KONGSI

Kreatinin

Kreatinin adalah produk sisa semulajadi dalam tubuh yang dicipta oleh gerakan harian otot. Kreatinin terdapat dalam darah dan air kencing, dan diproses keluar dari badan oleh buah pinggang. Darah perlu bersih untuk berfungsi dengan sebaik mungkin. Darah yang tinggi dengan kreatinin meletakkan seseorang yang berisiko untuk gangguan buah pinggang yang mengancam nyawa, seperti uremia.

Sesuai untuk sesiapa sahaja yang ingin mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah mereka setiap hari Beli StemErgy MetaBalance

Doktor di hospital sering menggunakan ujian kreatinin untuk menentukan sejauh mana fungsi buah pinggang berfungsi, kerana tahap kreatinin yang tinggi dalam darah atau air kencing mungkin memberi isyarat kepada masalah buah pinggang.

Cara terbaik untuk menurunkan tahap kreatinin adalah untuk merawat penyebab utama. Terdapat banyak perubahan diet dan gaya hidup yang boleh membantu mengurangkan kreatinin.

Apakah yang menyebabkan tahap kreatinin tinggi?

Rawatan untuk paras creatine yang tinggi merangkumi makan daging kurang merah dan mengelakkan senaman berat, untuk minum diuretik semulajadi.

Ujian darah rutin boleh mengukur tahap kreatinin. Doktor biasanya akan memesan lebih daripada satu ujian untuk mendiagnosis kreatinin tinggi, kerana beberapa ubat, suplemen, dan makanan boleh meningkatkan tahap kreatinin dalam tubuh.

Tahap kreatinin yang tinggi juga boleh berlaku akibat mengambil banyak protein atau melakukan senaman berat.

Sekiranya beberapa ujian menunjukkan bahawa seseorang mempunyai tahap creatinine yang tidak normal dalam tubuh mereka, ia mungkin menjadi tanda bahawa buah pinggang mereka tidak berfungsi dengan baik.

Jangkitan serius mungkin merosakkan buah pinggang, atau orang mungkin mengalami peredaran yang lemah. Mengurangkan aliran darah atau tekanan darah rendah yang disebabkan oleh penyakit arteri atau dehidrasi teruk juga boleh merosakkan buah pinggang.

Orang dengan penyakit buah pinggang kronik juga boleh menunjukkan tanda-tanda kreatinin yang tinggi.

Ia juga mungkin untuk penapis di buah pinggang, yang dipanggil glomerulus, rosak. Sekiranya seseorang mempunyai tahap kreatinin darah tinggi tetapi tahap kreatinin air kencing yang rendah, ia mungkin menjadi tanda bahawa glomerulus tidak berfungsi dengan cekap.

Penyakit tertentu juga boleh menjejaskan buah pinggang dan glomerulus dan boleh membawa kepada tahap kreatinin yang tinggi. Ini termasuk:

Pembersih air diperlukan untuk mendapatkan air bersih hari ini. Air di dunia sekarang tercemar dan tidak selamat untuk diminum. Itulah sebabnya kita memerlukan pembersih air untuk memberi kita air minuman yang bersih dan selamat. Pembersih air tidak hanya membersihkan air dari kotoran tetapi juga membuatnya bebas dari bakteria yang menyebabkan penyakit seperti kolera, kepialu, cirit-birit dan barah. Beli Cuckoo IRIS

Adalah penting bagi semua orang yang mempunyai tahap kreatinin tinggi untuk bekerja secara langsung dengan doktor mereka untuk mengambil langkah-langkah ke arah merawat keadaan asas yang menyebabkan masalah. Adalah juga idea yang baik untuk mula bekerja untuk mengurangkanparas creatine secara semulajadi.

Petua diet untuk menurunkannya

Terdapat beberapa perubahan diet seseorang boleh membuat untuk mengurangkan paras kreatinin, termasuk:

Mengurangkan pengambilan protein

protein ialah sumber kreatinin yang tinggi
Memilih sumber tumbuhan protein, seperti kacang, kacang, dan tauhu, boleh mengurangkannya.

Mengambil terlalu banyak protein boleh menyebabkan kenaikan sementara di peringkat creatine, walaupun pada orang yang sebaliknya sihat. Dalam seseorang yang telah meningkatkan tahap kreatinin, ia dapat meningkatkan tahap selanjutnya.

Daging merah yang dimasak nampaknya menyusahkan. Daging merah adalah tisu otot haiwan, yang secara semula jadi mengandungi creatine. Memasak daging ini menyebabkan ianya memecah masuk ke dalam daging, jadi apabila seseorang makannya, paras creatinine mereka akan meningkat.

Orang-orang yang kerap menggunakan kuantiti protein secara besar-besaran mungkin mempunyai paras kreatinin yang lebih tinggi di dalam badan mereka. Seseorang boleh menangani ini dengan mengurangkan jumlah daging merah dan produk tenusu yang mereka makan, atau dengan menukarnya untuk protein sayuran, seperti kacang.

Meningkatkan serat pemakanan

Kebanyakan orang tahu bahawa makan serat membantu mengimbangi sistem pencernaan, tetapi serat juga boleh memberi manfaat kepada orang yang mengurangkan paras masalah yang dihadapi oleh mereka.

Kajian sistematik dalam Journal of Clinical Nutrition Eropah menyatakan bahawa serat diet membantu orang dengan penyakit ginjal kronik menurunkan tahap creatinine mereka.

Para penyelidik menyeru lebih banyak kajian jangka panjang untuk dilakukan pada subjek ini, tetapi penyelidikan awal ini membuat kes yang kuat untuk memasukkan serat dalam diet.

Banyak makanan tumbuhan, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, dan biji-bijian yang mengandungi serat.

Menjadi pemikiran pengambilan cecair

Walaupun terlalu banyak pengambilan cecair boleh menjadi masalah kepada orang-orang dengan penyakit buah pinggang, dehidrasi dan kurang cecair boleh meningkatkan tahap kreatinin dalam tubuh. Adalah lebih baik bagi seseorang untuk bekerja secara langsung dengan pengamal penjagaan kesihatan mereka untuk menentukan jumlah cecair yang perlu mereka minum.

Pastikan anda ada perlindungan takaful dan insurans untuk menempuh waktu yang sukar ini. Dapatkan sekarang. Jangan lupa bersenam di rumah atau di gym jika dibenarkan.

Jika air tidak menyenangkan untuk diminum, cuba tambah kepingan lemon atau timun ke dalam air untuk menjadikannya lebih beraroma. Ramai orang mendapati mereka boleh meningkatkan pengambilan cecair mereka dengan minum teh herba dan teh hijau.

Memandangkan suplemen kitosan

Chitosan adalah bahan dalam pelbagai campuran berat badan atau suplemen yang direka untuk kolesterol .

Satu kajian menyebut kitosan dengan ketara mengurangkan masalah ini pada tikus yang mengalami kegagalan buah pinggang.

Suplemen kitosan mungkin menjadi pilihan yang baik bagi orang yang ingin mengurangkan kadar kreatinin mereka secara semulajadi, tetapi ia adalah yang terbaik untuk membincangkan pilihan yang tepat dengan doktor sebelum mengambil suplemen apa-apa.

Mengelakkan makanan tambahan berasaskan kreatinin

Walaupun sesetengah makanan tambahan boleh membantu menurunkan tahap kreatinin, yang lain mungkin lebih buruk. Sebagai contoh, ramai atlet dan pembina badan mengambil suplemen yang mengandungi creatine untuk memberikan otot mereka lebih ketahanan.

Otot menggunakan creatine untuk tenaga, tetapi jika ia tidak digunakan, ia akan ditukar menjadi kreatinin.

Orang yang mempunyai ukuran creatine yang tinggi harus mengelakkan suplemen creatine.

Menggunakan herba

salvia

Terdapat banyak herba dan ubat-ubatan herba di pasaran dengan pelbagai tuntutan kesihatan. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) tidak meluluskan banyak herba untuk merawat sebarang keadaan perubatan.

Salvia adalah salah satu herba yang paling terkenal yang digunakan untuk merawat paras creatine yang tinggi. Ia sering digunakan dalam perubatan tradisional China untuk membantu orang yang mengalami masalah buah pinggang.

Satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa salvia dapat melindungi orang dari kegagalan buah pinggang tertentu, yang dapat membantu memperkuat buah pinggang sehingga dapat memproses kreatinin.

Salvia mempunyai sifat psikoaktif, jadi ia harus digunakan dengan hati-hati dan di bawah bimbingan seorang doktor.

Diuretik semula jadi lain boleh membantu menyokong penghapusan masalah ini dalam badan, tetapi sesiapa yang ingin mencuba mereka harus selalu bercakap dengan doktor terlebih dahulu, terutama jika orang itu mengambil ubat.

Herba semula jadi biasa yang mungkin membantu termasuk:

Petua gaya hidup untuk mengurangkan kreatinin

Selain menonton apa yang masuk ke dalam badan, penting untuk menyesuaikan tingkah laku untuk membantu mengurangkan ukuran creatinine lebih jauh.

Mengurangkan senaman berat

Wanita bersenam memegang berat dumbbell untuk melakukan beberapa kekuatan mengangkat dan latihan.
Senaman berat, seperti latihan berat badan atau latihan rintangan, boleh menyebabkan tahap kreatinin yang tinggi.

Aktiviti otot menghasilkan kreatinin; Semakin banyak otot bekerja, semakin banyak kreatinin dalam darah. Walaupun senaman yang kerap adalah penting untuk kesihatan yang baik, kelebihan terlalu banyak dapat menyebabkan kadar masalah creatine dalam darah meningkat.

Kajian pada tahun 2012 menyatakan bahawa senaman yang kuat meningkatkan paras kreatinin dalam aliran darah buat sementara waktu. Mungkin terbaik bagi orang untuk mengelakkan aktiviti berat sehingga mereka telah menyelesaikan sebarang rawatan untuk menyebabkan paras yang tinggi.

Walau bagaimanapun, orang tidak boleh mengelakkan senaman sama sekali, kecuali dalam keadaan tertentu.

Untuk mengekalkan jadual latihan mereka, orang yang suka latihan berat badan atau latihan rintangan boleh beralih ke yoga dan berat badan latihan semasa rawatan. Orang yang memilih senaman kardio, seperti berjalan atau berbasikal, boleh mempertimbangkan untuk menukar berjalan atau berenang.

Kesimpulan

Tinjauan untuk tahap kreatinin yang tinggi adalah baik dalam kebanyakan kes, terutama jika seseorang bekerja dengan doktor untuk menggariskan pelan rawatan yang boleh diurus.

Membuat perubahan dalam diet dan gaya hidup sering menyebabkan paras creatinine berkurangan, tetapi merawat penyebab utama adalah satu-satunya cara untuk memastikan tahap kekal seimbang dalam jangka masa panjang.

KONGSI
Artikel sebelum ini9 cara rawatan sakit gigi di rumah yang mudah
Artikel seterusnya8 manfaat air mawar yang perlu diketahui
Sihat adalah penulis blog dimana beliau berminat terhadap kesihatan dan perubatan. Beliau juga mempunyai kesungguhan untuk menyebar dan mendidik masyarakat tentang betapa berharganya mempunyai tubuh badan yang sihat terutama kepada penduduk di Asia Tenggara yang mengabaikan kesihatan. Beliau percaya bahawa kesihatan itu adalah kekayaan. Wang ringgit yang banyak tidak mampu untuk membeli kesihatan.