5 sebab anda perlu berjumpa ahli fisiologi senaman

Keputusan itu dijalankan – latihan adalah ubat. Ia boleh membantu anda untuk hidup lebih lama, menjadi lebih sihat, berasa lebih bahagia dan mengelakkan penyakit. Oleh itu, siapa yang paling sesuai untuk menetapkannya? Berikut adalah lima sebab anda perlu melihat senaman fisiologi untuk dos latihan anda.

Dapatkan saringan kesihatan percuma sekarang dari Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi Peka B40, Perkeso dan LPPKN di klinik kesihatan terdekat.

Kajian kesusasteraan mengingat faedah latihan untuk keadaan kronik mengatakan yang terbaik;

“Tiada intervensi tunggal mempunyai janji yang lebih besar daripada latihan untuk mengurangkan risiko hampir semua penyakit kronik secara bersamaan.”

Dan ia benar.

fisiologi

Latihan telah ditunjukkan untuk mengurangkan risiko membangunkan beberapa pembunuh terbesar di Australia, termasuk penyakit jantung, demensia, diabetes, penyakit psychological dan pelbagai jenis kanser. Dan itu bukan sekadar menghalang penyakit. Senaman yang kerap juga membantu meningkatkan disposition anda, meningkatkan tahap tenaga anda, menjadikan anda lebih bahagia, dan meningkatkan kesejahteraan umum anda.

Jika senaman adalah pil, ia akan menjadi industri berbilion-bilion dolar. Ia tidak walaupun … dan terlalu banyak Aussies kehilangan manfaat aktiviti fizikal biasa, dengan hanya 1 dari 2 orang dewasa yang melakukan minimum yang disyorkan sebanyak 150 minit setiap minggu . Ini jatuh ke 1 dari 4 untuk orang dewasa yang lebih tua.

Jadi, kenapa tidak kita bergerak lebih banyak?

Terdapat banyak sebab orang menghindari senaman, dengan “tidak ada masa” secara konsisten menjadi alasan yang paling biasa. Faktor seperti kecederaan, kesihatan yang kurang baik dan kekurangan pengetahuan juga memainkan peranan yang besar. Kadang-kadang, anda hanya memerlukan sedikit bantuan, dan di sinilah ahli fisiologi senaman dapat membantu.

Apa fisiologi senaman?

Pakar Fisiologi Latihan Yang Diakreditasi (AEPs) adalah profesional kesihatan bersekutu yang berkelayakan universiti. Mereka pakar dalam merancang dan menyampaikan campur tangan senaman yang selamat dan berkesan untuk orang yang mempunyai keadaan perubatan kronik, kecederaan atau kecacatan. Perkhidmatan yang dihantar oleh AEP juga boleh dituntut di bawah skim yang boleh diabaikan seperti Medicare dan dilindungi oleh kebanyakan penanggung insurans kesihatan swasta. Apabila ia datang ke preskripsi latihan, mereka adalah profesional yang paling berkelayakan di Australia.

Lindungi Keluarga Anda dengan Takaful Terbaik

Jangan biarkan masa depan keluarga anda tidak terjamin. Dapatkan pelan perlindungan takaful terbaik yang disesuaikan dengan keperluan anda dan lindungi mereka sebelum terlambat.


5 sebab anda perlu melihat ahli fisiologi senaman

Terdapat banyak sebab untuk melihat AEP, tetapi berikut adalah beberapa yang paling biasa:

1. Anda hidup dengan keadaan kronik

Terdapat faktor tambahan yang perlu anda pertimbangkan jika anda hidup dengan (atau berisiko membangun) keadaan kronik. Ini termasuk kesan ubat-ubatan, risiko komorbiditi dan batasan untuk pelbagai pergerakan. AEP memahami kompleksiti ini. Mereka mempunyai kemahiran dan pengetahuan untuk menetapkan campur tangan senaman yang selamat yang disesuaikan secara individu untuk keperluan anda. Jika anda mempunyai penyakit kronik, ia juga merupakan concept yang baik untuk berbual dengan GP sebelum bersenam. Mereka mungkin merujuk anda secara langsung kepada ahli fisiologi senaman untuk membantu anda bertindak dengan selamat.

2. Anda hidup dengan kesakitan kronik

Kesakitan kronik dikelaskan sebagai kesakitan jika ia berterusan selama lebih daripada tiga bulan atau melebihi masa penyembuhan yang regular. AEPs dilatih dalam pelbagai teknik pengurusan kesakitan dan akan menetapkan latihan untuk membantu meningkatkan kualiti hidup anda.

3. Anda pulih dari kecederaan

Seorang ahli fisioterapi biasanya meng medical diagnosis dan menguruskan rawatan akut kecederaan. Selepas fasa pertama rawatan, physio anda boleh merujuk anda kepada ahli fisiologi senaman. Mereka akan terus membantu pemulihan anda dan mengurangkan risiko kecederaan semula anda.

4. Anda hidup dengan penyakit psychological

Latihan adalah alat yang berkuasa untuk mencegah dan menguruskan keadaan kesihatan psychological seperti kemurungan dan kecemasan. Pakar fisiologi senaman adalah layak untuk menetapkan senaman kepada mereka yang hidup dengan penyakit psychological.

5. Anda mengandung atau baru-baru ini melahirkan anak

Tubuh anda mengalami banyak perubahan sepanjang kehamilan dan selepas bersalin, dan keperluan senaman anda berubah dengan sewajarnya. Walaupun senaman selamat dan bermanfaat semasa dan selepas kehamilan, melakukan jenis latihan yang salah sebenarnya boleh berbahaya. AEP boleh membantu untuk menetapkan latihan yang selamat untuk badan ANDA dan tahap kehamilan / penjagaan selepas bersalin.

Dapatkan ahli fisiologi senaman

Bercakap ahli fisiologi senaman tempatan anda untuk mengetahui sama ada perkhidmatan mereka sesuai untuk anda.