KONGSI

Tidak kira betapa kita melawannya, kita tidak boleh menghalang penuaan daripada berlaku. Tetapi kita boleh membantu mencegah tanda-tanda awal untuk kelihatan lebih tua dengan mengamalkan tabiat sihat dalam rutin harian kita. Cara kita menjaga diri memainkan peranan utama dalam proses penuaan jadi baca lima petua di bawah untuk mengetahui cara membalikkan tanda-tanda penuaan selepas 60 tahun dengan beberapa perubahan gaya hidup.

Simpan Vitamin A

suplemen vitamin a

Sukar untuk membatalkan kerosakan matahari selama bertahun-tahun, tetapi vitamin A adalah satu perkara yang benar-benar berkesanJane Mann, katapakar estetik/kesihatan dan kecantikan.”Bagi wanita dalam lingkungan 60-an dan lebih tua – mereka berhadapan dengan hampir lima dekad kerosakan luaran serta kerosakan dalaman. Satu penyelesaian ajaib ialah vitamin A. Vitamin A melindungi kulit anda daripada kerosakan matahari, kanser kulit, serta kedutan. Terdapat begitu banyak jenis vitamin A di pasaran hari ini. Salah satu kegemaran saya ialah Environ. Environ telah mematenkan pendekatan penghantaran vitamin A yang tidak merengsakan kulit.”

Lakukan Jumlah yang Betul

Sukan dan kecergasan selepas 50. Lelaki tua atletik matang yang kuat dalam pakaian sukan bersenam pada mesin mendayung di gimnasium

Kesederhanaan adalah kunci dalam apa sahaja, termasuk bersenam. Jess Rose McDowell, jurulatih kecergasan bertauliah dan pengasasKINETIC SWEAT® menerangkan kekerapan kita perlu pergi ke gim. “Adalah disyorkan agar anda melengkapkan sekurang-kurangnya lima hari seminggu kardio selama 30 hingga 60 minit, kira-kira 150 hingga 250 minit seminggu. Adalah disyorkan agar anda melengkapkan sekurang-kurangnya dua hingga tiga hari seminggu latihan kekuatan selama 30 hingga 45 minit, kira-kira 150 minit. Senaman menghalang kecederaan jangka panjang atau keadaan kesihatan yang secara automatik akan menua anda daripada perlu melalui proses penyembuhan, membina kekuatan kembali dan terapi fizikal. Kesihatan mental dan fizikal anda bertambah baik dengan senaman dan aktiviti yang kerap melalui serotonin dilepaskan ke otak. Semakin meningkat usia tua, kita kehilangan jisim otot. Melaksanakan latihan kekuatan ke dalam rutin biasa anda akan melindungi anda daripada patah tulang, koyakan ligamen dan masalah sendi. Melaksanakan kardio ke dalam rutin tetap anda mengekalkan pengeluaran kardiovaskular, paras kolesterol, dan tekanan darah.”

Terlibat dengan Komuniti

Wanita senior menjalankan temu bual

Kekal berhubung dengan orang lain adalah penting untuk kelihatan dan berasa hebat, kata Dr. Rachel Dew, pengasas bersama dan Ketua Pegawai EksekutifModiHealth .

“Interaksi sosial boleh membuatkan kita dirangsang secara intelek dan kognitif. Sama ada melalui kesukarelawanan atau hobi, rasa struktur dalam kehidupan kita sangat sihat dan membawa kegembiraan. Berinteraksi dengan keluarga, rakan dan orang tersayang boleh menghalang otak daripada menjadi tidak aktif dan menguatkan kemahiran komunikasi kita. Mengekalkan kehidupan sosial boleh membantu dengan pemakanan yang lebih sihat dan kekal aktif, yang memberi manfaat kepada kesihatan kita secara keseluruhan. Rasa kemasyarakatan sangat penting untuk kesejahteraan kita sama ada melalui panggilan telefon mudah, media sosial, e-mel atau tarikh kopi, sentiasa berhubung membuatkan kami sentiasa terhubung secara mental.”

Gunakan Pelindung Matahari Daripada Bergantung pada Solekan dengan SPF

wanita pertengahan umur menyapu losyen pelindung matahari pada muka di pantai

Banyak asas dan pelembap berwarna mengandungi SPF, tetapi ia tidak melindungi kulit anda seperti yang anda fikirkan. “Kebanyakan solekan melindungi daripada sinaran UVB tetapi tidak menyekat sinaran UVA, yang menyebabkan garis halus, bintik-bintik coklat, pori-pori membesar, dan rasa seram,” kata Dee Anna Glaser, MD, pakar dermatologi yang diperakui oleh lembaga, seorang profesor, dan Pengerusi sementara jabatan dermatologi di Sekolah Perubatan Universiti St. Louis di Missouri memberitahuEveryDay Health.

Jadi gunakan pelindung matahari untuk memastikan perlindungan daripada sinaran berbahaya.

Berhenti merokok

Wanita matang dengan sakit tekak, berdiri di ruang tamu di rumah.

Kita semua tahu merokok tidak baik untuk anda, tetapi ia juga menyebabkan penampilan penuaan menjadi lebih cepat nampak tua. Menurut J. Taylor Hayes, MD dariMayo Clinic , “Perubahan ini termasuk kaki gagak, garis jelas antara kening, kulit tidak sekata, tona kelabu pada kulit yang lebih cerah, lipatan dalam dan bengkak di bawah mata, kedutan di sekitar mulut. , dan bibir lebih nipis.”

Dia menambah, “Semakin banyak rokok yang anda hisap dan semakin lama anda merokok, semakin besar kemungkinan anda mengalami kedutan dan perubahan lain yang berkaitan dengan usia pada wajah anda. Faktor utama lain yang boleh anda kawal yang menyebabkan kerosakan kulit ialah pendedahan matahari. Gabungan pendedahan matahari tanpa perlindungan dan merokok boleh menyebabkan kedutan yang lebih ketara.” Dan untuk melindungi nyawa anda dan nyawa orang lain, jangan lawati mana-mana tempat tumpuan umum untuk mengelakkan jangkitan Covid-19

KONGSI
Artikel sebelum iniSuplemen #1 Terbaik untuk Diambil Untuk imunisasi
Artikel seterusnyaCara untuk kebal COVID-19 sebanyak mungkin
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.