Imunisasi dan suplemen

Pada hari ini, kita semua berminat dengan cara kita boleh meningkatkan imunisasi kita, dan ramai di antara kita sedang mencari makanan tambahan untuk mendapatkan bantuan. Biasanya, pakar kesihatan meremehkan suplemen dan mengatakan mendapatkan nutrien anda daripada keseluruhan makanan adalah yang terbaik, tetapi itu tidak berlaku di sini. Terdapat satu suplemen yang mempunyai kelebihan tersendiri untuk imuniti, dan ramai di antara kita tidak (atau tidak boleh) mendapat nutrien yang mencukupi secara semula jadi.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Apa Dr Fauci Katakan

doktor pakar pemakanan wanita menulis preskripsi perubatan untuk diet yang betul

Dr. Anthony Fauci, pakar penyakit berjangkit terkemuka negara, berkata dia peminat dua suplemen untuk meningkatkan imuniti—Vitamin C dan Vitamin D—dan mengambil kedua-duanya setiap hari. “Jika anda kekurangan vitamin D, itu memberi kesan kepada kerentanan anda kepada jangkitan,” kata Fauci dalam temu bual musim gugur lalu. “Saya tidak keberatan mengesyorkan-dan saya melakukannya sendiri-mengambil suplemen vitamin D.”

Dia menambah: ” Vitamin lain yang orang ambil ialah vitamin C kerana ia adalah antioksidan yang baik, jadi jika orang mahu mengambil satu gram atau lebih vitamin C, itu tidak mengapa.”

Sains tentang D

wanita muda bersin ditisu

“Terdapat bukti yang baik bahawa jika anda mempunyai tahap vitamin D yang rendah, anda mempunyai lebih banyak kecenderungan untuk dijangkiti apabila terdapat jangkitan di sekeliling,” kata Dr. Fauci. “Data itu adalah data yang cukup baik.”

Sebagai contoh: Kajiansemula kajian yang melibatkan 11,321 orang mendapati bahawa mereka yang mengambil suplemen vitamin D mingguan atau harian berkemungkinan kurang mendapat jangkitan saluran pernafasan berbanding mereka yang tidak.

Selain itu, “Kajian makmal menunjukkan bahawa vitamin D boleh mengurangkan pertumbuhan sel kanser, membantu mengawal jangkitan dan mengurangkan keradangan,” kata Harvard TH Chan School of Public Health. Vitamin D juga membantu tubuh menyerap kalsium, yang melindungi kesihatan tulang.

“Terdapat bukti jelas bahawa vitamin D membantu melawan jangkitan pernafasan,” kata Amesh A. Adalja, sarjana kanan di Pusat Keselamatan Kesihatan Johns Hopkins, kepadamajalahKesihatan. Terdapat kurang data yang menunjukkan bahawa vitamin C meningkatkan imuniti, tetapi “tidak menyakitkan” untuk mengambilnya, katanya.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


Apa yang Tidak Berfungsi

vitamin di kedai

Fauci juga ditanya sama ada suplemen dan makanan lain yang digembar-gemburkan—seperti elderberry dan bayam—boleh meningkatkan imuniti anda. Dia kata jawapannya tidak. Data tidak ada di sana.

Apakah Vitamin D?

Vitamin d

Vitamin D dikenali sebagai “vitamin sinar matahari,” kerana ia dihasilkan secara semula jadi oleh badan kita apabila cahaya matahari mengenai kulit. Ia juga terdapat dalam beberapa makanan seperti susu diperkaya, ikan berlemak dan kuning telur. Tetapi ramai orang Amerika mempunyai tahap vitamin yang tidak mencukupi, dan bilangan yang lebih kecil mempunyai kekurangan vitamin D.

“Bagi kebanyakan orang, cara terbaik untuk mendapatkan vitamin D yang mencukupi ialah mengambil suplemen kerana sukar untuk makan cukup melalui makanan,” kata sekolah kesihatan awam Harvard.

Berapa Banyak Vitamin D Perlu Anda Ambil?

wanita yang mengambil suplemen vitamin d dengan air untuk imunisasi

Anda mungkin ingin meminta doktor anda untuk ujian darah untuk menentukan tahap vitamin D anda. Adalah juga idea yang baik untuk berunding dengan doktor anda sebelum menambah suplemen baharu pada rutin harian anda.

Menurut Pejabat Makanan Tambahan di Institut Kesihatan Nasional, orang dewasa sehingga umur 70 tahun harus mendapat 600 IU vitamin D setiap hari daripada semua sumber. Dewasa 71 dan lebih tua harus mendapat 800 IU. Had atas harian suplemen ialah 4,000 IU.

Cara Lain untuk Meningkatkan Imunisasi Anda

suplemen makanan untuk imunisasi

Selain Vitamin D, Dr. Fauci mempunyai tiga petua lain tentang cara meningkatkan sistem imun anda:

  • “Dapatkan jumlah tidur yang munasabah.” Fauci dan pakar lain mengesyorkan tujuh hingga sembilan jam tidur berkualiti setiap malam.
  • “Dapatkan diet yang baik.” Pakar kesihatan seperti Fauci merumuskan perkara ini sebagai memberi tumpuan kepada makanan keseluruhan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, protein tanpa lemak, minyak zaitun dan kacang, sambil mengehadkan makanan yang diproses, makanan segera, lemak tepu dan gula tambahan.
  • “Cuba untuk mengelakkan atau mengurangkan tekanan yang teruk, yang kita tahu kadang-kadang boleh memberi kesan kepada sistem imunisasi.”