Tidak kira betapa kita melawannya, kita tidak boleh menghalang penuaan daripada berlaku. Tetapi kita boleh membantu mencegah tanda-tanda awal untuk kelihatan lebih tua dengan mengamalkan tabiat sihat dalam rutin harian kita. Cara kita menjaga diri memainkan peranan utama dalam proses penuaan jadi baca lima petua di bawah untuk mengetahui cara membalikkan tanda-tanda penuaan selepas 60 tahun dengan beberapa perubahan gaya hidup.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Simpan Vitamin A

suplemen vitamin a

Sukar untuk membatalkan kerosakan matahari selama bertahun-tahun, tetapi vitamin A adalah satu perkara yang benar-benar berkesanJane Mann, katapakar estetik/kesihatan dan kecantikan.”Bagi wanita dalam lingkungan 60-an dan lebih tua – mereka berhadapan dengan hampir lima dekad kerosakan luaran serta kerosakan dalaman. Satu penyelesaian ajaib ialah vitamin A. Vitamin A melindungi kulit anda daripada kerosakan matahari, kanser kulit, serta kedutan. Terdapat begitu banyak jenis vitamin A di pasaran hari ini. Salah satu kegemaran saya ialah Environ. Environ telah mematenkan pendekatan penghantaran vitamin A yang tidak merengsakan kulit.”

Lakukan Jumlah yang Betul

Sukan dan kecergasan selepas 50. Lelaki tua atletik matang yang kuat dalam pakaian sukan bersenam pada mesin mendayung di gimnasium

Kesederhanaan adalah kunci dalam apa sahaja, termasuk bersenam. Jess Rose McDowell, jurulatih kecergasan bertauliah dan pengasasKINETIC SWEAT® menerangkan kekerapan kita perlu pergi ke gim. “Adalah disyorkan agar anda melengkapkan sekurang-kurangnya lima hari seminggu kardio selama 30 hingga 60 minit, kira-kira 150 hingga 250 minit seminggu. Adalah disyorkan agar anda melengkapkan sekurang-kurangnya dua hingga tiga hari seminggu latihan kekuatan selama 30 hingga 45 minit, kira-kira 150 minit. Senaman menghalang kecederaan jangka panjang atau keadaan kesihatan yang secara automatik akan menua anda daripada perlu melalui proses penyembuhan, membina kekuatan kembali dan terapi fizikal. Kesihatan mental dan fizikal anda bertambah baik dengan senaman dan aktiviti yang kerap melalui serotonin dilepaskan ke otak. Semakin meningkat usia tua, kita kehilangan jisim otot. Melaksanakan latihan kekuatan ke dalam rutin biasa anda akan melindungi anda daripada patah tulang, koyakan ligamen dan masalah sendi. Melaksanakan kardio ke dalam rutin tetap anda mengekalkan pengeluaran kardiovaskular, paras kolesterol, dan tekanan darah.” Sambungan