Bagaimana kucing boleh “mengajar” kita bagaimana untuk berjaya

Ternyata haiwan comel ini boleh menjejaskan tingkah laku dan keperibadian kita di samping faedah psikologi dan fisiologi yang mereka sediakan, yang boleh membantu kita melakukan lebih baik dalam kehidupan.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Menurut kajian baru-baru ini, kucing boleh membantu orang ramai berjaya dari segi kewangan dengan cara yang tidak dijangka sama sekali dengan menjangkiti mereka dengan parasit Toxoplasma gondii.

Toxoplasmosis adalah satu bentuk jangkitan yang biasanya mempunyai sedikit akibat negatif kepada orang dewasa, walaupun kadang-kadang dikaitkan dengan masalah kesihatan utama pada kanak-kanak kecil dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Penyelidik Universiti Colorado Boulder mendapati bahawa T. gondii sebenarnya boleh meningkatkan kecenderungan seseorang untuk mengambil jenis risiko yang boleh menghasilkan manfaat kewangan.

Kajian mendapati bahawa mereka yang mempunyai hubungan dengan parasit ini mempunyai kemungkinan 1.4 kali lebih tinggi untuk mengambil jurusan perniagaan dan kemungkinan 1.7 kali lebih tinggi untuk menekankan “pengurusan dan keusahawanan.”

Kanak-kanak yang hidup dengan keadaan yang boleh menjejaskan keupayaan mereka untuk “membaca” dan bertindak balas terhadap emosi orang lain mendapat manfaat daripada haiwan ini dari segi tingkah laku dan interaksi sosial.

Malah, kajian dari awal tahun ini menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mengalami gangguan spektrum autisme yang berinteraksi dengan anak kucing apabila mereka meningkat dewasa menunjukkan tingkah laku yang lebih baik kerana haiwan comel ini memberi mereka sokongan emosi yang penting.

Para penyelidik menulis, “Nampaknya kucing dalam keluarga dengan [kanak-kanak dengan gangguan spektrum autisme] umumnya memberikan sambungan penting, perhatian, dan kasih sayang yang menenangkan kepada anak muda itu.”

Sumbangan penyelidikan daripada kucing

Akhir sekali, kerana beberapa masalah kesihatan yang dialami kucing adalah sangat setanding dengan masalah yang kadang-kadang mempengaruhi manusia, haiwan ini juga boleh membuat sumbangan penting kepada kajian perubatan.

  • Anti penuaan
  • Meningkatkan kualiti tidur
  • Memperbaiki ketegangan kulit
  • Meningkatkan tenaga
  • Membina semula dan memulihkan sel-sel lama
Beli sekarang

Seperti manusia, haiwan manja ini juga boleh dijangkiti virus immunodeficiency kucing, iaitu virus immunodeficiency (FIV).

Anehnya, perkembangan terkini dalam penyelidikan FIV juga boleh membantu penyelidik memahami HIV dengan lebih baik.

Dalam kajian yang dikeluarkan pada Mac 2018, penyelidik mendedahkan sebab kucing positif FIV boleh menjadi tahan terhadap rawatan antiretroviral, yang mengurangkan jumlah virus dalam darah.

Penemuan itu, menurut saintis, benar-benar boleh membantu dalam penambahbaikan rawatan HIV untuk orang, menghapuskan masalah rintangan rawatan.

Walau bagaimanapun, mungkin terdapat cara lain yang membolehkan kucing memberi manfaat kepada kesejahteraan perubatan keseluruhan manusia.

T. gondii, parasit yang boleh menyebabkan toksoplasmosis, telah dikaitkan dalam kajian di Pusat Kanser Kapas Norris di Pusat Perubatan Dartmouth-Hitchcock di Hanover, New Hampshire, dengan pembangunan vaksin terhadap melanoma dan kanser ovari.

Dalam penyelidikan mereka, saintis mengubah T. gondii untuk menggalakkan tindak balas imun normal badan dan mengarahkannya ke arah memusnahkan sel-sel kanser.

Menurut pengarang, bentuk mutan parasit bawaan kucing “adalah wira mikroskopik tetapi sangat kuat yang menangkap [tumor agresif], menghentikan evolusinya, dan mengecutkannya sehingga ia hilang.”

Pada kali seterusnya anda menutup hidung ketika membuang najis kucing kerana anda tidak menyukainya, berhenti dan fikir bahawa ini bukan hanya tahi; ia sebenarnya mungkin menyimpan rahsia kepada kemajuan penting seterusnya dalam penyelidikan klinikal. Bahagian pertama