KONGSI

Psikosis – Sakit Mental Atau Gila

Dua kajian baru melaporkan peningkatan risiko psikosis di kalangan perokok bukan sahaja ganja, tetapi juga tembakau.

Penyelidik mendapati bahawa merokok sekurang-kurangnya 10 batang rokok setiap hari boleh meningkatkan risiko psikosis seseorang.

Kajian tembakau kini telah diterbitkan dalam jurnal Acta Psychiatrica Scandinavica, dan kajian marijuana – yang dijalankan oleh pasukan yang sama – kini telah diterbitkan dalam The British Journal of Psychiatry.

Penyelidikan telah menemui hubungan antara psikosis, rokok tembakau dan ganja – khususnya berkaitan dengan psikosis berkaitan skizofrenia.

Walau bagaimanapun, sebab yang tepat mengapa pesakit yang mengalami psikosis lebih cenderung merokok tidak jelas.

Sesetengah saintis berfikir bahawa merokok boleh bertindak sebagai sejenis “pengambilan diri” – iaitu, pesakit dengan psikosis mungkin mendapati bahawa merokok melegakan gejala mereka, mungkin disebabkan oleh beberapa mekanisme neurologi yang tidak dikenali.

Atau, merokok boleh membantu membuat pesakit yang mengalami psikosis kurang bosan atau tertekan, yang juga dapat mengurangkan gejala.

Baru-baru ini, kajian telah mula menyiasat sama ada merokok itu sendiri mungkin meningkatkan risiko psikosis seseorang. Walaupun penyelidikan banyak melihat sama ada menghisap ganja mungkin menyumbang kepada peningkatan risiko psikosis, beberapa kertas relatif telah menggunakan pendekatan penyiasatan yang sama terhadap tembakau.

Teori ‘ubat kendiri’ dipersoalkan

Kajian sistematik dan meta-analisis 2015 yang diterbitkan dalam The Lancet meneliti isu ini. Penulisnya melaporkan bahawa merokok setiap hari dihubungkan dengan peningkatan risiko psikosis dan usia awal timbulnya gangguan psikotik.

Dalam tinjauan sistematik terbaru ini, mereka yang mempunyai episod pertama adalah tiga kali lebih cenderung menjadi perokok daripada orang yang tidak merokok.

Berdasarkan penemuan mereka, penulis mempersoalkan teori “pengambilan diri” dan mencadangkan sebaliknya nikotin mungkin mempunyai kesan yang mewujudkan keadaan untuk psikosis, mungkin pada sistem dopamin.

Dopamine adalah neurotransmitter yang membantu mengawal “pusat kesenangan dan ganjaran otak.” Para saintis sekarang tahu bahawa merokok merasakan keseronokan kerana nikotin menyebabkan dopamin dikeluarkan ke dalam otak.

Sebahagian daripada sebab mengapa penulis kajian The Lancet percaya bahawa sistem dopamine mungkin memainkan peranan dalam memacu hubungan antara merokok harian dan psikosis adalah kerana kajian menunjukkan bahawa perokok kurang berkemungkinan mendapat penyakit Parkinson.

Walaupun penyakit Parkinson dicirikan oleh kekurangan dopamin, skizofrenia dianggap “bertentangan dengan Parkinson,” kerana sesetengah saintis percaya bahawa gejala-gejala itu disebabkan oleh lebihan dopamin.

Risiko psikosis lebih tinggi kepada perokok setiap hari

Dalam kajian tembakau, para penyelidik menganalisis data daripada 6,081 individu yang merupakan sebahagian daripada kohort kelahiran 1986 Finland Utara. Peserta yang berusia 15-16 tahun pada tahun 1986 menjawab soalan mengenai pengalaman psikotik dan sama ada mereka menggunakan dadah atau alkohol. Mereka kemudian diikuti sehingga mereka mencapai umur 30 tahun.

Pasukan mendapati bahawa kekerapan merokok atau merokok setiap hari dikaitkan dengan peningkatan risiko psikosis.

Individu yang merokok lebih 10 batang rokok sehari lebih cenderung mengalami psikosis daripada orang yang tidak merokok. Tambahan pula, orang yang mula merokok sebelum berumur 13 tahun juga didapati mengalami peningkatan psikosis.

Walaupun para penyelidik mengambil kira sama ada orang dalam kajian menggunakan alkohol atau dadah atau mempunyai riwayat psikosis keluarga, hubungan antara merokok dan psikosis masih penting.

“Berdasarkan keputusan, pencegahan merokok remaja mungkin mempunyai kesan positif terhadap kesihatan mental penduduk di kemudian hari,” menyimpulkan pengarang kajian Jouko Miettunen.

Penggunaan Marijuana atau ganja dikaitkan dengan risiko psikosis

Dalam kajian marijuana, pasukan mendapati peningkatan risiko psikosis di kalangan remaja.

“Kami mendapati bahawa orang-orang muda yang telah menggunakan ganja sekurang-kurangnya lima kali mempunyai risiko psikosis yang tinggi semasa tindak lanjut, walaupun menyumbang pengalaman psikotik sebelumnya, penggunaan alkohol dan dadah, dan sejarah psikosis orang tua,” nota kajian penulis bersama Antti Mustonen.

“Penemuan kami selaras dengan pandangan semasa penggunaan ganja berat, terutamanya apabila bermula pada usia muda, dikaitkan dengan peningkatan risiko psikosis,” tambahnya.

“Berdasarkan keputusan kami, sangat penting untuk kita perhatikan ganja dengan menggunakan orang muda yang melaporkan simptom psikosis. Jika mungkin, kita harus berusaha untuk mencegah penggunaan ganja pada peringkat awal.”

KONGSI
Artikel sebelum iniMinyak pati boleh mengganggu aktiviti hormon normal
Artikel seterusnyaAdenomyosis endometriosis – Apa yang perlu diketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.