Mastektomi adalah cara merawat kanser payudara dengan mengeluarkan payudara atau sebahagian pembedahan payudara. Scarring adalah hasil pembedahan. Pakar bedah dan pembedahan pakar bedah mengambil ketika melakukan pembedahan bergantung pada jumlah tisu payudara yang perlu dikeluarkan, serta keinginan wanita untuk pembinaan semula setelah prosedur.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Fakta ringkas pada bekas luka mastektomi:

  • Pendekatan pembedahan seperti pembedahan puting-puting mungkin mengubah rupa bekas luka.
  • Pendekatan ini mungkin bergantung kepada saiz dan tahap tumor .
  • Keinginan wanita untuk pembinaan semula juga menentukan jenis insisi yang digunakan.

Pendekatan kecacatan Mastektomi

Penampilan parut mastektomi akan bergantung kepada jenis insisi yang digunakan.

Seringkali, penampilan parut mastektomi akan bergantung kepada hirisan dan pendekatan pakar bedah.

Untuk memulakan pembedahan, seorang pakar bedah akan membuat pemotongan pada kulit dada untuk mendedahkan bahagian dalaman payudara.

Setelah ahli bedah menghilangkan tisu payudara, otot, dan kelenjar limfa yang diperlukan, pakar bedah akan menjahit kulit di mana insisi itu dibuat.

Apabila luka sembuh, bekas luka mastektomi akan terbentuk. Walaupun pendekatan yang berbeza yang dijelaskan dalam artikel ini, majoriti parut mastektomi sembuh dalam garis melintang di dada, kadang-kadang dalam bentuk setengah bulan. Selalunya, jenis insisi dan parut yang terhasil bergantung kepada tempat luka kanser payudara berada di tempat pertama.

Selama bertahun-tahun pembedahan payudara, pendekatan yang diambil oleh pakar bedah untuk mengurut pembedahan telah berubah dengan ketara. Sekarang terdapat pelbagai pilihan pembedahan yang tersedia untuk wanita, dan mereka harus bertanya kepada pakar bedah mereka apa pendekatan yang mereka hendak gunakan dan hasilnya.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


 Apakah jenis mastektomi yang menyebabkan parut?

Walaupun semua bentuk mastektomi akan menyebabkan beberapa parut, terdapat pelbagai pendekatan yang boleh diambil oleh ahli bedah:

Mastektomi separa atau lumpektomi

Mastektomi separa melibatkan pembuangan tumor dan beberapa tisu payu dara. Kadang-kadang pakar bedah juga akan mengeluarkan sebahagian lapisan yang menutupi otot dada.

Lumpektomi biasanya akan meninggalkan parut linear kecil pada kulit payudara. Kadang-kadang, pakar bedah boleh membuat pemotongan pada lipatan di bawah payudara atau di sekitar puting untuk menyembunyikan parut.

Dengan mastektomi separa, sebahagian besar payudara dibiarkan utuh, dan oleh itu pembinaan semula biasanya tidak diperlukan. Wanita yang mempunyai lumpektomi akan memerlukan rawatan radiasi selepas pembedahan.

Mastektomi yang bernafas kulit

Pendekatan pembedahan ini biasanya dilakukan pada wanita yang merancang untuk menjalani pembinaan semula segera selepas itu. Ia melibatkan mengeluarkan payudara, isola dan puting, dan nodus limfa atau nod, tetapi memelihara seluruh kulit payudara wanita.

Mengekalkan sebahagian besar kulit payudara membolehkan pembentukan semula payudara segera, menggunakan implan atau tisu wanita sendiri. Mastectomy yang berwasiat kulit biasanya meninggalkan medium yang kelihatan untuk parut besar di bahagian depan payudara. Walau bagaimanapun, pakar bedah itu mungkin dapat menyembunyikan parut dengan membuat hirisan di tempat yang kurang jelas.

Mastektomi payudara

Seorang wanita yang sedang menjalani mastektomi profilaksis atau pencegahan atau mempunyai kanser payudara kecil atau peringkat awal boleh menjadi calon untuk mastektomi penjimatan puting susu. Prosedur ini melibatkan memelihara kulit payudara serta isola.

Teknik ini biasanya dilakukan pada wanita dengan payudara yang lebih kecil dan akan menyebabkan parut di sisi payudara. Bagaimanapun, pakar bedah boleh membuat hirisan pada lipatan di bawah payudara di garis bra supaya parut itu tidak kelihatan.

Mastektomi mudah

Pendekatan pembedahan ini melibatkan pembuangan payudara, isola dan puting, dan, kadang-kadang, nodus limfa, serta jumlah pembedahan kulit payudara, bergantung kepada rancangan untuk pembinaan semula.

Dinding dada dan nodus limfa yang jauh dari payudara, seperti nod limfa axillary di ketiak, tidak dikeluarkan.

Pakar bedah itu biasanya membuat kepak berbentuk bujur yang melingkari puting melintang lebar payudara, meninggalkan parut yang kelihatan.

Mastektomi radikal yang diubahsuai

Sama seperti mastektomi mudah, pendekatan ini melibatkan membuang semua tisu payudara dan tisu payudara serta nodus limfa dalam payudara dan ketiak. Dinding dada seringkali dibiarkan. Mastektomi radikal yang diubahsuai akan menyebabkan parut yang besar dan kelihatan pada dada.

Rawatan tambahan

Pemulihan boleh mengambil beberapa minggu, dan kemoterapi mungkin diperlukan.

Matlamat mastektomi atau pembedahan onkologi adalah untuk membuang hanya sebanyak tisu yang diperlukan untuk merawat kanser wanita.

Pakar bedah payudara dan ahli onkologi akan membincangkan pilihan dan membantu wanita membuat keputusan terbaik untuknya. Selepas pembedahan, seorang wanita mungkin mempunyai tiub saliran dan memerlukan beberapa minggu untuk pulih.

Sesetengah prosedur, seperti lumpektomi biasanya tidak memerlukan penginapan di hospital, sementara mastektomi sering memerlukan penginapan di hospital.

Panjang yang sering ditentukan oleh jenis mastektomi wanita yang telah mempunyai serta jenis pembinaan semula.

Berikutan mastektomi, seorang doktor boleh mengesyorkan terapi radiasi atau kemoterapi untuk menyusut atau membunuh sel-sel kanser yang selebihnya. Ini boleh menjejaskan penyembuhan luka.

Seorang wanita perlu mengawasi tanda-tanda jangkitan, seperti kehangatan, kemerahan, atau saliran dari tapak pembedahan serta demam, yang boleh menunjukkan jangkitan sistemik.

Pembinaan semula payudara selepas mastektomi

Pembinaan semula payudara adalah pilihan pembedahan selepas mastektomi, di mana pakar bedah akan mencipta rupa payudara atau payudara wanita sama ada pada masa mastektomi atau pada masa yang akan datang.

Pakar bedah mungkin mengambil tisu dari bahagian tubuh wanita lain, menggunakan implan payudara, atau gabungan kedua-duanya, untuk membina semula payudara.

Peluasan dan implan tisu

Jika seorang wanita memilih untuk pembinaan semula implan, seorang doktor akan meletakkan peranti yang dikenali sebagai pengembang tisu di bawah otot dada atau kulit payudara.

Ini boleh dilakukan pada masa yang sama dengan mastektomi (pembinaan semula segera) atau pada masa depan (pembinaan semula lambat.) Wanita perlu melawat doktor beberapa kali untuk menjalani implan yang diisi dengan garam untuk mengembangkannya.

Sekali kulit dada telah meregangkan dan sembuh selepas pembedahan, seorang pakar bedah boleh menyesuaikan implan kekal. Ini biasanya berlaku kira-kira 2 hingga 6 bulan selepas mastektomi.

Di sesetengah wanita, implan kekal dimasukkan pada masa mastektomi.

Pembinaan semula tisu autologous

Pilihan lain ialah pembinaan semula tisu autologous, yang juga dikenali sebagai pembinaan semula “flap”. Dalam prosedur ini, seorang doktor mengambil tisu dari perut, belakang, atau punggung wanita dan menggunakan flap kulit payudara yang dipelihara semasa mastektomi untuk membina semula payudara.

Ini boleh menjadi prosedur yang sangat terperinci kerana pakar bedah terkadang perlu membina semula peredaran ke tisu payudara.

Sekali lagi, jenis pembinaan semula ini boleh dilakukan pada masa mastektomi atau pada masa akan datang.

 Bagaimana jika seorang wanita tidak memilih untuk pembinaan semula?

Walaupun pembinaan semula payudara adalah pilihan umum selepas mastektomi, sesetengah orang mungkin tidak mahu prosedur itu.

Menurut BreastCancer.org, kira-kira 44 peratus wanita yang menjalani mastektomi tidak memilih untuk membuat semula susulan.

Ramai wanita memilih untuk tidak membina semula payudara mereka atas pelbagai sebab dan peribadi. Sebahagian daripada ini mungkin termasuk:

  • Kebimbangan kesihatan yang boleh membuat pembedahan masa depan berbahaya atau tidak disarankan.
  • Keinginan untuk menyambung semula aktiviti harian dengan lebih cepat.
  • Kebimbangan mengenai mengambil tisu dari bahagian lain badan atau menggunakan implan untuk membina semula payudara.
  • Kebimbangan mengenai kos yang berkaitan dengan pembinaan semula.

Sesetengah wanita yang tidak memilih pembinaan semula boleh memilih memakai prostesis atau payudara buatan yang boleh dimasukkan ke dalam bra, atau peranti berbentuk payu dara yang melekat pada tubuh wanita.

Sesetengah wanita tidak suka menggunakan pilihan ini, dan mungkin merujuk kepada keputusan mereka untuk tidak menggunakan prostesis sebagai “pergi rata.”

Mengurangkan parut tanpa pembinaan semula

Sekiranya seorang wanita memutuskan terhadap pembinaan semula, dia harus berbincang dengan doktornya mengenai pilihan pembedahan yang boleh menyebabkan parut mastektomi dan menyebabkan kulit selesa.

Sebagai contoh, seorang pakar bedah dapat memastikan bahawa bekas luka itu bersebelahan dengan dada, yang boleh membuat dada berasa lancar. Jika tidak, sesetengah wanita dibiarkan dengan gulung kulit di dada yang boleh membuat penampilan yang menonjol.

Walaupun ini tidak membahayakan, ramai wanita tidak suka dengan cara ia kelihatan.

Kadang-kadang, seorang pakar bedah boleh membuat apa yang dikenali sebagai irisan “Y” yang menambahkan dua sayatan kecil pada akhir hirisan panjang tradisional. Ini boleh mengurangkan kejadian kulit yang menonjol.

Tato Mastektomi

Pada Februari 2017, Jurnal Persatuan Perubatan Amerika menerbitkan sebuah artikel bertajuk “Peranan penyembuhan tatu postmastectomy,” yang mendedahkan karya artis tatu yang bekerja dengan wanita untuk membuat tatu atas parut mastektomi.

Ini adalah pendekatan yang baru muncul untuk wanita yang memilih untuk tidak mempunyai pembinaan semula payudara.

Sesetengah wanita juga mempunyai susunan semula payudara dan memilih untuk mempunyai tatu artis tatu puting yang kelihatan tiga dimensi. Terdapat artis tatu yang pakar dalam pendekatan ini.

Pandangan parut mastektomi

Keputusan untuk membina semula payudara, menutup bekas luka mastektomi, atau hidup tanpa memakai prostesis adalah wanita yang sebenarnya. Adalah penting bahawa dia bercakap dengan pakar bedah tentang semua pilihannya.

Jika dia berasa seperti seorang doktor tidak menghormati hasratnya mengenai pembinaan semula atau keputusan untuk tidak membina semula payudara, dia mungkin ingin mendapatkan pendapat kedua.

Kadang-kadang seorang wanita mungkin ingin menunda keputusan mengenai proses pembinaan semula sehingga selepas mastektominya.