adakah jantina kandungan saya anak perempuan? Inilah persoalan dan teka-teki yang sering bermain difikiran seorang bakal ibu atau bapa. Selain mempunyai pendapat doktor dari hospital semasa membuat ultrasound, adakah mungkin untuk meramalkan jantina bayi? Kawan dan keluarga mungkin menunjukkan tanda-tanda mempunyai seorang anak perempuan atau lelaki, tetapi kebanyakannya mungkin berdasarkan cerita rakyat dan bukan sains.

Kaedah ultrasound pada 20 minggu kehamilan adalah cara yang paling boleh dipercayai untuk memberitahu jantina bayi.

Artikel ini membincangkan beberapa tanda tradisi yang diadakan oleh seseorang yang mempunyai seorang anak perempuan, dan sama ada mereka mempunyai bukti saintifik untuk menyokongnya.

Lapan tanda hamil seorang anak perempuan

Kami melihat sains di sebalik lapan tanda-tanda tradisional yang mempunyai seorang anak perempuan:

1. sakit pagi yang teruk

Wanita hamil dengan sakit pagi yang melampau yang mungkin menjadi tanda anak perempuan
Sakit pagi yang teruk mungkin menjadi tanda seorang anak perempuan.

Sesetengah orang berfikir bahawa sakit pagi yang teruk adalah tanda jantina kandungan adalah seorang anak perempuan. Malah, penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa rasa sakit selama kehamilan mungkin dikaitkan dengan jantina bayi.

Kajian 2017 mendapati bahawa wanita yang mengandung anak perempuan mengalami lebih keradangan apabila sistem imun mereka terdedah kepada bakteria berbanding dengan hamil anak lelaki.

Perbezaan ini boleh memberi kesan kepada cara wanita yang hamil kanak-kanak perempuan mengalami penyakit pagi. Mereka mungkin berasa lebih tidak sihat daripada mereka yang hamil anak lelaki.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami sepenuhnya jika terdapat hubungan antara penyakit pagi dan jantina bayi.

2. Perubahan emosi melampau

Perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan perubahan emosi. Sesetengah orang berfikir bahawa wanita yang mengandung anak perempuan mempunyai tahap estrogen yang lebih tinggi dan akibatnya menjadi lebih sensitif. Walau bagaimanapun, penyelidikan tidak menyokong teori ini.

Tahap hormon meningkat semasa mengandung dan jatuh selepas melahirkan tanpa mengira sama ada jantina bayi itu lelaki atau perempuan.

3. Berat di sekitar pertengahan

Jika seorang wanita hamil mendapat berat badan meningkat secara mendadak semasa kehamilan, sesetengah orang berpendapat ini bermakna dia mengandung seorang anak perempuan. Mereka juga mungkin percaya bahawa berat badan hanya di bahagian depan badan menunjukkan jantina anak adalah lelaki.

Sekali lagi, bukti saintifik tidak menyokong teori ini. Di mana wanita mendapat berat badan semasa hamil bergantung kepada jenis badannya.

4. Bayi yang tinggi

Mengandung bayi tinggi adalah tanda yang sering dialami oleh seorang bakal ibu. Walaupun popularitinya, ini tidak mempunyai asas saintifik.

Di mana seorang wanita yang mengandung bayinya bergantung kepada:

  • jenis badan
  • berat badan
  • tahap kecergasan
  • kekuatan otot

5. Ketagihan gula

Wanita sering mengalami keinginan baru semasa hamil. Sesetengah orang berfikir jika seorang wanita ketagih gula, dia mungkin mengandungkan seorang anak perempuan, sedangkan keinginan terhadap garam dan rasa masin mungkin menunjukkan anak lelaki.

Tiada bukti saintifik yang menunjukkan bahawa keinginan makanan semasa kehamilan boleh menunjukkan hubungan kepada jantina bayi.

6. Tahap tekanan

wanita dengan gerd dan keletihan di komputer yang kelihatan letih
Sekiranya seorang wanita mempunyai tahap tekanan yang tinggi sebelum mengandung, dia mungkin lebih cenderung mempunyai seorang anak perempuan.

Tahap tekanan wanita sebelum dia hamil boleh mempengaruhi jantina bayi. Satu kajian pada tahun 2012 mendapati hubungan antara tahap hormon stres kortisol dan nisbah kelahiran lelaki dan wanita.

Dalam kajian ini, bakal ibu dengan tahap kortisol yang tinggi secara statistik lebih cenderung mempunyai seorang anak perempuan.

Satu kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa dalam dua tahun berikutan gempa bumi di pulau Yunani Zakynthos, kadar kelahiran bayi lelaki turun. Para penyelidik menyangka bahawa peningkatan tahap stres dan tekanan dalam komuniti di pulau itu menjejaskan nisbah kelahiran.

Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk memahami hubungan antara tekanan dan jantina bayi yang belum lahir.

7. Kulit berminyak dan rambut kusam

Sesetengah orang percaya bahawa kulit berminyak dan rambut kusam mungkin bermakna seorang wanita sedang hamil anak perempuan.

Kepercayaan ini tidak berasaskan saintifik.

Sebaliknya, perubahan pengeluaran minyak atau penampilan rambut semasa hamil mungkin berkaitan dengan perubahan hormon atau perubahan diet.

8. Denyutan jantung bayi

Sesetengah orang percaya bahawa jika jantung bayi berdegup dengan pantas, mereka mungkin wanita.

Walau bagaimanapun, para penyelidik membantah mitos ini beberapa dekad yang lalu dalam satu kajian yang mendapati tiada perbezaan yang yang jelas antara kadar denyut jantung pada janin lelaki dan perempuan.

Bagaimana doktor menguji jantina bayi

Peluang terbaik untuk mengetahui hubungan jantina bayi adalah apabila doktor menjalankan imbasan ultrasound pada minggu ke 20 kehamilan.

Doktor akan melihat alat kelamin bayi semasa imbasan untuk menentukan seks mereka. Ini biasanya tepat tetapi tidak selalunya, kerana banyak perkara boleh mengaburi imej ultrasound.

Terdapat beberapa prosedur lain yang boleh dilakukan oleh doktor untuk mendapatkan jawapan yang pasti, termasuk:

  • amniosentesis
  • sampling villa chorionic
  • ujian pranatal noninvasive

Doktor biasanya akan hanya menawarkan prosedur ini jika mereka bimbang tentang kesihatan bayi.

Kesimpulan

Tanda-tanda dan kepercayaan lama tentang kehamilan seorang anak perempuan adalah mitos yang perlu dihapuskan.

Sakit pagi yang berlebihan dan tekanan preconception mungkin bermakna wanita mungkin mempunyai seorang anak perempuan, tetapi lebih banyak kajian diperlukan untuk memahami sepenuhnya bagaimana faktor-faktor ini mempengaruhi jantina bayi.

Cara yang paling berkesan untuk menentukan jantina bayi adalah meminta pendapat profesional dan melakukan imbasan ultrasound pada minggu ke 20 atau usia kehamilan sekurang-kurangnya pada bulan ke enam.

KONGSI
Artikel sebelum iniRawatan manakah yang berfungsi untuk menghilangkan selulit?
Artikel seterusnyaApakah gejala radang paru-paru?
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.